Hakkari’de devlet terörü ve abluka

HDP Hakkari Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, devlet güçlerinin kenti tam bir ablukaya alarak terörle sindirmeye çalıştığını söyledi.

Hakkari’de 2015’den beri sıkıyönetim uygulamaları var. Kentin giriş-çıkışlarında ve her mahallesinde polis arama noktaları mevcut. HDP’nin neredeyse tüm etkinlikleri engelleniyor. Gençlere dönük ajanlaştırma dayatması da en çok Hakkari’de yürütülüyor.

HDP Hakkari Merkez ilçe Eşbaşkanı Sinem Seven, Hakkari’deki baskılarla ilgili ANF’ye konuştu. Hakkari’de özel savaş politikalarının uygulandığını belirten Seven, “Gençlerimiz uyuşturucuya teşvik ediliyor. Batman’daki gibi Hakkari’de de askerlerin, polislerin kadınlarımıza, kız çocuklarımıza karşı saldırıları var. Yasaklar Hakkari’yi illegalize ediyor. Buradan Şemdinli’ye gittiğimizde 20 arama noktasından geçiyoruz. Bunlar korkutmaya yöneliktir” dedi.

ASKER SAYISI HALKTAN FAZLA

Hakkari’ye yığılan asker sayısının, neredeyse mevcut nüfusu geçtiğini söyleyen Seven, şunları ifade etti: “Geçtiğimiz seçimleri askerlerin oylarıyla kaybettik. Burada herkes kendisini baskı altında hissediyor, çünkü asker yığılması var. Parti olarak çalışmaları yaptığımızda, gittiğimiz evlerde, esnaf ziyaretlerinde bizden hemen sonra oralarda aramalar oluyor. ‘Çocuklarınıza kötü şeyler yaparız’ gibi de tehditler yapılıyor. Kafanızı nereye çevirseniz abluka altında olduğumuzu görebilirsiniz.”

SİLAH ÇEKMEKTEN GERİ DURMAZLAR

Gençlerin sık sık polis noktalarında taciz edildiğini, ajanlaştırmanın dayatıldığını kaydeden Seven, kadınlara dönük de ciddi cinsel saldırıların olduğunu iddia etti. Hakkari’de yaşanan bir çok olayın aile arasında kaldığını, çünkü hem devletten çekindiklerini hem de ailelerin aşiret yapılanmasından ötürü yayılmasını istemediklerini kaydeden Seven, şunları dile getirdi: “Her mahallenin giriş-çıkışında polis arama noktaları var. Bir markete girersiniz uzun namlulu silahlı kişiler karşınıza çıkar. Herkesin belinde bir silah ve en ufak bir durumda o silahı çıkarmaktan sakınmazlar. Bir korku var; hem devlet hem de aşiret korkusu. Öldürülme, dışlanma korkusu çok hakim.”

GÜNDÜZ VAKTİ ALIKOYUYORLAR

Gençlerin gündüz vakti yol ortasından alıp götürüldüğünü; sonra o mahalleye dönüp ‘burada rahat olabilirsiniz, biz varız’ denildiğini aktaran Seven, “Bu beş yıl önce mümkün müydü? Hakkari’de anne ve babaları çocuklarıyla korkutuyorlar. Çocukları ailesiyle korkutuyorlar. Ev ziyaretlerine gittiğimizde bunları söylüyorlar bize. Ailelerin sessizliği de buradan bakınca anlaşılıyor. Her ev ziyaretine gittiğimizde yanımızda olduklarını ve mücadeleyi esas aldıklarını da söylüyorlar bize” şeklinde konuştu.

HALKTA KARŞILIK BULUYORUZ

Partileri üzerindeki baskılardan da söz eden Seven, AKP’nin kendi etkinliklerini yaptığını, sık sık yürüyüş düzenlediğini hatırlatarak, HDP’nin en ufak bildiri dağıtması ya da etkinlik düzenlemesinin ise engellendiğini söyledi. Seven, şunları ekledi:“25 Kasım’da kadınların ilçeye girişleri engellendi, araçları bağlandı, cezalar kesildi. Partiye giriş çıkışlarımız bile kamera kayıtları altında. 24 saat ellerinde kamerayla partiye kim gelmiş kim gitmiş kaydediyorlar. Bundan öte baskı mı olur? Bütün bunlara rağmen çalışmalarımızın halkta karşılık bulduğunu görüyoruz.”