Halklar Narin için ayaktaydı: Katili aile-devlet-tarikat!

Narin Güran için yapılan eylemlerde, katil zanlılarıyla dost olduklarını belirten ve olay hakkında “Bilip de söyleyemediklerimiz” var diyen AKP’li Ensarioğlu için, “Suçluyu koruyan, bilgileri saklayan bu vekil hakkında işlem yapılacak mı" diye soruldu.

Amed'in Rezan (Bağlar) İlçesi’ne bağlı Çûlî kırsal mahallesinde katledilen 8 yaşındaki Narin Güran için birçok kentte eylem yapıldı. 

RIHA

Riha İl Kadın Platformu, Haliliye ilçesinin Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Riha il ve ilçe örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. "Çocuklar için güvenli bir dünya Narin için adalet" yazılı pankartın taşındığı eylemde Yaşam Evi Yöneticisi Sema Köroğlu konuştu. Sema Köroğlu, "Çocukları katledenler cezalandırılsaydı bugün Narin yaşıyor olacaktı. Engellenebilir her ölüm, bir cinayettir. Çocukların korunması için var olan sözleşmeler uygulamalı. Katil zanlıları en yüksek cezalar ile cezalandırılmalı. Bunun için mücadelemizi büyüteceğiz. Çocukların sesi olacağız" dedi. 

 Açıklama sonrası kitle oturma eylemi yaptı. Eylem, "Jin jiyan azadî" sloganları ile son buldu. 

ÊLIH 

Êlih’te, aralarında DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, Êlih Belediye Eşbaşakanı Gülistan Sönük, Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih il örgütleri, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de olduğu çok sayıda kişi, Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya geldi. “Destên xwe yên qirêj ji ser jiyana zarokan rakin/Kirli ellerinizi çocukların yaşamından çekin” pankartının açıldığı eylemde katledilen Narin Güran, Cemile Çağırga, Ceylan Önkol, Leyla Aydemir’in fotoğrafları taşındı.

DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, ilk günden buyana olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını belirterek, çocuk katillerinin peşini bırakmayacaklarını söyledi. 

ENSARİOĞLU’NA, ‘8 YAŞINDAKİ ÇOCUK KATLEDİLİP ÇUVALA KOYULUYORSA SUSAMAZSIN’ TEPKİSİ

DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu da “Tüm güvenlik önlemlerini aldığı köyde, 8 yaşındaki çocuk bulunamadı. Biz buna inanmıyoruz. Sistematik bir şekilde katledilen bir çocuktan bahsediyoruz. Daha öncede çocuklar ‘kayıp’ denilerek katledildi ve üstleri örtüldü. Bu katliamlar iktidarın cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Tecavüz, taciz, çocuk katileri yerine, düşüncesini dile getirenler tutuklanıyor. İktidar çocuklara yapılanları unutmamızı istiyor. Biz bunu unutmayacağız ve hesabını soracağız. Kadınların, çocukların, doğanın, canlının katledildiği bir düzene izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

AKP Milletvekilli Galip Ensarioğlu’nun sözlerini hatırlatan Zeynep Oduncu, “Dün AKP Milletvekilli Galip Ensarioğlu, ‘Bildiklerimiz var, aile tanıdık, susuyoruz’ diyor. 8 yaşındaki çocuk katledilip çuvala koyuluyorsa susamazsın. Narin davasında Ensarioğlu’nun bildiklerini anlatması gerekiyor. Savcıların ifadesine başvurması gerekir” dedi.

 Konuşmaların ardından, Yılmaz Güney Parkı’ndan Dört Yol Kavşağı’nda bulunan DEM Parti Êlih İl Örgütü binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Katiller nerede, devlet niye susuyor?”, “Narin’e uzanan eller kırılsın”, “Jin, jiyan, azadî” ve  “Susma, sustukça sıra sana gelecek”  sloganları atıldı.

MÊRDÎN

Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde yürüyüş yapıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Mêrdîn şube binası önünde toplanan kitle, “Öfkeliyiz, Çocukları Etkin Koruyamayan Yetkililer, Narin’in Ölümünden Sorumludur” pankartı önünde Karayolları Parkı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. DEM Parti milletvekilleri Kamuran Tanhan ve Beritan Güneş Altın’ın da katıldığı yürüyüşte Narin’in fotoğrafları taşınarak, adalet talepli dövizler taşındı. Kitle yürüyüş sırasında “Narin için adalet istifa et hükümet”, “Jin jiyan azadî” ve “Kuştina zarokan politîk e” sloganları atıldı. Vali Ozan Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşünü gerçekleştiren kitle, Karayolları Parkı’na kadar yürüdü.

 ‘İZLERİN KAYBOLMASI MI BEKLENDİ?’

Açıklamayı yapan Sümeyye Oğur, “Titizlikle inceleniyor, dedikleri soruşturma bu mudur? İlgili kurumlar, Narin'in 19 gün boyunca bu küçücük köyde bulunamamasının açıklamasını yapmak zorunda! 19 gün boyunca tüm bulguların izlerin kaybolmasını mı bekledi?  Hızlıca yayın yasağı getirilerek kimler korunmak istendi? Çocukları ve kadınları korumayan Aile ve Sosyal Bakanlığı bu süreç içerisinde ne yaptı” diye sordu.

SUÇLUYU KORUYAN, BİLGİLERİ SAKLAYAN ENSARİOĞLU HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK MI?

 “Narin’in cenazesinin 19 gün sonra bulunmasının altında siyasi ilişkiler mi yer alıyor” diye soran Sümeyye Oğur, “Bir AKP vekilinin çıkıp bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylememiz gereken şeyler var çünkü aile bizim dostlarımızdır derken neyi anlatmaya çalışıyor. Hırsızlık, taciz, tecavüz, cinayet olabilir ancak kutsallaştırdığımız aile dostumuzsa sıkıntı yok mu diyor? İktidar bununla ilgili bir açıklama yapacak mı? Neyin üstü örtünmeye, kimler korunmaya çalışılıyor? Suçluyu koruyan, bilgileri saklayan bu vekil hakkında bir işlem yapılacak mı? Kamuoyuna bununla ilgili derhal bir açıklama yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sümeyye Oğur, son olarak şunları vurguladı: “Narin ve tüm çocukların için yaşanabilir, eşit, özgür bir yaşam örene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürdistan’da yaymak istediğiniz özel savaş politikalarıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler; Narin, Uğur, Ceylan ve Leyla gibi birçok çocuğun akıbetinin hesabını sormak için buradayız. Tacizi, tecavüzü, istismarı, kadın ve çocuk katliamlarını meşrulaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz. Ahlaksızlığı yayarak toplumu yozlaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz.”

DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın konuşması ardından kitle sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdi.

ADANA 

Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, Narin Güran için Atatürk Parkı'na yürüyerek adalet talep etti. Katillerin yargılanmasını isteyen kadınlar katliamın arkasındaki toplumsal düzene de dikkat çekti. Kadınlar, “Narin’in katledilme sürecindeki tüm sorumlular yargılansın” pankartı arkasında yürüyüşe geçti. “Kutsal aile değil, güvenli ortam”, “Artık yeter, cezasızlığa son” dövizleri taşıyan kadınlar sık sık “Koruma, aklama, yargıla”, “Narin’in hesabı sorulacak” ve “Kadın cinayetleri, çocuk cinayetleri politiktir” sloganları atıldı. Çevredeki yurttaşlar da eyleme alkışlarla destek verdi.

Yürüyüşün ardından Atatürk Parkı’nda toplanan kadınlar adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Türkiye'nin kayıp çocuk vakalarında dünyada ilk sıralarda olduğuna işaret edilerek, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında 104 bin 531 çocuk kayboldu. Ancak 2016’dan itibaren bu verilerin açıklanması durduruldu. Türkiye’nin kayıp çocuklar ülkesi olduğu gerçeği, veriler açıklanmayarak gizlenmek isteniyor" denilerek, mücadele mesajı verildi.

İZMİR

İzmir Kadın Platformu öncülüğünde yüzlerce kadın Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, ÖSYM binası önüne kadar yürüdü. "Çocuk Cinayetleri Politiktir. Narin Güran Failleri korumayın aklamayın" pankartı açan kadınlar “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP”, “AKP elini çocuklardan çek”, “Katilleri değil çocukları koru”, “Kutsal aileniz batsın çocuklar yaşasın” “Narin için adalet herkes için adalet” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” “Jin jiyan azadîi” sloganları atıldı. 

KARŞIMIZDA ÇÜRÜMÜŞ BİR SİSTEM VAR

Platform adına konuşan Emine Akbaba, "AKP iktidarı süresince istismarı af eden yasa tartışmalarının yaşandığını belirterek, “Küçüğün rızası var diyen erkek yargısı, bir kereden bir şey olmaz diyen bakanı, baba kızına şehvet duyabilir diyen Diyaneti ile karşımızda çürümüş bir sistem var. Failler işte bu çürümüşlükten, cezasızlıktan güç alıyor. Bu ülkede çocuklar tarikat ve cemaat yurtlarında istismara uğruyor.  Denetimsiz tarikat yurtlarında can veriyor. Sokakta oynarken panzer altında hayatını kaybediyor. Kolluk güçleri tarafından vuruluyor. Sokak hayvanlarını öldürme yasasını çocukların güvenliğini bahane ederek meşrulaştırmaya çalışanlar Narin’e ne olduğunu gizliyor, faillerini aklamaya çalışıyor” diye konuştu. 

ARTVİN 

 Artvin Hopa ilçesinde de yüzlerce kadın Narin Güran'ın katledilmesine ilişkin Dumlupınar Caddesi üzerinde toplanarak Hopa Parkı'na yürüdü. "İstismar edilen, kaybedilen, katledilen çocukların hesabını soracağız. Narin Güran'a ne oldu?" pankartı açan kadınlar, "Küçük bir köy büyük bir cehennemdir", "Narin'in katili aile, cemaat, devlet" ve "Narin için adalet Rabia Naz için adalet" dövizleri taşıdı. Yürüyüş boyunca sık sık "Katil Hüda Par kapatılsın", "Adalet, adalet, Narin için adalet" ve "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları atıldı. 

Seval Karabulut, "2018 yılında Rabia Naz'ın faillerini koruyanlar, bugün aile-devlet-tarikat işbirliğiyle Narin'in ölümüne neden oldu. AKP iktidarının çocuk düşmanı, kutsal aile, cezasızlık politikaları çocukları öldürüyor. TÜİK kayıp çocuklara dair 8 yıldır veri açıklamıyor. İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuz bir şekilde çıkılmasından, 6284 Sayılı Yasanın uygulanmamasından, Lanzorette Sözleşmesi'ni hedef gösteren karanlık zihniyetten cesaret alanlar kadın ve çocukları acımsızca kutsallaştırılan aileler içinde katletmeye devam ediyor. Bu ülkeyi kayıp çocukların, erkek devleti tarafından öldürülen çocukların ülkesi olmaktan çıkaracağız. Koruyan, aklayan erkek devleti hesap verecek" diye konuştu. 

 AYDIN 

 Aydın Kadın Dayanışma Platformu da Narin Güran için Aydın Kent Meydanı'nda bir araya geldi. "Çocuklar için güzel bir dünya, Narin için adalet" pankartı taşıyan kadınlar sık sık “Narinlere uzanan eller kırılsın”, “Devlet uyuma katilleri koruma”, “Çocuk cinayetleri politiktir”, “Çocuklar susar sen susma” ve “İnsanlık uyuma Narinlere sahip çık” sloganları attı.

Platform adına konuşan Eğitim Sen Aydın Şube Sekreteri Alev Karakaya, "Narinin ölümünü iktidarın çocuk düşmanı politikalarından ayrı görmüyoruz. İktidarı bu politikalarının katillere güç verdiğini biliyoruz. Narin’in cesedinin günler sonra evinin bu kadar yakınında bulunması da bu durumu doğrular niteliktedir. Çocuğu koruyan güvencelerin uygulanmadığı çocuk katillerinin cezasızlık ile korunduğu çocuğa karşı şiddeti önleyici politikaların alınmadığı çocuğa yönelik kazanımların ortadan kaldırıldığı bu çocuk düşmanı olan düzende tek bir çocuğu kaybetmek istemiyoruz” dedi. 

DÊRSIM 

Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu da katliamı Seyit Rıza Meydanı’nda yaptıkları açıklamayla protesto etti. Kentte bulunan bir çok sivil toplum örgütü temsilcisinin de katılığı açıklamada, “Yasımızda öfke var. Narin için adalet” pankartı açıldı.  

Platform adına konuşan Serap Kahraman, Narin’in katledilmesinde iktidarın ihmalkarlığına değindi. 5 Ocak 2020’de Dêrsim’de kaybolan Gülistan Doku’yu da hatırlatan Kahraman, “Gülistan’ın kaybolmasıyla ilgili soruşturma süreci de benzer bir şekilde, ihmallerle ve çelişkilerle dolu ilerlemiş, devletin failleri koruma politikası bir kez daha gözler önüne serilmiştir” diyerek, Narin’in ölümü ve Doku’nun kaybolmasının, toplumu derinden sarstığını belirtti.

 DÎLOK 

Antep Demokratik Kadın Platformu, Balıklı Meydanında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya platform üyeleri, Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, kentte bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. "Üzgünüz, öfkeliyiz, susmayacağız çocuklar için sağlıklı ve güvenli dünya istiyoruz!", "'Narin nerede?' sorusuna cevap vermeyenler sorudan rahatsız olanlar yasak getirenler her şeyi bilip susanlar, Narin'i bu çuvala koyanlardır" pankartlarının açıldığı açıklamada, kadınlar sembolik olarak yerlere çuval serdi. 

Açıklamanın da yapıldığı eylem, alkış ve sloganlarla sona erdi.