Hasta tutsaklar Polat, Çakal ve Ayık hemen bırakılmalı!-YENİLENDİ

Hasta tutsaklar Ahmet Çakal, Devrim Ayık ve Ekim Polat'ın durumunun ağır olduğu açıklandı, "Hasta tutsaklar hemen bırakılmalı" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği “F Oturumu” eyleminin 489. haftasında salgın nedeniyle sanal medyadan açıklama yaptı. Bu hafta İzmir-Şakran 2 Nolu T tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ahmet Çakal’ın durumuna değinildi. Açıklamayı Hapishane Komisyonu üyesi Nuray Şimşek okudu.


Şimşek, cezaevlerinin hasta tutsaklar için ölüm evine dönüştüğünü vurguladı. Şimşek, bu haftaki F Oturumunda İzmir-Şakran 2 Nolu T tipi Cezaevinde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Ahmet Çakal’ın durumunu gözler önüne sereceklerini ifade etti.
Şimşek, Çakal’ın, “Varis, Boyun Fıtığı, Gastrit, Uyku Bozukluğu, Alerji, yaygın yağ kistleri, Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı), Akciğer (amfizem), Prostat Büyümesi” gibi pek çok hastalığının olduğuna dikkat çekti.


Tedavisinin gerçekleştirildiği hastanede, "Kemoterapi süresince cezanın ertelenmesinin uygun olacağı"  şeklinde rapor verildiğini söyleyen Şimşek, Adli Tıp Kurumu’nun da (ATK) "infazının ertelenmesi" yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. ATK’nin raporuna rağmen savcılığın “devlet ve toplum güvenliği açısından tehlike oluşturması ve itirafçılığı kabul etmemesi”ni öne sürerek infaz erteleme talebinin reddedildiğini söyleyen Şimşek, “İlgili karara itiraz edilmiş ancak itiraz infaz hâkimliği tarafından da reddedilmiştir. Ahmet Çakal’ın tedavi ve yaşama hakkı tehlikeye atılmıştır” diye belirtti.
Şimşek, Çakal ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


ANKARA

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 361’inci haftasında İHD Ankara Şube’de bir araya geldi. İnisiyatif bu haftaki eylemlerini Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Devrim Ayık’a ayırdı.

 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 1991 doğumlu Ayık’ın dördüncü kez tutuklanarak cezaevinde konulduğunu belirterek, "Ailesi tarafından yapılan başvuruda yaşadığı hak ihlalleri aktarılmıştır. Ağır olan hastalığından kaynaklı olarak sürekli olarak hastaneye götürülüp getirilmesinden sonra karantinada tutulmakta ve bu süreç uzun bir zamana yayılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı İzmir’e sevkini istemiş olmasına rağmen hasta hali ile İzmir F Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülüp, iki gün tutulduktan sonra tekrar Edirne’ye götürülüp; rutubetli, lavabosu, banyosu olmayan, duşunu ve bulaşıklarını tuvaletin lavabosunda yıkamak zorunda kaldığı karantina odasına konulmuştur. Defalarca tepki gösterip ‘nefes alamıyorum’ diye kapıları vurmasına rağmen koşulları düzeltilmemiştir” diye konuştu.
Çevirmen, Ayık’ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Ailesi ile yapılan telefon görüşmesinde suyun çok yağlı ve paslı olmasından kaynaklı olarak duş alamadığını, sevk edildikten sonra rutubetli ve böcekli bir karantina odasında tutulduğunu aktarmıştır. Devrim Ayık ağır Chron hastalığından dolayı ilk ameliyatında 40 cm, ikinci ameliyatında da 60 cm bağırsağı alınmıştır. 2 Nisan 2021’de yapılan kolonoskopi kontrolünde doktor tarafından ‘bağırsaklarında ciddi derecede çürümelerin başladığı, acilen ilaç ve iğne ile tedavisinin yapılması ve diyet uygulanması gerektiği’ ifade edilmiştir. Ancak bunlarla ilgili olarak bir işlem yapılmadığı aktarılmıştır.  Ayrıca 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü kaybetmiş, sol gözünün ise görme oranı miyop 30 dereceye kadar yükselmiştir. Yaşadığı ağrılar ve direncinin tamamıyla düşmesinden dolayı şiddetli baş ağrılarının göze vurmasına ve görme kaybının ilerlemesine neden olmaktadır. Devrim Ayık yüzde 76 engelli raporludur.”

İZMİR


İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ekim Polat’ın (24) durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. İHD üye ve yöneticilerin katıldığı eylemde, “Ağır hasta mahpuslar ölüyorlar susma” ve “Susma suça ortak olma ölüyorlar” pankartları taşındı.

 
Açıklamayı yapan İHD yöneticisi Muhammed Güneş, tutuklu Polat’ın cezaevi yönetimi tarafından sağlık hakkının engellendiğini belirterek, “Polat’ın KOAH hastalığı, 2 yıl önce sınırda kemik erimesi tespiti, kalp hastası, kanser ve felç geçirme riski bulunuyor. Yürürken sağ ayakta uyuşma olmakta, sol ayağını da sürüyerek yürümektedir. Ayrıca hipofiz hormon tedavisi ihtiyacı olmasına rağmen tedavisi yapılmamaktadır” diye belirtti.
Güneş, Polat’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.