Hasta tutsaklar Karagüzel ve Pehlivan için çağrı

Durumları ağırlaşan hasta tutsaklar Muhlise Karagüzel, Mesude Pehlivan için açıklama yapan kurumlar, "Hemen serbest bırakılmalılar" dedi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların duruma dikkat çekmek için gerçekleştirdiği eylemlerin 362’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde basın toplantısı düzenledi.


Toplantıda konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in durumunu aktardı. Karagüzel’in burnunda hızla büyüyen ve nefes almasını neredeyse olanaksız hale getiren etlerden kaynaklı Şubat ayında ameliyat olduğunu dile getiren Çevirmen, “Uzunca süre karantina koğuşunda kalmıştır. Mart ayında karantina koğuşundan çıkarılıp koğuşa geçtiğinde kalp krizi geçirmiş ve önce hapishane kampusundaki hastaneye götürülmüş, burada durumu çok kritik bir hal almış, tansiyonu yükselmiş ve ambulansla Kayseri’ye hastaneye kaldırılmıştır. Sonrasında neler olduğunu hatırlamadığını ifade etmiştir. Kendisine anjiyo yapılmış, 2 gün yoğun bakımda kalmıştır” dedi.


Doktorların “Bütün damarların tıkanmış” demesi üzerine Karagüzel’in ilk anjiyodan 3 gün sonra yeniden anjiyo olduğunu kaydeden Çevirmen, “Karagüzel, 8 gün hastanede kaldığını, ikinci anjiyo sonunda çok kötü olduğunu ve çocuklarını görmek istediğini söylediğini, hastanede kaldığı 8 gün içerisinde bir elinin ranzada kelepçeli tutulduğunu, kızının kendisini görmeye gelirken de ellerinin kelepçeli olduğunu, bu nedenle kızıyla konuşamadığını ifade etmiştir. 3 kalp damarı tıkalı, 2 kalp damarı açılmıştır. Sağlık kontrolüne götürüldüğünde, sağlık raporlarını almak için yazılı olarak başvuru yapmış ancak verilmemiştir” diye belirtti.


Çevirmen, “Boyun ve belinde olmak üzere ikişer fıtık bulunmaktadır. Boyun ve belinde sıkışma mevcut, tansiyon hastalığı var, şekerinin çok yüksek olmasından kaynaklı günde dört kez iğne yaptırmakta ve ayrıca çok fazla ilaç kullanmaktadır" dedi.
Karagüzel’in gittikçe ağırlaşan hastalıkları nedeniyle etkili bir tedavi sürecinin yürütülmesi gerektiğini söyleyen Çevirmen, bu süreç zarfında heyet raporu aldırılarak infazının ertelenmesini istedi.


İSTANBUL


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 490. haftasında sanal medyadan açıklama yaptı.


Açıklamada, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mesude Pehlivan’ın durumuna dikkat çekildi.

 
İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi, Avukat Jiyan Tosun, Pehlivan’ın 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa Cezaevinde 6 tutsak kadının diri diri yakıldığı koğuşta yaralandığını belirtti. Tosun, koğuşa atılan kimyasal silahlar nedeniyle Pehlivan’ın kansere yakalandığını aktardı. Mide kanseri yanında Pehlivan’ın kemik tüberkülozu hastalığı ve bu hastalıklara bağlı ciddi rahatsızlıklar yaşadığını ifade eden Tosun, “Pehlivan, hapishane koşullarında tedavisi sağlanamadığı halde, 16 yıl boyunca, Bayrampaşa, Bakırköy,  Silivri ve Gebze hapishanelerinde tutulmasının ardından,  tedavi maksadı ile  infaz ertelemesi kararı verilerek tahliye edilmiş, ancak henüz tedavisi tamamlanmadan yeniden tutuklanmıştır” dedi.


Pehlivan için daha önce Adli Tıp Kurumuna yapılan başvurunun reddedildiğini söyleyen Tosun, tekrardan yapılan başvurunun sonucunu beklediklerini kaydetti. Tosun, “İnsan hakları savunucuları olarak; Mesude Pehlivan’ın tedavi hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılmasını, tedavisi için gereken infaz ertelemesi kararının verilerek serbest bırakılmasını ve böylelikle sağlık ve yaşam hakkının korunmasını istiyor, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.