'Hasta tutsaklar Yusufoğlu ve Çelebi'nin durumu ağır'

İHD ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsaklar Rıdvan Yusufoğlu ve Mehmet Ali Çelebi’nin durumlarının ağır olduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdikleri “F Oturumu” eylemlerinin 478’nci haftasında salgın nedeniyle online açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada, Ağrı Patnos L tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Rıdvan Yusufoğlu’nun durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi avukat Davut Arslan, yaşamın her anının işkenceye dönüştürüldüğünü ve adalete erişim sorununun da gün geçtikçe arttığını söyledi. ‘Salgınla mücadelede başarılı olduk’ imajı yaratmak için pozitif vakaların gizlediği öne sürülen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu kaydeden Arslan, birçok cezaevinden pozitif çıkan Covid-19 test sonuçlarının da gizlendiği iddiaların geldiğini ifade etti.
Arslan, 27 yıldır tutuklu bulunan Rıdvan Yusufoğlu’nun durumu hakkında da bilgi vererek, “Ağrı Patnos L Tipi Hapishanesinde tutulan Rıdvan Yusufoğlu, 1994 yılında Adana’da gözaltına alınıp tutuklanmış ve hakkında müebbet hapis cezası verilmiştir. Ailesinden alınan bilgiye göre; 17 yıl önce Ülseratif Kolit tanısı konulan, tedavi edilemediği için hastalığı ilerleyerek sürekli kanama ve ağrı şikayetlerine neden olan Yusufoğlu, aynı zamanda varis, bel fıtığı, mide ve uyku apnesi hastasıdır” dedi.
Hasta tutuklular için duyarlılık çağrısında bulunan Arslan, Yusufoğlu ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

 
ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 350’inci haftasında Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 70 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi’nin sağlık durumu için video yayımladı. İnisiyatif tarafından yayımlanan videolu mesajda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Çelebi’nin kurumlarına yolladığı mektupta yaşamış olduğu ağır sağlık sorunlarını anlattığını aktardı.
Böbrekleri iflas eden Çelebi’nin Mart ayının ilk haftasında mide ağrılarından dolayı cezaevi idaresine dilekçe yazarak doktora çıkmak istediğini, ancak uzun süre bu talebinin yerine getirilmediğini ifade eden Çevirmen, Çelebi’nin ağır sağlık sorunları yaşadığını ve böbrekleri iflas ettiği için haftada üç gün diyalize girdiğini aktardı.
Çevirmen, "Çelebi’nin dışarıda tedavilerinin yapılması, ailesinin yanında sağlıklı bir şekilde yaşamını geçirmesi için ilgili kurumlar tarafından bir an önce işlemleri başlatarak infazının ertelenmesini sağlanmalıdır" dedi.