Hasta tutsakların durumu ağır: Acil tahliye şart!

Hasta tutsaklar Hasan Kaymaz ve Ali Osman Köse’nin sağlık durumunun kötü olduğuna dikkat çeken dernek ve inisiyatifler, "Acilen bırakılmalılar" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumunu kamuoyuna yansıtmak amacıyla düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 492’nci haftasında Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan Hasan Kaymaz’ın durumuna dikkat çekti. Açıklama salgın nedeniyle derneğin sanal medya hesapları üzerinden yapıldı.
Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu.
Acettin, 58 yaşındaki ağır hasta tutsak Kaymaz’ın durumuna dikkat çekerek, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan Kaymaz’ın 1986 yılından beri epilepsi ve 2007 yılından bu yana ise kanser ve kalp hastası olduğuna belirtti. Kaymaz’ın 8 ay önce koronavirüse yakalandığını aktaran Acettin, Kaymaz’a yüzde 95 engelli raporu verildiğini söyledi.
Kanser hastalığının hızla yayılması nedeniyle kalp çevresinde bulunan damarlardaki tümörlerin alınması da dahil olmak üzere Kaymaz’ın yedi kez ameliyat edildiğini dile getiren Acettin, “Kanserin yayılması devam etmekte olup, yine kanser nedeniyle kronik böbrek yetmezliğine yakalanmıştır” dedi.
Acettin, Kaymaz’ın kızının derneklerine yaptığı başvuruyu ise şu şekilde aktardı: “Babam kanser hastası, 55 yıl ceza verdiler. Olay yaşandığında babam haklı olmasına rağmen kriminolojideki belgeler de haklı olduğunu göstermesine rağmen 55 yıl ceza verdiler. Tamamen kimliğine verildiğini düşünüyorum. Babam kanser hastası. Hastalığı vücuduna giderek yayılıyor ve beyine kadar ulaşmış durumda. Ayrıca kalp kapakçığında açıklık var ve nefes almakta da güçlük çekiyor. Cezaevinde ameliyat edilmesi gerektiğini söylediler ancak cezaevi şartları bu duruma uygun değil. O koşullarda sağlığına bakması da mümkün değil. Bulunduğu ortam, şartlar elverişli değil. Bundan yaklaşık 8 ay önce Covid-19 virüsüne de yakalandı. Ve hastalığı iyice nüksetti. Hastalığı mide ile böbrek arasında ve üreme devam ediyor. Ayrıca testislerine de sıçramış durumda.”
Acettin, "Ağır hasta Hasan Kaymaz şahsında tüm hasta mahpusların tedaviye ve sağlığa erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için kamuoyunu duyarlılığa ve yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.


ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 364’ncü haftasında Tekirdağ 1No’lu F Tipi Hapishanesinde olan 64 yaşındaki ağır hasta tutsak Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Genel Merkez Yöneticisi Nuray Çevirmen, Köse’nin uzun yıllardır hapishanede kaldığını, pek çok sağlık sorununun bulunduğunu kaydetti.
Köse’nin 2020 yılında girmiş olduğu açlık grevinin 8’inci gününden sonrasını hatırlamamakta ve açlık grevi sonucunda; hafıza kaybı, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu, denge sorunu gibi gözle görünen sorunları yanı sıra nörolojik rahatsızlıklarının başladığını belirten Çevrimen, tüm bu rahatsızlıklarının tespiti için hastane ve adli tıp kurumuna sevk edildiğini ifade etti. Yapılan muayenelerde “hapishanede kalabilir” raporlarının düzenlendiğini ancak tek başına yaşamsal ihtiyaçlarını gideremediğini dile getiren Çevirmen, “5 metre dahi yürüyemeyecek durumda, ayrıca hipertansiyon, işitme kaybı gözlerdeki rahatsızlıklar gibi başlıca sağlık sorunları var” dedi.
Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde yapılan muayene sonucu böbreğinde 9 santimetre çapında kist olduğu ve bu kistin kanserli olduğu tespit edildiğini vurgulayan Çevirmen, Köse’nin durumunun ağır ve hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde olduğunu ifade etti.
Çevirmen, acil tahliye çağrısında bulundu.