'Hatice Yıldız, Rüzgar ve Kuday'ın durumu ağır, hemen bırakılmalılar'

3 kentte hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde Hasan Rüzgar, Hatice Yıldız ve Abdulkadir Kuday’ın durumunun ağır olduğu belirtildi, "Hemen bırakılmalılar" denildi.

HASTA TUTSAKLAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 650’ncisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu hafta 32 yıl önce tutuklanan ve şu anda Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki 55 yaşındaki ağır hasta tutsak Hasan Rüzgar’ın durumuna dikkat çekildi.
Basın metnini okuyan İHD üyesi Meral Şahin, Rüzgar’ın 19 Aralık cezaevi katliamı sırasında sağ ayak parmaklarının zarar gördüğünü ve kesildiğini belirtti. Rüzgar’ın,Wernicke-Korsakoff Sendromu olduğunu belirterek, hastalıklarını sıraladı:
Rüzgar’ın 4 Eylül’de taburcu edilerek yeniden cezaevine gönderildiğini belirten Meral Şahin, Rüzgar ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 2 haftada bir yaptığı oturma eylemine Konak'taki eski Sümerbank önünde devam etti. Eylemin 295'inci haftasında konuşan İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumuna dikkat çekti.
Hatice Yıldız'ın cezaevindeki kızına para yatırdığı için “örgüte finansman sağladığı" gerekçesiyle tutuklandığını anımsatan Aydın, "Hatice Yıldız, 75 yaşındadır, başkalarının yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir" dedi, derhal serbest bırakılmasını istedi.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin hasta tutsaklara dikkat çektiği eylemi 522’nci haftasında devam etti. İnisiyatif Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki Abdulkadir Kuday’ın durumuna dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da destek verdi.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kuday’ın cezaevinde birçok hastalığa yakalandığı ve tedavisinin engellendiğini söyledi.
Nuray Çevirmen, Kuday’ın durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini söyleyerek, "Ayakta tek başına duramıyor" dedi. Kuday’ın kalp krizi de geçirdiğini ve anjiyo olduğunu da paylaşan Nuray Çevirmen, “ATK’ye sevki sağlanmıştır. ATK, ‘Başvurucunun yaşamını hapishanede idame ettiremeyeceğini’ ifade etmiştir. Ancak buna rağmen ağır hasta mahpus Abdülkadir Kuday tahliye edilmemiştir" dedi.
Eylemde Kuday’ın derhal tahliye edilmesi istendi.