HDP: İktidar ölümleri normalleştiriyor

HDP, AKP-MHP iktidarının salgın ölümlerini topluma kanıksatmaya çalıştığına dikkat çekerek, "Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" çağrısında bulundu.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, HDP milletvekilleri Necdet İpekyüz, Habip Eksik ve Semra Güzel ile birlikte salgın ve alınması gereken önlemler konusunda Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

AKP iktidarının tercih ve uygulamaları sonucunda salgının tüm halk için hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü ifade eden Paylan, "Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" başlıklı 8 maddelik öneri paketini açıkladı.

Paylan, salgın dolayısıyla görülen ölüm oranlarının felaket düzeyinde olduğunu ancak iktidarın bunu normalleştirmek istediğini belirtti, iktidarın tedbirsizliğine tepki gösterdi.

'BU ÖLÜMLER FELAKET!'

Paylan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Covid-19 her gün yüzlerce vatandaşımızın canını alırken bu durumu normalleştirmiş durumdayız. Yalnızca Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bu turkuvaz tabloya baktığımızda dün 235 vatandaşımız canını kaybetmiş durumda. Resmi rakamlara göre 235 olan Covid-19 nedeniyle olan ölüm sayılarının biz çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu rakamların 500’ün çok daha üzerinde olduğunu biliyoruz. Ama Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayılara göre Covid-19 yüzünden bir günde olan ölüm sayısı bile felakettir. Bakın memlekette bir uçak düşse 150 vatandaşımız hayatını kaybetse o gün ulusal yas ilan edilir. Türkiye’de Covid 19 nedeniyle her gün 4 uçak düşüyor. Memlekette bir maden faciası olsa o gün ulusal yas ilan edilir. Memlekette her gün iki Soma maden faciası oluyor. Bakın İzmir depremi oldu, 116 vatandaşımız hayatını kaybetti, bir hafta Türkiye'de hayat durdu. Covid-19 nedeniyle her gün 4 İzmir depremi yaşıyoruz. Maalesef bu durum normalleştirilmiş ancak bu durumun normalleşmesini kabul etmiyoruz.

'28 GÜNLÜK TAM KAPANMA' ÇAĞRISI

Bunun için HDP olarak, HDP Kriz Masası, Ekonomi ve Sağlık Komisyonları olarak ölümleri durdurmak için 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. Kovid 19 pandemisi Saray'ın vicdansız tercihleri sonucunda tüm yurttaşlarımız için bir hayatta kalma mücadelesine dönüşmüştür. Bu ölümler şu anda kontrol altına alınabilmiş değil. Saray'ın yaptığı kısmî kapatmalar yeterli etkiyi göstermiyor ve her gün yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. AKP iktidarı aylardır pandemi ile ilgili yalanlar söyleyip ekonominin çarkını döndürmek için binlerce yurttaşımızın ölümüne sebebiyet verdi. Uygulanan kısmî kapanmalar da yeterli etkiyi göstermedi. Her gün yüzlerce vatandaşımız ölüyorsa biz HDP olarak buna sessiz kalamayız.

Yalnızca ekonomik gücü olanlar evlerinde kalabiliyor. Ekonomik güvence olmadan kapanma olmaz. TTB’nin de önerdiği gibi zorunlu sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetlerin durdurulmasını ve 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. Ancak pandemideki 28 günlük kapanma ekonomik güvence sağlanmadan olmaz.

İşsizlere 5 bin TL, esnaflara 10 bin TL doğrudan gelir desteği öneriyoruz.

Birinci madde: Hayati sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetler durdurulmalıdır.

İkinci madde: 28 gün boyunca, şehirlerarası ve uluslararası tüm seyahatler durdurulmalıdır. Öte yandan yurttaşlarımıza yaşadıkları yerlerde fiziksel aktivite imkanı sağlanmalıdır. Yan, bu kapanma tam bir sokağa çıkma yasağı şeklinde uygulanmamalıdır. Yurttaşlarımıza kendi yerellerinde mutlaka sokağa çıkma imkanı sağlanmalıdır.

Üçüncü madde: İhtiyaç duyulan sağlık personeli kadroları tamamlanmalı, salgının kontrol altına alınması için bütçe kaynakları seferber edilmelidir. Yani bu 28 günlük süreçte tüm hastalar tespit edilmeli, tüm bütçe kaynakları pandeminin kontrol altına alınması için seferber edilmelidir.

Dördüncü madde: Yeterli miktarda ve nitelikli aşı gecikmeden halka ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yani 28 günlük bu kapanma süreci aşının öncelikle risk gruplarına uygulanması için fırsattır aynı zamanda. Bu 28 günlük süreçte nitelikli aşı vatandaşlarımıza ulaştırılmalıdır.

Beşinci madde: İşsiz olan, geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza 28 günlük kapanma karşılığında 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmelidir.

Altıncı madde: İşyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatkar ve seyyar satıcılara 28 günlük kapanma karşılığında 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

Yedinci madde: Tüm vergi borçları, bankalara olan tüm borçlar faizsiz biçimde ertelenmelidir.

Sekizinci madde: Güvenceli kapanma boyunca elektrik, doğalgaz, su, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olarak sağlanmalıdır."