HDP: AKP, düşman hukuku ve işkence uyguluyor

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AKP'nin düşman hukuku ve işkence uyguladığını belirterek, bunun, AKP iktidarının çaresizliğinin de bir göstergesi olduğunu vurguladı.

HDP Batman Milletvekili, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bugün yaptığı yazılı açıklamada, AKP-MHP iktidarının işkence suçu işlediğine dikkat çekti.
Açıklamada, "Yargıdaki çürümüşlüğün zirve yaptığı günlerden geçiyoruz. Özellikle üye ve yöneticilerimize yönelik gayri ahlaki soruşturma konuları ortaya çıkmaktadır" denilerek, şunlar ifade edildi:

'AİLELERİ MİSAFİR ETTİKLERİ İÇİN...'

"En son Kayseri’de 4 üye ve yöneticimiz, 'cezaevinde bulunan yakınlarını ziyaret etmek için gelen aileleri evlerinde misafir ettikleri' için 'ailelere yardım ve yataklık etmek' suçlamasıyla tutuklanmışlardır. Tutukluları ailelerinden uzak şehirlere kaçıran ve aileleri de cezalandıran AKP iktidarı, ailelere gösterilen toplumsal dayanışmayı da kırmaya çalışmaktadır. Bu saldırı aynı zamanda bir toplumu toplum yapan temel özelliklere de yönelik bir saldırıdır. Bu örnek bile HDP’ye, HDP üye ve yöneticilerine yönelik uygulanan 'düşman hukukunun' ulaştığı boyutu gözler önüne sermektedir.
İktidar insani duygularla gerçekleştirilen dayanışmayı ve olması gereken insani davranışları yargı eli ile cezalandırmaya çalışmaktadır. Toplum bu riyakarlığı affetmeyecektir. HDP üye ve yöneticilerinin cezaevlerinde çocukları ve yakınları olan aileleri misafir etmelerinin ‘suç’ olduğunun belirtilmiş olması evrensel hukuk ve ceza sistemi açısından tam bir garabettir. Kolluk ve savcı tarafından ön yargılı ve kasti bir şekilde, HDP'liler özgürlüklerinden yoksun bırakılmaya çalışılmaktadır.

'GENÇLERE İŞKENCE YAPILIYOR; ÇARESİZLİĞİN GÖSTERGESİ'

Başlatılan saldırı dalgasının bir parçası da işkencedir. 9 Kasım’da gözaltına alınan Gençlik Meclisi üyemiz 36 kişiye, tutuldukları Vatan Emniyet’te çıplak arama dayatılmıştır. İşkence, kötü ve onur kırıcı muameleye karşı Gençlik Meclisi üyelerimiz açlık grevine başlamıştır. Emniyet, gözaltında açlık grevi yapanlara verilmesi için götürülen su ve şekeri de almamıştır. İşkence ve kötü muamele AKP iktidarının çaresizliğinin de bir göstergesidir. Kaldı ki, işkence bir insanlık suçudur, zaman aşımı yoktur ve bütün uluslararası sözleşmelerde, evrensel hukukta kesinlikle yasaklanmıştır.
İşkence suçu işleyen kolluk güçleri hakkında ise derhal gerekli işlemler başlatılmalıdır. Bugün yapılanlardan sorumlu olanlar, bu hukuk ve insanlık dışı tutumları görmezden ve duymazdan gelerek destekleyenler, er ya da geç hukuk önünde hesap vermekten kurtulamayacaktır."