HDP: Gözaltında 1388 kişi kaybedildi!

Kayıplar Haftasına ilişkin açıklama yapan HDP, "Gözaltına alındıktan sonra kaybolan insan sayısı bin 388, toplu mezar sayısı 253’tür" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "İnsan Hakları Derneği (İHD) Kayıplar Komisyonu'nun güncellenmiş son raporuna göre 1990'lardan bugüne gözaltına alındıktan sonra kaybolan insan sayısı bin 388,  toplu mezar sayısı  253’tür. Bu mezarlarda 4 binden fazla kişinin gömülü olduğu belirtilmektedir. Coğrafyamızda 30 yılı aşkın bir süredir yaşanan çatışma ortamında, devlet ve devlet adına hareket eden paramiliter güçlerce sayısız insan hakkı ihlalleri gerçekleştirildi. Özellikle gözaltına alınarak zorla kaybettirilmeler, faili meçhul siyasi cinayetler, yargısız infazlar, toplu mezarlar adeta gelenek haline getirildi. En az 17 bin kişinin gözaltına alınarak zorla kaybettirildiği ve faili meçhul cinayetlere kurban gittiği bilinmektedir" denildi.

'AİLELER GERİ ADIM ATMADI'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"İnsan Hakları Derneği ve Cumartesi İnsanları, yaratılmak istenen korku iklimine karşı hakikati ve kayıpları bulma arayışları ile bu politikayı teşhir etmiş, bu karanlığa adalet arayışlarını bıkmadan, usanmadan devam ettirerek ışık tutmuşlardır. Yaz kış demeden, kavurucu sıcakta veya dondurucu ayazda, ısrarlı adalet arayışından bir adım geri atmayan kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürmeye devam etmektedir.

 Bizler ise devletin zorla kaybetme politikasının Kürt sorunuyla doğrudan ilgili olduğunu vurguluyor, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını biliyoruz. Kayıp yakınlarının ve adaleti arayanların yanında olacağımızı tekrardan belirtiyoruz. 1915 Ermeni Soykırımı ile başlayan, 1937-38 Dersim Katliamı ile devam eden özellikle Kürt coğrafyasında yoğunlaşan zorla kaybettirme uygulamaları ve cezasızlık politikalarına karşı mücadelemizden biran vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz!"