HDP’liler Edirne’de: 'Yönetim tarzı toplumsal cehennem haline geldi'

HDP’nin “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası kapsamında Trakya’daki ziyaretleri ikinci gününde devam etti. HDP MYK üyesi Salim Kaplan, bugün yaşananları Hitler dönemine benzeterek, “Toplumsal cehennem haline gelen bir yönetim tarzı, anlayışı var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı kampanya kapsamındaki Trakya buluşmaları ikinci gününde. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Salim Kaplan ve Ferhat Encü ile partililer Edirne’de halkla kahvaltı etkinliğine katıldı. HDP’liler etkinlikte kampanyanın amacını anlatırken, halkın talep ve önerileriyle hareket edeceklerini ifade etti.

HDP’li Salim Kaplan, Anadolu ve Mezopotamya’nın bütün ırksal, inançsal ve cins farklılıklarını bir içerisinde barından ve bütünleştiren tek partinin HDP olduğunu söyledi.

Kaplan, “Başka hangi partide Êzidî, Ermeni ve Arap temsiliyeti var? Başka hangi partide eş başkanlık sistemi var? Kadının tarihsel ve toplumsal 62 bin yıllık birikiminin yansıması başka hangi partide var? Haliyle bu ülkede, şu an Meclis çatısı altında siyaset yapan ve grubu olan tek Türkiye partisi biziz. O yüzden Edirne’deyiz. Bu yüzden her yerdeyiz” şeklinde konuştu.

Toplumun tüm hücrelerine kriz hali dayatıldığı tepkisinde bulunan Kaplan, “Sadece Kürdistan halkının 6 yıl içinde yaşadıklarına bakalım. Kürt halkına katliam dizisi üzerinden şok doktrini uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Kaplan, “Ama Türkiye’nin batısına, emekçi halka, ezilenlerine, kadınlarına, doğayı savunanlara, pandemide sahipsiz bırakılanlara bakalım. Nefes alamaz bir hal dayatılıyor. O yüzden saldırılar çok yönlü. Hitler döneminde yaşanan her şey bu ülkede de yaşanıyor. Toplumsal cehennem haline gelen bir yönetim şekli var” diye ekledi.

Kaplan, Türkiye’nin batısında yaşayan halkların da aynı durumu yaşadığını belirtirken, halka nefes alamaz bir yaşamın dayatıldığını vurguladı.

“O yüzden saldırılar çok çetin, yoğun bir şekilde geliyor” diyen Kaplan, şöyle devam etti: “Hitler döneminde yaşanan bütün örnekler burada da yaşanıyor. Hatta o günü aşan bir tarz da var. Örgütlüğü kötülüğün sıradanlaştığı bir hal var. Toplumsal cehennem haline gelen bir yönetim tarzı, anlayışı var. Ama bütün bunlara rağmen ısrarla büyük bir dirençle mücadele eden çok ciddi halklar var. HDP’nin öncülük ettiği bir hat var. Mevcut AKP iktidarı kendi varlığını, HDP’nin öncülüğünde bir araya gelen demokrasi güçlerinin yokluğunda görüyorlar.”

Türkiye’nin nefes alabilmesinin anahtarının Kürt sorunun çözümü olduğuna dikkat çeken Kaplan, şöyle noktaladı: “Anayasal bir düzeyde resmi bir statüye kavuşması gerektiğini bilen, 40 yıldır bunun mücadelesini veren ve bedelini ödeyen bir partiyiz. Bu ülkenin Kürt sorununun gelişmesiyle birlikte yoksulluk, ekoloji, kadın sorunu da var. Ancak bu sorunlara dair köklü çözümlerimiz de var. Bundan sonra bu çözümler daha da artarak sürecek.”