HDP: Maraş'ta devletin Kürt ve Alevilere nefretini gördük

HDP, Maraş Katliamı'nın Türk devletinin Alevi, Kürt ve sola dönük nefret ile endişesini gösterdiğine dikkat çekerek, AKP'nin aynı zihniyeti temsil ettiğini belirtti.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu eş sözcüleri Çilem Küçükkeleş ile Nimetullah Erdoğmuş, Maraş Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün açıklama yaptı.

Katliamın bilançosuna dikkat çekilen yazılı açıklamada, "Bir hafta boyunca süren olaylarda resmi rakamlara göre 111 vatandaşımız katledilmiş, 176 kişi yaralanmış, 210 ev ile 70 işyeri tahrip edilmiştir" denildi.

KATLİAMLA NE AMAÇLANDI?

"Öldürülenlerin yüzde 98’inin Alevi olması, katledilenlerin büyük kısmının tümüyle savunmasız çocuk, kadın, yaşlı insanlardan oluşması iddia edilen çatışma yalanını boşa çıkarmaktadır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Hem Alevilere, Kürtlere ve solculara bir mesaj verilerek, Türk-İslam kimliği dışında kimliklerin kendini ifade etmesine rejimin tahammülünün olmadığı söylenmiş; hem Türkiye’nin demokrasi, sosyalizm ve sol değerlerle buluşması engellenmek istenmiş; hem de Türkiye’de bir kaos ortamı yaratılıp, sıkıyönetim ilan edilmesine, askeri bir darbe yapılmasına zemin hazırlanmıştır" denildi.

'AYNI ZİHNİYET BUGÜN KAMP İNŞA EDİYOR...'

Katliamın, rejimin Alevi, Kürt ve sola dönük nefret ile endişesini gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, "Katliamın amaçlarından birinin Alevi nüfusu Maraş’ta azaltmak olduğu anlaşılmaktadır. 1978’de şehirde nüfusun yarısını oluşturan Aleviler, bugün şehrin yüzde 10’unu bile oluşturmamaktadır. Bunun sistemli bir iskân, demografik mühendislik politikası olduğu, yeni inşa edilen mülteci kampıyla daha da anlaşılmıştır" diye kaydedildi.