HDP’nin buluşmaları Trakya’da devam ediyor

HDP’nin “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası kapsamında Trakya’da 2 gün sürecek temasları başladı. Ziyaretlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük devam eden tecride ve bunun son bulması için süren açlık grevlerine dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “HDP’liyiz, yer yerdeyiz” kampanyası kapsamında Trakya’da 2 gün sürecek temaslarının startını verdi. HDP Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Ferhat Encü, Salim Kaplan ve beraberindeki heyet ilk ziyaretini Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine yaptı.

HDP’li heyet, il ve ilçe örgütü  eşbaşkanları ve yöneticileri ile  Devrimci İşçi Sendikaları Koordinasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil Sen) Çorlu Temsilcisi’ni, Kamu Emekçiler Sendikası Koordinasyonu (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet  Emekçileri Sendikası’nı (SES) ziyaret etti. Tekstil İşçileri Sendikası’nı ziyaret eden heyeti, temsilcilik adına Güneş Atalay karşıladı.

Ziyarette söz alan HDP’li Köse, ülkede ekonomik, sağlık ve siyasal açından birçok sorunun yaşandığını kaydetti. Bu sorunların ortaya çıkmasının temel etkeninin AKP-MHP bloğu olduğunu ifade eden Köse, bu bloğun bekası için bu sorunların büyümesi için söylem ve pratiklerde bulunduğuna dikkat çekti. Bloğun toplumsal sorunların büyümesini sağlayarak varlığını sürdürdüğünü belirten Köse, “Şu anda ülkede kadın, işçi kırımı yaşanıyor. Aynı şekilde ekoloji de katlediliyor. En son orman yangıları oldu. Bunun temel sebebi rant alanı açmaktır. Bir diğer önemli husus ise bu yangınlar üzerinden beli kesimlere, özellikle Kürtlere dönük bir saldırı konsepti geliştiriliyor. Söylemleri bunu besliyor, büyütüyor. Ancak tüm bu köklü sorunlara karşı sokakta olacağız. Bütün kesimlerle bir arada durarak karşı çıkmak istiyoruz. Burada olmamızın nedeni de bu. Bunlara karşı bir arada olmak” diye konuştu.

Ardından söz alan MYK Üyesi Salim Kaplan, mevcut iktidarın son demlerini yaşadığını ifade etti. İktidarın devrilmesinin ardından birlikte bir gelecek kurmanın önemine vurgu yapan Kaplan, geleceğin ise Demokratik Cumhuriyet şeklinde olması gerektiğini kaydetti.

Birleşik mücadelenin önemine vurgu yapan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası temsilcisi Güneş Atalay da işçi, emekçi ve mültecilerin yaşadığı  sorunlara işaret etti. Fabrikalarda haksız ve hukuksuzluklara karşı örgütlendiklerini kaydeden Atalay, bu örgütlü halin sokağa da yansıması gerektiğini söyledi. Atalay, ayrıca bu sorunlara karşı Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tutumunun sorunlu olduğunu belirterek, muhalefetin tutumunu eleştirdi.

Çorlu’daki temasların ardından HDP’li heyet, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Tekirdağ Şubesi’ni ziyaret etti. Ziyarette bulunan heyeti, SES Eş Başkanı Arda Yıldırım, Ceylan Temel ve Naci Dede’den oluşan heyet karşıladı. Burada söz alan HDP’li Şaziye Köse, HDP’ye ve Kürtlere dönük saldırılara işaret ederek, dayanışmanın önemine değindi.

Daha sonra söz alan HDP’li Salim Kaplan, toplumsal vicdanın inşasında her kesimin rolünün olması gerektiğini ve bu rolde SES’in  katkısının önemli olduğunu kaydetti.  Topluma çok yönlü bir anlamsızlığın dayatıldığına işaret eden Kaplan, “Ancak, buna karşı bitmek bilmeyen bir hakikat arayışı da var. Şeyh Bedretti’nden, Pir Sultanlardan, Leyla Güvenlere kadar bu toplumun bireyleri sürekli kendi hakikatini aradı” dedi.

HDP’nin toplumsal özgürlük arayışının siyasal temsilcisi olduğunu işaret eden Kaplan, “İktidar, bütün imkanlarıyla bu ülkedeki özgürlük alanlarını, kırıntılarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Büyük bir saldırgan tutum içinde. Ülke giderek tek bir kutba doğru gidiyor. MHP’nin milliyetçiliğine teslim olmuş bir AKP var. Giderek İYİ Partinin milliyetçiliğine sahip olan Millet ittifakı gerçeği var. Bu bizler, demokrasi güçleri açısından ciddi bir tehlike. Bu durumu toplumsal cehennem olarak tanımlayabiliriz. Bu iktidar bu ülkenin cehennemidir.  Çünkü bu anlayış, kendisinden olmayan herkesin tasfiyesini amaçlar. Ancak, adalet, özgürlük ve demokrasi adına HDP var. Bu nedenle HDP’nin varlığını kendilerinin yokluğu olarak görüyorlar” diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük devam eden tecride ve bu tecridin son bulması için 250 aşkın gündür süren açlık grevlerine dikkat çeken Kaplan,  bu grevin aynı zamanda ülkenin demokrasisi için de olduğunu söyleyerek, dayanışma gösterilmesi gerektiğini belirtti. HDP’li heyet, daha sonra halk buluşmasına katılmak için Çorlu’ya gitti.