HDP’nin halk buluşmaları Çorlu ve Marmara Ereğilisi’nde

Tekirdağ’da temaslarını sürdüren HDP’liler Çorlu ve Marmara Ereğlisi’nde halk buluşmasına katıldı. Buluşmada halk, HDP’ye açlık grevlerinin yanı sıra köklü sorunlara dair ne tür çözümler ve planlamalar ürettiğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “HDP’liyiz, yer yerdeyiz” kampanyası kapsamında Trakya’da 2 gün sürecek temaslarını ikinci bölümde de Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi’nde sürdürdü. HDP Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Salim Kaplan, Ferhat Encü, Parti Meclisi üyesi Ömer Güven’ten oluşan heyet, halk buluşmasına katıldı. Buluşmaya, HDP İl ve İlçe Örgütü Eşbaşkanları yanı sıra birçok kişi da katıldı.

Çorlu’daki halk buluşmasında bir söz alan HDP’li Ferhat Encü, halkın sorunlarını ve taleplerini dinlemeye geldiklerini söyledi. Kürt halkına dönük saldırıların son dönemde artarak sürdüğünü kaydeden Encü, buna karşı savunmanın esas alınması gerektiğini kaydetti. İnsan varlığının savunma üzerine kurulu olduğunu belirten Encü, “Bunun için örgütlü hal önem arz ediyor. Köy köy, sokak sokak, ilçe ilçe, şehir şehir, örgütlememiz lazım. Her gün Kürtlere dönük saldırılar artarak devam ediyor. Hatta bize dönük soykırım tehlikesi bile var. Bütün bunlar ortada dururken sırtımızı birbirimizden başka kimseye verme lüksümüz var mı? Olmadığı için bu gün kampanya kapsamında buradayız. Her gün farklı bir yerdeyiz. Bu çalışmalarımızla bizlere, Kürt halkına dönük saldırıları nasıl bertaraf edebiliriz onu halkımızla tartışırız” dedi.

Encü’nün ardından söz alan bir kişi, son süreçte HDP’ye ve Kürtlere dönük saldırılara işaret ederek, “Bizi, kimse istemiyor. Hiçbir ittifak da bizi istemiyor. Bu ortada dururken önümüzdeki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

Bir başka kişi de Kürt sorunun çözümü noktasında AKP ile herhangi bir temasın söz konusu olup olmayacağını sordu. Yine aynı yurttaş, herhangi bir tercihte kaybetmenin mi yoksa kazanımın mı esas alınacağını sordu.

Bir başka kişi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması için 250 günü aşkın süren açlık grevlerine dikkati çekerek, toplumsal bir tepkinin gelişmemesinin nedenini sordu. Yurttaş, “Ayrıca konun üzerinde yeterince durulmuyor. İnsanlar orda ölüyor. Bedenleri ölüme yatırıyorlar. Bunu kendileri için de değil, tüm Türkiye halkları için yaptığını biliyoruz. Bunu birazcık daha halkın gündemine sokmak için ne tür programlarınız var?” diye sordu.

Ardından söz alan HDP’li Şaziye Köse, HDP’nin ülkenin ve bölgenin her yerinde olduğunu belirtti. Bütün sorunlara karşı duyarlı olduklarını söyleyen Köse, “Önümüzdeki sürecin en önemli hedefi bu iktidarı devirmek. Ona doğru yol alıyoruz. Ayrıca kimseden bir isteğimiz yok. Ne CHP’den ne İYİ Partiden ne de AKP’den bir şey istiyoruz. Biz zaten toplumun tüm kesimleri ile bir aradayız. Bütün sorunların yanında Kürt sorunu da çözeceğiz. Ona doğru yol alıyoruz. En geniş mücadele hattını kuracağız, bunları indireceğiz ve yerine Demokratik Cumhuriyeti kuracağız” şeklinde konuştu.

Buluşma, HDP’li Salim Kaplan’ın yurttaşların sorduğu sorulara verdiği yanıtların ardından son buldu. HDP’li heyet, buradaki buluşmanın ardından Marmaraereğlisi’ndeki halk buluşmasına katılmak üzere yolla çıktı.

MARMARA EREĞLİSİ

Marmaraereğlisi ilçesindeki bir otelin bahçesinde yapılan halk buluşmasında ise “HDP’liyiz, her yerdeyiz” pankartı açıldı.

Burada söz alan HDP’li Ferhat Encü, kampanyaları anlatı. Bu kapsamda köy köy, sokak sokak, ilçe ilçe ve şehir şehir halkla bir araya geldiklerini paylaşan Encü, bu buluşmalarda Kürt halkına ve HDP’ye dönük saldırılara karşı halkla birlikte ne şekilde karşı koyuş sergileyeceklerini tartıştıklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde ne tür bir örgütlemeye ihtiyaç duyulduğunu halka sorduklarını kaydeden Encü, partilerinin halkın partisi olduğunu ve politikalarını da halkın belirlediğini ifade etti.

Encü’nün açılış konuşmasının ardından yurttaşlar Kürt sorununun çözümüne dair HDP’lilere planlarını sordu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecridin her geçen gün daha da katmerleştiğini söyleyen Encü, bu halin Abdullah Öcalan’ın sunduğu fikriyattan kaynaklandığına dikkati çekti. Abdullah Öcalan’ın yıllardır yoğun bir tecritte karşı direndiğini belirten Encü, “Halkların, Kürtlerin kurtuluşu ve özgürlüğü Abdullah Öcalan’ın sunduğu fikriyat, felsefe çerçevesinde gerçekleşebileceğini biliyoruz. HDP de halkların ve Kürt halkının hakları için mücadele ettiği için sürekli saldırıya uğruyor. Bu saldırılar yüzyıldır sürüyor. En son Kürt halkını ve dilini inkar eden ve bir Kürt ailesinin tamamen katledilmesine neden olan bir ırkçı bir saldırı da Konya’da gerçekleşti. AKP-MHP bloğu her gün Kürt halkı ve dilini inkar ediyor. Bu saldırılar bu söylemlerden besleniyor. Ancak bu saldırılara karşı her yerde olduğumuzu söylüyoruz. Bu gün de buradayız. Çünkü bir arada, birlikte olduğumuz sürece bu saldırılara karşı koyabiliriz. Çünkü kaybetmeye, ölmeye tahammülümüz yok. Mücadelemizi büyüterek, bunların önünü alıyoruz, alacağız. Halkımız da olduğu her yerde, sokak sokak kendini örgütleyerek savunmasını geliştirmeli” diye ifadelerde bulundu.

Partilerinin bu ülke için bir şans olduğuna vurgu yapan HDP’li Şaziye Köse ise, “HDP, çok renkli ve sesli bir parti. Bu daha önce bu ülkede başarılmamış bir şey. Onun için bu ülkenin geleceği, emin olun HDP olacak. Çünkü bambaşka bir yolu temsil ediyor. Bunu bildikleri için bizi kendi varlıklarına tehlike olarak görüyorlar. Bu yüzden saldırılar durmuyor. Çöktürme planı yıllardır devam ediyor. Onlar çitleyeme çalıştıkça biz o çitleri darmadağın ediyoruz. Bunlar yıkıldı yıkılacak. Bu iktidarı yıkacağız. Özgürlüklerin, adaletin önünün açılması için bunların gitmesi gerekiyor. Bunlar gittiğinde biz iktidarın bir bileşeni olacağız. İktidara yürüyeceğiz” diye kaydetti.

Daha sonra söz alan HDP’li Salim Kaplan, Kürt kültürüne dönük saldırılara dikkati çekti. Fiziki olarak gelişen saldırıların yanında en büyük saldırının kültüre dönük olduğunu kaydeden Kaplan, “Kültürel bir kıskaç yaşanıyor. Artık çocuklarımız, gençlerimiz kendi dilinde bile konuşamıyor. Biz politik olarak çok iyi bir noktaya doğru gidiyoruz ancak kendi kültürümüzü, dilimizi unuttuğumuz sürece başarıdan söz edemeyiz” dedi.

Halk buluşmasının ardından HDP heyeti Silivri’de bir düğüne katıldı.