‘Hukukun askıya alındığı bir adli yılı geride bıraktık’

Adli tatile girecek olan Adliyelerin 2017-2018 dönemini değerlendiren Av. Several Ballıkaya, “Baskıların yoğun yaşandığı bir yılı geride bıraktı. Ne yazık ki her yıl diğerine göre beklentilerimizin çok uzağında bir adli yıl başlangıcı yapıyoruz” dedi.

Mahkemeler 20 Temmuz’da adli tatile girecek ve 31 Ağustos tarihinde de bu tatil bitecek. OHAL koşullarda binler hukuksuz karara imza atan adliyeleri ve bir yıllık Türkiye hukuk karnesini Özgürlükçü Hukukçular Platformu Avukatlarından Several Ballıkaya’ya sorduk.

Ballıkaya, “Gözaltında işkence ve kötü muamele vakalarında artış yaşandı. Buna cezaevlerinde keyfi, haksız ve hukuk dışı kısıtlamalar ve kötü muamele niteliğindeki uygulamaları da eşlik etti. Her geçen yıl bir öncekini aratıyor” diye konuştu.

HUKUKUN ASKIYA ALINDIĞI BİR ADLİ YILI GERİDE BIRAKTIK

Ballıkaya, “2017 -2018 adli yılı hukukun temel normları ve kazanımları, savunma hakkı, yargı mercilerinin konumu ve bağımsızlığı, sanık ve şüpheli hakları ile avukat hakları açısından olumsuz pek çok gelişmenin, daha doğrusu geriye gidişin yaşandığı bir yıl oldu” diyerek bir yıl içinde yaşanan hukuksuzluklardan söz etti. OHAL koşullarına değinen Ballıkaya, şunları aktardı: “2015 yılında başlayan OHAL uygulaması ile birlikte, KHK’lerle çok sayıda temel hak hemen hemen tümüyle kısıtlandı. 2017-2018 adli yılı içerisinde bu değişikliklerin büyük bir kısmı yasal düzenlemeye dönüştü. Kanunların değiştirilmesinin olağan yöntemi, mecliste kanun yapılmasıdır. Böylece bu düzenlemeler hakkında Anayasal denetim olanağı da kullanılabilmektedir.

Oysa KHK ile yasada değişiklik yapılması yolu ile hem meclis yasa yapım sürecinin dışına atılmış oldu, hem de yapılan yasal değişikliklerin Anayasa Mahkemesi denetimi dışına çıkarılmasına olanak sağlanmış oldu. Yakalama, gözaltı, arama, gibi özgürlük ve güvenlik hakkını doğrudan ilgilendiren konularda yapılan değişiklikler ile yargı mercilerinin yetkisinde olan işlemler hakkında kolluk güçlerinin yetkilerinde genişleme sağlanırken yargısal denetim olanakları kısıtlanmış oldu.”

TÜRKİYE HUKUKUNDA HER YIL GEÇEN YILI ARATIYOR

“Yargı organlarının ve yargı mensuplarının bağımsız ve tarafsız olarak görev yapmaları son derece önemlidir” diyen Ballıkaya, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını ortadan kaldırması, yargı mensuplarının iktidar üyesiymiş gibi karar vermeleri adalet ve özgürlük beklentilerinin karşılığını bu yıl bulamadığını kaydetti. Bu yıl yine avukatların en çok ihlalle karşılaşan meslek gurubu olduğunu aktaran Ballıkaya, adliyelerde avukatların belirli alanlara girişi yasaklandığı, yüzlerce avukat hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Ballıkaya, “Her adli yıl biterken, tüm kötü uygulamaların sonraki yıl yaşanmayacağı bir değişim ve dönüşüm umudu ile adli tatile giriyoruz. Ne yazık ki her yıl diğerine göre beklentilerimizin çok uzağında bir adli yıl başlangıcı yapıyoruz. Daha özgür, daha demokratik ve daha umutlu bir başlangıç şu ana kadar yapamadık. Adeta gelen yıl gideni arattı” dedi.