Irak ordusu Maxmur’dan çekildi

Maxmur Demokratik Halk Meclisi, varılan anlaşma sonucunda Irak ordusunun kampın etrafından çekildiğini ve günlerdir direnen halkın eylemlerinin sonlandırıldığını bildirdi.

Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, 20 Mayıs’tan itibaren Şehîd Rûstem Cûdî Kampı’nı tel örgülerle kuşatma girişiminde bulunan Irak ordusunun geri çekildiğini söyledi.

Kamptaki son gelişmelere ilişkin basın açıklamasında bulunan Kara, şunları belirtti:

“Halkımız 16 gündür Irak ordusunun kuşatmasına karşı direniyor. Kampın kuşatılması konusu, gündemimize yeni girmiş değildir. 2021 yılında da kampımız tel örgülerle kuşatılmak istendi. Söz konusu saldırılar, Türk devletinin ve Barzani ailesinin baskısıyla geliştiriliyor. KDP ve Türk devleti Maxmur Kampı’nı boşaltmak istiyor. Kampta yaşayan halk, Irak yasalarını şu ana kadar ihlal etmemiştir. Bizler Irak’la yaptığımız görüşmelerde, kendilerine Türk devletinin ve KDP’nin istedikleri doğrultusunda hareket etmemeleri gerektiğini sürekli hatırlattık. 20 Mayıs’ta bir kez daha iş makinaları, zırhlı araçlar ve askeri güçlerle Maxmur’u kuşatmak ve tel örgülerle esir almak istediler. Ancak bu kuşatmaya karşı halkımız direniş geliştirdi.

IRAK GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKTİ, EYLEMLER DE SONLANDIRILI

Bu temelde birçok görüşme gerçekleştirdik. Son görüşmemizi Bağdat’ta gerçekleştirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde sorunların diyalogla çözülmesinde anlaşmaya vardık. Irak ordusu, Maxmur Kampını kuşatmak amacıyla konuşlandırdığı güçlerini geri çekmiştir. Bizler de bu nedenle eylemlerimizi sonlandırmış bulunuyoruz. Ancak bilinmelidir ki ne zaman bir saldırı olursa ve Maxmur halkının iradesi teslim alınmak istenirse bu halkın direnişiyle karşılaşılacaktır.

Maxmur halkı olarak, bizlere destek sunan ve ayağa halkan tüm kurumlar, partiler ve bireylere teşekkür ediyoruz.”