Katledilen Kürt iş insanları anıldı

Katledilen Kürt iş insanları Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım, mezarları başında anıldı. Anmaya HDP eş genel başkanları da katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, 1994'te İstanbul'un Yeşilköy İlçesinde bir otelin çıkışında kaçırıldıktan iki gün sonra cenazeleri bulunan iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için ölüm yıl dönümlerinde Avcılar’da bulunan mezarları başındaki anma etkinliğine katıldı. Anmaya HDP milletvekilleri, il ve ilçe örgütleri, Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Yıldırım ile Karay'ın aileleri ve sevenleri, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi de katıldı. Mezarlarına karanfil bırakan aileler, daha sonra dualar okudu.

AİLELER KONUŞTU

Adnan Yıldırım’ın kızı Özlem Yıldırım, katliamlara yol açan bütün siyasetçilerin sorumlu olduğunu söyledi. Yıldırım, “Mehmet Ağar kontrolündeki çeteler, vatan, millet, Sakarya edebiyatıyla binlerce insanı katlettiler” dedi. Hacı Karay’ın oğlu Enes Karay ise 28 yıldır katliamların aydınlatılması için mücadele ettiklerini söyledi. Aileler, katliam sorumlularının aklandığını verilen beraat kararlarının kendilerini şaşırtmadığını belirterek “Bu yargılamaların sonuna kadar takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

BULDAN: KATİLLERİ BELLİ

Buldan, “27 yıl önce 3 Haziran’da bu 3 güzel insan Savaş, Adnan ve Hacı, bu ülkeyi yönetenler, ülke içerisinde çeteleşmiş gruplar, devletin bilgisi ve onayı dahilinde katledildiler. 3 Haziran’da Çınar Oteli’nden alındılar. Hep tekrar ediyoruz, bir kez daha ifade etmek isteriz ki alanlar ve kaçıranlar polis kimlikli, yelekli ve ellerinde polis telsizi olan insanlardı. Bolu’nun Yığılca ilçesine götürüp, işkence yapıp, üzerlerine naylon eritip, kafalarına ve bedenlerine kurşunlar sıkarak katlettiler. Bolu’nun Yığılca ilçesi Melen Çayı kenarında bu üç insanın cansız bedenine 3 Haziran tarihinde ulaşıldı” diye konuştu.

"Katilleri belli, tetiği çekenler belli, emri verenler belli" diyen Buldan, "Susurluk kazasında devlet bir kamyona çarpmıştı. Şimdi devlet kamyondan daha büyük bir araca, bir TIR’a çarptı" ifadesini kullandı.

Buldan, devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in itiraflarına ilişkin ise "Bir kez daha 3 maymunu oynuyorlar. Hesabı devletten sormaya ve bunu sürdürmeye mecburuz" dedi.

Göstermelik bir yargılama süreci yaşandığını ve Mehmet Ağar’ın raporlar alıp, duruşmalara dahi katılmadan beraat ettiğini kaydeden Buldan, "Devletin özür borcu var" dedi.

SANCAR: KÜRTLERE KARŞI SAVAŞIN SONUCU

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bunun devletin organize işi olduğunu geçmiş tecrübelerden ve o günkü bilgilerden çıkarabiliyorduk. O gün devreye konulan anlayış ve politika, Kürtlere karşı topyekûn savaş politikasıydı" dedi.

Sancar, "Bu yarayı kapatacak tek yol vardır: Hakikat ve adalet" vurgusunda bulundu.

Sancar, şunları da söyledi: "Şimdi ortaya çıkan bütün bilgiler, itiraflar, ifşaatlar, artık katillerin insanlık suçu işleyenlerin gizlenme imkanı kalmadığını ortaya koyuyor. Şimdi iş bize düşüyor. Adalet mücadelesini omuzlamak zorundayız."