Katliamcılardan hesap sorulmalı

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler kentte düzenlenen etkinlikle anıldı. Yapılan konuşmalarda katillerden hesap sorulması talep edildi.

Maraş Katliamı'nın 40’ıncı yıl dönümünü dolayısıyla Yörükselim Mahallesi Cemevi’nde anma töreni yapıldı. Anmaya katılmak için  diğer kentlerden Maraş’a gelmek isteyenlar ise, şehrin giriş noktalarında GBT taraması bahanesiyle uzun süre bekletildikten sonra kente alındı. Cemevine yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile "Maraş’ı Unutma Unutturma" pankartı asıldı.  Mahalleyi ablukaya alan polisler, basın mensuplarının içeriye girmesine engel olurken cemevi kapsında sürekli kamera ile kayıt altına aldı. 

Pirin duası ve yaşamını yitirenlerin anısına sembolik olarak karanfil bırakılmasının ardından başlayan programda konuşan dede Gazi Metin, “Her sene anmaya geldiğimiz zaman önümüze barikatlar koyuluyor. Ama biz can kırmaya can yakmaya gelmiyoruz. Kaybettiğimiz canları anmaya geliyoruz. Her yılda gelmeye devam edeceğiz” dedi.

Metin'in konuşmasından sonra semah dönüldü. 

Törende konuşan Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, "Katliamların bir daha yaşanmaması için bir araya geliyoruz. Katliamları unutursak yeni katliamlara sebebiyet veririz” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da, 40 yıldan beridir Alevilerin yüreklerinin kan ağlandığını vurguladı.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut ise, acıları paylaşmak için toplandıklarını dile getirdi.

Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doğan Demir de, bu katliamları gerçekleştirenlere hesap sorulması gerektiğini ifade etti.

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da, “Maraş’a nasıl gelmeyiz biliyor musunuz? Devlet katliamda tüm hayatını kaybeden ailelerden özür dilerse ve kayıp mezarları bulunursa o zaman gelmeyiz. Yoksa asırlar boyunca gelmeye devam edeceğiz. Maraş’ın AKPli vekilleri ‘Gelip yarayı kaşımasın’ demişler. İyide biz mi bu yarayı açtık? Bu yarayı kapatmak Maraş halkının ve devletin görevidir. Maraş’ı unutmamak, unutturmamak Alevi kurumlarının asli görevidir. Maraş, Aralık ayıyla hatırlanan bir soykırım değildir. Eylül ayında başlayarak anılmalıdır. Maraş bir günle anılamaz” dedi.

‘KATİLLERDEN HESAP SORMALI’

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de, hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başladı. 40 yıldan bu yana katliamın hesabının sorulmadığını söyleyen Özen, “Asıl failler yargılanmalıdır. Devlet görevini yapmalı ve katiller hesap sormalıdır. Kardeşlik edebiyatına son verip gerçek bir kardeşliği hayat geçirmelidir” diye konuştu.