KCK’den Muharrem orucu açıklaması

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Muharrem orucunun sona ermesi nedeniyle yaptığı açıklamada Alevilere Türk İslam sentezi rejimine karşı ortak cephede demokrasi mücadelesini yükseltme çağrısında bulundu.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Muharrem orucunun sona ermesi nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. Muharrem orucu ile Kerbela direnişinin yâd edildiğinin ifade edildiği açıklamada “bu direnişi oruç tutarak ve Aşure lokması pay ederek anan Alevi canların ve matem tutan Şii Müslümanların ibadetlerinin hak katında kabul olmasını diliyoruz. İmam Hüseyin’in Kerbela direnişini ibadetle ananların çok önemli bir insanlık değerini yaşattıklarını belirtmek istiyoruz. Bugün de ihtiyaç duyduğumuz böyle bir direnişi hatırlatmanın, yaşatmanın insanlık için anlamının çok büyük olduğunu vurgulamak istiyoruz. Direniş ruhu, bilinci ve inancıyla oruç tutup lokma pay edenlerin bu hizmetlerinin hak defterine yazılmasını diliyoruz. Benzer duygu ve düşüncelerle Kerbela’yı anan Şii Müslümanların ibadet ve dualarının İslami anlamının büyük olduğuna inanıyoruz” denildi.

GÜNÜMÜZ YEZİTLERİNE KARŞI DİRENİŞ EKMEK, SU KADAR GEREKLİDİR

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

İmam Hüseyin ve yoldaşlarının Deşti Kerbela’da gösterdiği direniş, Yezitlerin Ortadoğu halklarına yaşattığı zulüm, baskı ve işkenceye karşı hak ve hakikat duruşunu temsil etmiştir. Bu duruş, Ortadoğu topraklarında sonu gelmez özgürlük ruhu, inancı ve bilincinin, 1380 (Hicri) yıl (1340 yıl) önceki somut ifadesi olmuştur. Kerbela direniş çizgisi, Yezitliğe karşı her daim İmam Hüseyinlerin olacağını göstermiştir. Bugünkü Yezitlere karşı mücadelenin ibadet kadar kutsal, ekmek su kadar gerekli olduğunu emretmiştir. Bu inanç ve düşünce ile oruç tutup Aşure lokması pay eden Alevi canların manevi değeri büyük bir hizmette bulunduklarına, bu yolla, zalime karşı direniş geleneğini yaşattıklarına inanıyoruz.

ALEVİLERDEN BEKLENİLEN MÜCADELEDİR

Bu yılki Muharrem orucu geçmiş yıllara göre daha büyük baskı ve zülüm altında geçmiştir. Hastalıklı ortamın ağırlaştırdığı siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen, Aleviler, Cemevlerinde, dergah ve derneklerinde muhabbetler gerçekleştirdiler. Bu yılki Muharrem’de konuşan her Alevi canın Alevilerin birlik ve dirliğini istemesi, demokratik mücadeleye daha güçlü katılma çağrısında bulunması, Alevilerin Kerbela direnişinden çıkaracağı en doğru sonucun bu olduğunu belirtmesi, Hüseyin’i bir talep olmuştur. Biz de hareket olarak direnişi kutsayarak anan, hatırlatmak için ibadet eden bir toplumdan beklenenin ve istenenin mücadele olduğuna inanıyoruz. Aleviliği Alevilik yapan özün bu olduğunu vurgulamak istiyoruz. Kerbela direniş geleneğini sürdürdüğüne inananların bugün ki safının demokrasi mücadelesi olacağını hatırlatıyoruz. Alevileri, dışarıdan dayatılan suni gündemlerle uğraştırıp demokrasi mücadelesini büyütmelerini engellemeye çalışan tutum ve anlayışlar karşısında daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.

ÖZGÜR KÜRDİSTAN’DA ALEVİLER ÖZGÜR OLACAK

Gün vesilesiyle Alevilerin, ‘Özgür Kürdistan, Demokratik Türkiye' mücadelesinin temel bileşeni olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Alevileri, bu gerçekliği çok daha derin görmeye, bilince çıkararak gereklerini daha fazla yerine getirmeye davet ediyoruz. ‘Özgür Kürdistan, Demokratik Türkiye’, Alevi inkarının kalktığı, mabetlerinin kabul gördüğü, kutsal mekanlarına dokunulmadığı, hiçbir baskı ve yasağa maruz kalmadan inançlarını yaşadıkları, kendilerini ifade edecekleri ortamı yaratacağının altını çizmek istiyoruz. 

BU DEVLET VE REJİME KARŞI HÜSEYİNİ OLMAK GEREK

AKP-MHP Türkiye'si Yezitliğin merkezi olmuştur. Böyle bir devlet ve rejime karşı Hüseyini olmaktan başka yolun olmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu Yezitlik son birkaç yıldır Türkiye sınırları dışına da taşırılmıştır. Bunun da tüm halklar ve inançlar için büyük tehlike olduğu yeterince açığa çıkmıştır. Libya, kuzey Suriye ve Başur Kürdistan işgal hareketlerinde, doğu Akdeniz’de yol açtığı sorunlarda bu kanıtlanmıştır. Türkiye ve Bakur Kürdistandaki soykırım saldırıları, baskı ve işkenceler bu geçekliğin en çarpıcı ifadesi olmaktadır. Erdoğan'ın güncellediği Yezitliğe karşı direniş mücadelesinin, Hüseyin’i olan herkesin görevi olduğuna inanıyoruz. Bu Muharrem anması vesilesiyle başta Alevilere olmak üzere özgürlük ve adalet isteyen herkesi demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz. Şii Müslümanlar başta olmak üzere İmam Hüseyin’in insanlık mücadelesi verdiğine inanan, direnişini doğru ve haklı gören her inançtan halkları Ortadoğu’nun en faşist rejimi olan, Türk İslam sentezi rejimine karşı ortak cephede demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.

HERKESİ DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SAFLARINA ÇAĞIRIYORUZ

Muharrem orucu ve Aşure günü vesilesiyle bir kez daha İmam Hüseyin’i yüreklerinde hissedenlerin on iki imam oruçlarının ve hizmetlerinin hak defterine yazılmasını niyaz ediyoruz. Tüm Hüseyin sevdalılarını, Hz. Hüseyin’i ve şehit düşen tüm canları, zulme karşı mücadele içinde yaşatmaya çağırıyoruz. Gün vesilesiyle çağdaş Hüseyin’i hareket olan Kürdistan özgürlük mücadelesinde anılarının yaşatıldığını belirtiyor, herkesi demokrasi ve özgürlük mücadelesi saflarında yer almaya davet ediyoruz."