Keskin: Bu çok tehlikeli bir gidişat!

Katledilen Dedeoğulları Ailesi ile 4 gün önce konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “15 yıldır aynı şeyleri yaşadıklarını, korktuklarını ve tehdit altında olduklarını söylediler” dedi, "Bu çok tehlikeli gidişat" diye ekledi.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişi göz göre göre ırkçı katliama kurban gitti. Bundan tam 1 ay önce saldırıya uğrayan aile, can güvenlikleri olmadığını açıkça ifade etmiş ama buna rağmen hiçbir tedbir alınmamıştı. Türk İçişleri Bakanı tarafından katliamın ‘bir husumet’ dolayısıyla meydana geldiği öne sürülse de hem katledilen aile fertlerinin daha önceki beyanları, hem katliam sonrası polisin çevrelediği evin etrafında toplanan kalabalıktan bir kişinin, ‘Burada tek bir Kürt kalmayacak’ diye bağırması bu katliamın ırkçı saiklerle işlendiğine işaret ediyor.

‘KATLİAMDAN 4 GÜN ÖNCE TEHLİKE ALTINDA OLDUKLARINI SÖYLEDİLER’

Katliamdan 4 gün önce aile fertleriyle telefonda görüşen İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, bu katliamın göz göre geldiğini vurguladı. ANF’ye konuşan Keskin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu olarak daha önce saldırıya uğrayan Dedeoğulları Ailesi ve avukatlarıyla iletişim halinde olduklarını belirterek, “Katliamdan 4 gün önce konuştuğumda ailenin bir ferdi bana çok korktuklarını ve tehdit altında olduklarını söylemişti” dedi. Ailenin 15 yıldır aynı şeyi yaşadıklarını anlattığını aktaran Keskin, ancak katliam öncesi son saldırıda da tutuklananların serbest bırakıldığını, bu yüzden de kendilerini zaten hiç güvende hissetmediklerini söyledi. İHD olarak o dönemde yaptıkları açıklamada, endişelerini belirttiklerini hatırlatan Keskin, maalesef hiçbir tedbir alınmadığını vurguladı.

‘NEFRET SÖYLEMİ YAYGINLAŞTIRILIYOR’

Burada önemli noktaların ailenin korunmamış olması ve troller aracılığıyla nefret söylemin yaygınlaştırılması olduğunun altını çizen Keskin, “Bunlar bir merkezden yönetiliyorlar ve özellikle sosyal medya üzerinden nefret söylemini yayıyorlar. Orman yangınlarından sonra zaten bu söylem çok yoğunlaştı. Devlet yetkililerinin ise bu söylemleri önlemesi gerekirken, tam tersine yaptıkları açıklamalarla ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı çıkan bizleri hedef gösteriyorlar. Bu çok tehlikeli bir gidişat ve bu konuda bilinçli bir politika yürütülmesi gerekir” uyarısında bulundu.

‘NEFRETİ KÖRÜKLEYENLER DURDURULMALI!’

Süleyman Soylu’nun katliam sonrası yaptığı “husumet” açıklamasını da değerlendiren Keskin, eğer ortada husumet varsa bunun arkasındaki nedenin de açıklanması gerektiğini söyledi. Öldürülen aile fertlerinden birisinin daha önce ırkçı saldırılara maruz kaldıklarını açıkça beyan ettiğini hatırlatan Keskin, “Bizim söylememiz gerekmiyor zaten aile kendisi açıklamada bulunmuş yaşadıkları saldırılarla ilgili” diye belirtti. Burada devlet yetkililerinin insanları suçlamak yerine önlem almaları gerektiğinin altını çizen Keskin, “Ortalığı gerginleştirmek isteyen biz değiliz, ortalığı gerginleştiren kullanılan troller” vurgusunda bulundu. Keskin bugün yine sanal medyada ırkçı söylemlerin birinci sırada olduğunu, nefreti körükleyenlerin mutlaka durdurulması gerektiğini kaydetti.

Bu gerginlikten beslenenlere dikkat etmek gerektiğini söyleyen Keskin, MHP’nin zaten yıllardır bu ortamdan beslendiğine ve ülkenin bugün MHP politikalarıyla yönetildiğine işaret ederek, bunun çok tehlikeli olduğunu yineledi.