Kırşehir'de 14 tutsak 101 gündür insanlık dışılığa karşı açlık grevinde

Kırşehir E Tipi Cezaevi’nde 14 tutsak, insanlık dışı koşullara karşı 101 gündür açlık grevinde.

Kırşehir E Tipi Cezaevi’nde tutulan 14 siyasi tutsağın, cezaevi yönetiminin dayattığı askeri sayım ve kaba dayak gibi insanlık dışı ve keyfi uygulamalara karşı aylardır dönüşümlü açlık grevinde bulunuyorlar.

Tutsakların 19 Mayıs günü açlık grevine başladığı ve 32 gün sonra bu eylemi yedi günde bir ikişer gruplar halinde dönüşümlü greve çevirdikleri kaydedildi.

Açlık grevindeki tutsaklar şöyle: Çetin Yıldız, İmam Buzi, Saim Özdemir, Muhammed Veysel Adım, Cumali Yıldırım, Müjdat Korhan, Fırat Altun, Ali Saday, Ömer Hayat, Mazlum Dönder, Emrah Kına, Ömer Bedir, Feyaz Gülsoy ve Mehmet Can Yiğiner.

Tutsaklardan Çetin Yıldız’ın avukatı İsmail Turan, müvekkilinin yalan ifadelerle 9 yıl 9 ay hapis cezası aldığını ve Mayıs 2017'den beri cezaevinde olduğunu belirtti.

Cezaevi yönetimin tamamen “keyfi” davrandığı tepkisinde bulunan Turan, yaşanan sorunlar ve tutsakların talepleri konusunda cezaevi yetkilileri ile görüşmek istediklerini ancak tüm görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığını söyledi.

Turan, görüştükleri cezaevi savcısının da "süreç devam ediyor itirazlarınız edin, bekleyin" diyerek durumu geçiştirdiğini ve bir-iki görüşmeden sonra artık savcı ile de görüşemediğini kaydetti.

Av. Turan, “Tutukluların bütün talepleri hukuksuz bir şekilde ret ediliyor. Mektuplarına ve Adalet Bakanlığına yazdıkları yazılara el konuluyor ve imha ediliyor” dedi.

Açlık grevindeki Çetin Yıldız’ın ağabeyi Abdullah Yıldız da salgından dolayı cezaevinde aile görüşlerinin yasaklandığını ve grevdeki tutsaklara 21 aya varan açık ve kapalı görüş cezaları verildiğini aktardı. Yıldız, “Tutukluların telefon görüşleri yasaklanmaya çalışılıyor. Yakınlarımız telefonlardan ailelere açlık grevi hakkında bilgi verilmemesi yönünde uyarılıyor. ‘Cezaevinde olanlar, burada kalacak’ baskısı uygulanıyor" diye belirtti.

Tutsakların sağlık durumlarına ilişkin de bilgi veren Yıldız şunları ifade etti:

“Bizim bildiğimiz açlık grevinde olan 3-4 tutuklu kan kusmaya başlamış. Aileler olarak sağlık durumları hakkında çok endişeliyiz. Su konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Tutuklulara yarım saat sıcak su, yarım saat ise soğuk su veriliyor. Dört günde bir 15 dakikalık havalandırmaya çıkarılıyorlar. Şeker çok az veriliyor, meyve suyu ise günde bir bardak veriliyor”

Yıldız, cezaevinin denetlenmediği ve cezaevi yönetiminin kendi kafasına göre tutsaklara yaklaştığı tepkisinde bulunarak, “Cezaevini arıyorum, müdürle konuşmak istiyorum. Bana; ‘müdür burada yok’ diyorlar. Fakat arkadaşlarımız müdürün orada olduğunu söylüyor. Darp edildiklerinde gardiyanlara talimat verdiğini söylüyorlar. Müdür kimseyle görüşmüyor, arkadaşlarımızı da dinlemiyor” şeklinde konuştu.

Yıldız, aileler olarak açlık grevinin sona ermesi için bir çözüm yolu bulunmasını istediklerini sözlerine ekledi.