Kışanak ve Tuncel için 'rehineliğe devam' kararı

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak hakkında açılan dava 11. kez ertelendi.

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi'nin (DBB) Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 11’inci duruşması Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kışanak, Kandıra Cezaevi’nden, Tuncel ise Ankara Sincan Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Avukatlar Mehmet Emin Aktar, Mesut Beştaş ve Cihan Aydın Diyarbakır Adliyesi’nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanırken, Avukat Hasan Doğan da duruşma salonunda bulundu.
Kışanak, mahkeme heyetinin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Sarmaşık Derneği’ne ilişkin sorusunu yanıtladı. Kışanak, “Sarmaşık Derneği’ne ilişkin bana yöneltilen suçlamalar senaryo gibidir. AKP yardım edince sorun olmuyor, ben yapınca 'terörist' oluyorum. Yoksul yoksuldur bunun ayrımı mı var?” diye sordu.
Tuncel, Ankara’da devam eden Kobanê Davası'na işaret ederek, davanın Kürt siyasetçilerine yönelik "kumpas" olduğunu ifade etti.
Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendilerini hedef aldığına dikkati çeken Tuncel, "Fakat günlerdir Süleyman Soylu ve çete arasındaki ilişkiyi milyonlar izliyor. Türkiye çalkalanıyor. Tek bir savcı kalkıp işlem dahi yapmıyor. Fakat söz konusu Kürtler olunca anında harekete geçiliyor" diye kaydetti.  

'İKTİDAR SİZE GÜVENİYOR!'

Daha sonra avukat savunmaları alındı. Avukat Cihan Aydın, 4 buçuk yıldır yargılama yapıldığına işaret ederek, Ankara'daki başsavcılığın kimi konuşmaları toplayarak, iddianame hazırladığı ifade etti.  
"Bu, yaptığınız işinize ve giydiğiniz cübbenize ayıptır" diyen Aydın, "Artık mahkeme olduğunuz konusunda endişemiz var. İçişleri Bakanı bu kadar kirli işler yaparken kim hesap soruyor, kim sorabildi? Sormaz. Çünkü size güveniyor, çünkü yargı onların" diye belirtti.
Mahkeme heyeti, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine, iddianamede yer alan Sarmaşık Derneği’ne ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturma olup olmadığına dair bilgi istenmesine karar verdi. Mahkeme, Tuncel ve Kışanak’ın da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Duruşma 22 Temmuz’a ertelendi.