Leyla Güven gözaltına alındı

Türk rejiminin hakkında 22 yıl hapis cezası verdiği DTK Eşbaşkanı Leyla Güven gözaltına alındı. Güven Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Gözaltıya tepki yağdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in birleştirilmiş iddianamelerden oluşan ve 18 ayrı suçlamadan yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Savcı, Güven’in “Örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla cezalandırılmasını talep etmişti.

Mahkeme heyeti de savcıya uyarak, Leyla Güven’e 22 yıl 3 ay hapis cezası ve tutuklanma kararı vermişti.

Bu kararın ardından Leyla Güven, Pazartesi günü yerel saatle 23.30 sıralarında Amed'de gözaltına alındı.

Güven, önce ssağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Hastane önünde kalabalık bir kitle toplandı ve Güven lehine sloganlar attı.

Güven gözaltına alınırken, "Ben kaçacak olsam sizin ruhunuz bile duymazdı. Hiç bir yere gitmiyorum. Bu ülkede siyaset yapmaya devam edeceğim. Ama içerde ama dışarda. Zalimin üstüne böyle yürümek cesaret ister” dedi. 

BEŞTAŞ: GÜVEN TEM'DE TUTULACAK

HDP'li vekil Meral Danış Beştaş, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, Güven'in hastaneden sonra Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğünü ve burada tutulacağını belirtti.

Beştaş, " Leyla Güven Hastane’den sonra Terörle Mücadele Şubesine getirildi. Hukuk tanımadıklarını biliyoruz da, hiç bir usule de uyulmuyor. Yakalama kararından sonra neden TEM’e getirildi? Keyfiyette sınır yok" dedi.

Beştaş, bir sonraki paylaşımında "Leyla Güven hakkında 24 saat gözaltı kararı verildiği için TEM’de tutulacak" bilgisini vererek şunları ekledi:

"Olması gereken derhal Kendi Mahkemesine çıkarılması iken gözaltında tutulması hürriyeti tahdit suçudur."

Leyla Güven'in gözaltına alınmasına çok sayıda tepki geldi. Kızı Sabiha Temizkan, Twitter üzerinde, "Annem 22 yıl 3 ay hapis cezası yatmak üzere tutuklandı. Kürtlerin döktüğü her damla gözyaşının hesabını vereceksiniz. Bugün değilse yarın ama mutlaka" dedi.

TJA, yaptığı paylaşımda, "Leyla Güven şahsında verilen ceza kadın mücadelemize yönelik bir saldırıdır. Unuttuğunuz hesaba katmadığınız bir şey var oda kadın mücadelemizi baskı ve ceza politikalarıyla sindiremezsiniz! Yaşasın Kadın Özgürlük Mücadelemiz Mutlaka Özgürlük Kazanacaktır" tepkisinde bulundu.

İnsan hakları savunucusu Eren Keskin, "Leyla Güven göz altına alınmış. Yanındayız, sonuna kadar. #LeylaGüvenOnurumuzdur" derken, HDP Genel Merkezi, "Leyla Güven’in duruşu ve direnişi faşizme en büyük yanıttır. Faşizme karşı direnişi yükseltmek sözümüzdür. #LeylaGüvenOnurumuzdur" vurgusunda bulundu.

TJK-E: DİKTATÖRE DUR DEMENİN ZAMANIDIR

TJK-E yaptığı yazılı açıklamada, "Diyarbakır'da yargılandığı davada verilen 22 yıl 6 ay hapis cezası uygulanan düşman hukukunun sonucudur" dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: "Leyla Güven, hayatını demokrasiye adamış zalimin üstüne yürüyen bir mücadele insanıdır. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven ne de kadınlar, ne de Kürtler mücadeleden vazgeçmeyecektir. Tam tersine öfkemiz her zamankinden daha diri!

Bu kararla bir kez daha yargı organları diktatörün çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini göstermiştir. Bu düşmanca karar sadece Leyla Güven'e, sadece DTK'ye değil tüm kadınlara, Kürtlere ve tüm demokratik çevrelere yöneliktir.

AKP-MHP faşist rejimi bu kararla bir kez daha tüm dünyanın gözleri önünde suç işlemiştir. Diktatör Erdoğan insanlık suçlarına bir tanesi daha eklemiştir. Ve bunu tüm dünyanın gözlerini önünde yapmaktadır. Bugün Diktatör Erdoğan’a DUR demenin zamanıdır. Bugün değilse, ne zaman?

Bizler Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bu hukuksuz, düşmanca cezayı tanımıyoruz. Ve asıl suçlu Düktatör Erdoğan yargılanana kadar mücadelemizi daha büyüteceğimizi birkez daha belirtiyoruz.

Bu temelde yarın herkesi Leyla Güven’in sesi olmak için eyleme çağırıyoruz!

Leyla Güven onurumuzdur! Gün onuruna sahip çıkma günüdür!"

SANAL AĞLARDA TEPKİ YAĞDI

Sanal ağlarda da yoğun tepkiler yer aldı. Bunlardan bazıları şöyle:

Zerrin Baratay (Fransız Génération.s partisinin ulusal kolektif üyesi ve avukat), Güven'in gözaltına alındığı görüntüleri paylaşarak, özgürlüğünü talep etti.

Pınar Aydınlar: Leyla Güven’in onuru ,dik duruşu kaç yenilginin sebebidir ! Seni çok seviyoruz Leyla abla.

Diren Dirayet Taşdemir: Bağımsız yargımız” tacizciler ve çocuk katileri için tutuklama bir ceza değil tedbirdir deyip tahliye ediyor. Ama demokrasi mücadelesi veren Leyla Güven’i apar topar tutukluyor. Zulmünüzde boğulun.

Meral Danış Beştaş: Leyla Güven hayatını kadın hakları, adalet, insan haklarına adamış bir arkadaşımızdır. Mücadelesinden rahatsız olanlar bugün siyasi bir kararla ceza verdiler. #LeylaGüvenOnurumuzdur

Perihan Koca: Duruşuyla güven veren önemli bir isim Leyla Güven. Oklarınızı O'na yöneltmeniz boşuna değil, ancak direncin adı olan bir kadını tutsak etmeniz mümkün değil. Hele sizin haddiniz değil, cesaret ve onur tutsak edilemez.