Maraş katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri, Maraş katliamında yaşamını yitirenler için Kadıköy’de düzenlendiği anmada, “Katliamlarla yüzleşin” çağrısını yeniledi.

Pir Sultan Kültür Derneği İstanbul Şubeleri , Maraş katliamının 42. Yıl dönümünde yaşamını yitirenler için Kadıköy İskele Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi. SGDF’li gençlerin destek verdiği eylemde, “Maraş 19-29 Aralık 1978 unutturmayacağız katliamlarla yüzleşin”, “Maraş katliamını unutma unutturma” yazılı pankartlar ile “Unutmadık, affetmedik, hesap soracağız” dövizleri taşındı.

‘DEVLETİN YOL VERDİĞİ KATLİAMCILAR 120 CANI KATLETTİ ‘

Maraş katliamında yaşamını yitirenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde, sık sık, “ Maraş’ı unutma unutturma”, “ Dün Sivas’ta, bugün Maraş’ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “Maraş, Suruç, Ankara katilleri unutma” sloganları atıldı.

Eylemde ilk konuşma Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri Genel Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Ağaçal tarafından yapıldı. Maraş 1978’in devlet destekli bir katliam olduğunu vurgulayan Ağaçal, devletin yol verdiği katliamcıların çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden resmi rakamlara göre 120 canı katledildiğini belirtti.

‘ALEVİLERE SALDIRMAK LAİKLİĞE VE CUMHURİYETE SALDIRMAKTIR’

Alevilerin tarih boyunca katliamlara uğradığını hatırlatan Ağaçal, şunları kaydetti: “ 1978’de başlayan süreçle darbeye zemin hazırladığı bugün çok net gözükmekte. Katliamcılar, kontrgerilla diye tabir ettiğimiz ve bugüne kadar hiçbir şekilde aydınlatılmayan kanlı katliamların sorumlularıydı. İdam ile yargılanan bu katiller serbest bırakırken, aralarından milletvekilli bile seçileni oldu. Bunların hiçbirini unutmuyoruz, unutturmayacağız. Türkiye ‘de Aleviler laikliğin ve cumhuriyetin temel taşıdır. Alevilere saldırmak aynı zamanda laikliğe ve cumhuriyete saldırmakla eş değerdir. Biz eşit yurttaşlık için, laiklik için, barış için bir arada yaşamayı savunuyoruz. Katliamcıları bir kez daha bu meydandan lanetliyoruz ve hesap sormalarını istiyoruz.”

‘ KATLİAMCI GELENEK ASİMİLASYONLARIYLA SÜRÜYOR! ’

19 Aralık cezaevi katliamının da lanetlendiği anmada açıklama Pir Sultan Kültür Deneği Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya tarafından okundu.

Konuşmasına “Benim davam devam eder Maraş'ta. Benim davam duman tüter Sivas'ta. Benim davam Kerbela’nın vakası, Eyüb’ün can yarası, Nesimi’nin derisi, Bedrettin’in kellesi” dizelerini sıralayarak başlayan Kaya, Maraş’ta yüzlerce canı katledilmesinden bu yana 42 yıl geçtiğini hatırlattı.

Kaya, 12 Eylül faşist darbesine zemin hazırlamak için yapılan Maraş katliamın hâlâ aydınlatılmadığı gibi yaşamını yitirenler için yapılmak istenilen anmaların da yasaklandığına işaretti. Hesap vermeyen bu yasakçı zihniyettin paramiliter güçleri cesaretlendirmeye ve kollanmaya devam ettiğini vurgulayan Kaya, “Bugün kendi varlığını sürdüren katliamcı gelenek ölümlerden, baskılardan beslenerek kutsallarımızı tarumar etmeye devam ediyor. Tarikat örgütlenmeleriyle sistematik asimilasyona tabi tuttuğu yaşam yerlerimizi boşaltmaya çalışıyor. Salgın koşullarında bizleri daha fazla aç ve daha fazla darda bırakıyor” dedi.

Katliamlarla yüzleşme çağrısında bulunan Kaya, katiller hesap verene kadar acılarının dinmeyeceğini kaydetti. Kaya, “Biz Aleviler mazlumların yanında zalimlerin karşısındayız. Ancak mazlumlar da cesaretli olursa zalimleri durdurur” vurgusunda bulundu.