MSD ile Halkın İradesi Partisi müzakere imzaladı-YENİLENDİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarını sürdüren MSD heyeti, Halkın İradesi Partisi ile Suriye'de siyasi çözüme ilişkin bir müzakere imzaladı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed ile Halkın İradesi Partisi Başkanı Kadri Cemil, Rusya’nın başkenti Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından Suriye’de siyasi çözüme ilişkin bir müzakere imzalandı.

Kadri Cemil, MSD ile imzaladıkları anlaşmanın Suriye’de çözüm için önemli maddeleri barındırdığını belirtti.

İlham Ehmed de, “Suriye’deki tüm tarafların askeri çözüm yerine siyasi çözüme ağırlık vermesini umut ediyoruz. Artık anlaşmazlık ve savaşa son verilmeli, göçmenlerin evlerine dönmeleri ile tutukluların serbest kalmalarının önü açılmalıdır” dedi.

MÜZAKERE MADDELERİ

Her iki taraf arasında imzalanan müzakerenin temel maddeleri şöyle:

1- Yeni Suriye’de, Suriye toprağı ve halkı birdir. Yeni Suriye, demokratiktir ve eşitlik ile toplumsal adaleti barındırır. Yeni Suriye’nin, Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Ermeni ve Çeçen halklarıyla başı diktir. Çok renklilik bir zenginliktir ve toplumsal birlikteliği güçlendirmektedir. Ayrıca demokratik anayasası, adem-i merkeziyetçi yönetimin gelişmiş bir formatı olduğu gibi halk iradesini ülkenin her noktasını adilce yerine getirecektir. Ayrıca dışişleri, savunma ve ekonomi gibi temel çalışmalar, ortak bir şekilde yürütülecektir.

2- Siyasi çözüm, Suriye krizinin sona erdirmenin tek yoludur. Aynı zamanda, bir bütün olarak halkın egemenliğine ve halkların diyalog yoluyla kendi kaderlerini tayin etme hakkına dayanan bir çözümdür.

Bu bağlamda, her iki taraf da Cenevre Bildirgesi'nin uygulanması ve MSD dahil muhalefet partilerinin Suriye’nin siyasi reformuna katılımının da yer aldığı 2254 sayılı kararın uygulanmasını desteklemektedir. Bu karar, Suriye’nin egemenliğine kavuşması, Suriye halkına uygulanan tüm yaptırım ve ablukaların sona ermesi, insani yardım üzerinden yapılan siyasetin, işgalin, dış müdahalenin sona ermesi ve tüm yabancı güçlerin Suriye topraklarından çıkarılması dahil Suriye halkının haklarını kurtarmanın yoludur.

3- Suriye'de eşit yurttaşlık ilkesiyle, çok renkliliğe, Suriye'de Kürt sorununa uluslararası kanun ve yasalara ile Kürt halkının anayasal haklarına uygun olarak demokratik ve adil çözümler bulunmasının gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Aynı zamanda Suriye'deki bütün bileşenlerin ulusal haklarını, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumuştur.

4. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ülkenin durumu ile ilgili bir zorunluluk ve sosyal bir gerekliliktir. Ayrıca krizlerin çözümü için yerel bir gerekliliktir. En önemlisi, özerk yönetimin olumlu ve olumsuz tüm tecrübelerinden yararlanılmalı ve halk yönetiminde esas alınmalıdır. Özerk Yönetim, Suriye'nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve kamu yönetim sistemini güçlendirmek için ulusal düzeyde ve Suriye halkı arasında uzlaşma çerçevesinde geliştirilmelidir.

5. Ulusal bir yapı olan Suriye ordusu, sadece askeri alan ile ilgilenir ve siyasete karışamaz. Terörle mücadelede ciddi bir rol oynayan ve halen bir arada yaşamı güçlendirmek için çalışan QSD, uzlaşma biçimleri ve mekanizmaları temelinde bu kuruma dahil edilmelidir.

Bu esas üzerine iki taraf, genel siyasi düzeyde ve doğrudan çalışma düzeyinde ilişkilerin ve işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştı. Her iki taraf da MSD'nin siyasi sürece tüm detaylarıyla katılımını sağlamak ve Suriye anayasa komitesine katılmak için ortak çalışma ihtiyacını yineledi.”