Paylan: Doğalgaz israf düzenini kapatamaz

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Erdoğan'ın "doğalgaz rezervi müjdesi"ne dikkat çekerek, "Yıllar sonra çıkarılacak, yıllık birkaç milyar dolarlık doğalgaz, bu israf düzeninin kara deliğini kapatamayacak" dedi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, 'Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu' duyurdu. Ülkemiz bu tür 'müjdelere' yabancı değil, zira iktidar, geçtiğimiz yıllarda defalarca yüksek miktarlarda doğalgaz bulduğunu açıklamıştı" denildi.

'KALİTESİ VE MALİYETİ BİLİNMİYOR'

Bulunan Tuna1/Sakarya doğalgaz rezervinin kalitesi, maliyeti ve fizibilitesinin bilinmediğine dikkat çeken Paylan, "Kıbrıs açıklarında Afrodit sahasında ve Romanya’nın Tuna1 sahasındaki doğalgaz arama çıkarma çalışmaları, bulunan gazın ‘astarının yüzünden pahalı’ olması nedeniyle son dönemde durdurulmuştur. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düştüğü bu dönemde, Sakarya sahasındaki rezervin detayları bu açıdan önemlidir" diye kaydetti.

Bilgi, teknoloji ve bilişim çağında petrol ve doğalgaz sahibi olmanın gittikçe önemsizleşen bir detay haline geldiğini vurgulayan Paylan, "Bu yüzyılda, insani ve ekonomik gelişme sağlamak için; demokrasinin, hukuk devletinin, şeffaf ve güvenilir kurumların varlığı olmazsa olmazdır. Tek adam rejimi bu değerleri yok ettikçe, ekonomimiz çökmektedir" dedi.

'TEK ADAM REJİMİ ÜLKEYİ BATIRDI'

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, şunları da kaydetti:

"Tek adam rejimi; iki senede ülke ekonomisini batırmış, Merkez Bankası rezervlerini tüketmiş, halkı işsizlik ve yoksulluğa mahkûm etmiştir. Tek adam rejiminin; saray, yandaş ve savaş politikaları ülkemizin kaynaklarını tüketmiştir. Demokrasi krizinin yarattığı güven bunalımı, ekonomik krizi gittikçe derinleştirmiştir. Yıllar sonra çıkarılacak, yıllık birkaç milyar dolarlık doğalgaz, bu israf düzeninin kara deliğini kapatamayacaktır.

Vatandaşlarımız, bu kış, doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünmektedir. Vatandaşlarımıza, doğalgazla ilgili verilecek en iyi 'müjde', 'İhtiyaç sınırına kadar ücretsiz doğalgaz' sağlamak olacaktır."