RSF: Koronavirüsü haberleri nedeniyle 130 gazeteci tutuklandı

RSF’nin raporuna göre, Türkiye, 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada bulunurken, dünya genelinde en az 387 gazeteci cezaevinde bulunuyor. 130’dan fazla gazeteci ise koronavirüs ile ilgili haberleri nedeniyle tutuklandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2020 yılı basın özgürlüğü raporunu açıklamadı. 1 Aralık itibarıyla dünya çapında 387 basın çalışanı mesleki faaliyetleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor.

Rapora göre tutuklu gazetecilerin yüzde 61’i, beş ülkede bulunuyor: Çin’de 117, Suudi Arabistan’da 34, Mısır’da 30, Vietnam’da 28 ve Suriye’de 27 medya mensubu cezaevinde tutuluyor.

Dünya çapında tutuklu gazeteci kadınların sayısı da 42 olarak açıklandı. Böylece, tutuklu gazeteci kadınların toplam tutuklu gazetecilere oranında geçen yıla göre yüzde 35’lik artış kaydedildi.

RSF, cezaevindeki gazetecilerin yanı sıra 54 gazetecinin kaçırıldığına ve dördünün kayıp olduğuna dikkat çekti.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE ‘CORONA’ DARBESİ

Rapora göre dünya çapında 130’u aşkın gazeteci ise koronavirüs salgını ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle tutuklandı.

Raporda bu gazetecilerden en az 14’ünün şu an hala cezaevinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Dünya hükümetlerinin koronovavirüs krizi ve sonuçları ile ilgili bağımsız haberciliği baskı altına almaya çalıştığı da açıklamada belirtildi.

Öte yandan 1 Aralık itibarıyla tutuklu beş gazetecinin ise idam cezasıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Rapora göre Türkiye’de ise 1 Aralık itibarıyla 13 gazeteci mesleklerinden dolayı cezaevinde bulunuyor. Raporda mesleği dışındaki gerekçelerle tutuklanan ya da tutuklanma gerekçesi net olmayan vakalar rakamlara yansıtılmıyor.

Türkiye, RSF’in 180 ülkenin yer aldığı basın özgürlüğü listesinde 154’üncü sırada bulunuyor.