Saçılık: AKP karşıtlığı üzerinden toplumu şovenizme çekiyorlar

Ankara'da Suriyelilere yönelik son saldırıyı değerlendiren HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eşsözcüsü Veli Saçılık, bu politikaların AKP ve MHP iktidarın hamlelerinin sonucu olduğunu vurgularken diğer kesimlerin sağcılaşma söylemlerine de dikkat çekti.

ABD’nin geri çekilmesi ile Taliban’ın Afganistan’daki birçok yeri ele geçirmesi, Türkiye’ye yönelen Afganların hareketine yönelik dikkatleri artırdı. 10 yıla yakındır devam eden Suriyeli sığınmacılar meselesinin üzerine eklenen ve özellikle son dönemde sanal medya üzerinden “Afganları istemiyoruz, vatan elden gidiyor” gibi ırkçı söylemler önceki akşam, bir defa daha Ankara’da Suriyelilerin olduğu yerleşim yerine saldırılar şeklinde ortaya çıktı. 

‘KRİZİN SEBEBİ İKTİDARIN POLİTİKALARI’

Bu söylemlerle yükseltilen milliyetçilik ve ırkçılık dalgasının son derece tehlikeli olduğunu söyleyen HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Veli Saçılık, Ankara’da yaşanan son linçi ve sanal medyadaki ırkçılık dalgasını ANF’ye değerlendirdi: “Ortada bir kriz olduğu kesin ama bunun sebebi AKP’nin Suriye’de, Afganistan’da ya da Libya’da sürdürdüğü savaş politikaları veya orada var olan savaşların tarafı olması. Bu açık sınır politikasını besleyen AKP- MHP iktidarı bugün bu meseleyi tabiri caizse İsviçre çakısı gibi kullanıyor, Avrupa’ya şantaj ve ucuz işgücü olarak. Hatta ‘Aydınlar Bildirisi’nde olduğu gibi toplumun sağcılaştırılmasında da kullanıyor. Toplumsal kesimleri her alanda karşı karşıya getirip kin ve nefret histerisini yükseltiyor.”

‘GÖÇMENLERE SALDIRANLAR TEKBİR GETİRİYOR’

Saçılık, bu söylemlerin toplumsal anlamda yayıldığına dikkat çekerken HDP’ye oy veren bazı kesimlerin de bu tür saiklere sarıldığını vurguluyor: “HDP’ye oy vermiş kişiler de bugün o bahsettiğim bildiride olduğu gibi ‘hepsi boğazımızı kesecek’ diye genel bir korkuya kapılmış durumda. Fakat Ankara’da Suriyelilere saldıranlar ‘Ya Allah Bismillah Allahu Ekber’ diye slogan atıyor. Asıl göçmenlere saldıranlar tekbir getiriyor. Bu sloganlar 2 Temmuz’da Madımak Oteli önündeki saldırganların kullandığı dil. Aynı sağ ve ırkçı saiklerle saldırdıklarına tanık oluyoruz. Şimdi bu saldırı Suriyelilere yönelmiş ama diğer yandan ‘bunlar Taliban milisi’ diyen de bir kesim var. Burada acı olan Bolu Belediye Başkanı gibi ırkçıların ve insanlık düşmanlarının AKP karşıtlığı üzerinden toplumu şovenizme çekmesi.” 

‘BİZİM SORUNUMUZ AKP-MHP’DİR’

Türkiye’de 4 milyon Suriyeli, 2 milyon Afgan varsa bunun sebebi AKP ve MHP’dir, göçmenlerin hiçbir suçu yok diyen Veli Saçılık, ANF aracılığıyla politik olarak kendilerine yakın olan insanlara şöyle seslenmek istediğini ifade ediyor: “Sınırları aşıp gelen bu insanlar milis falan değil, savaştan kaçan kişiler. Milislerin sınırdan yürüyerek ve bin bir zorlukla geçmesine gerek yok, AKP onları uçakla getiriyor zaten. Bu insanlardan korkmayalım. Ama öte yandan da ülkenin açık sınır politikasına alet olmasının yanı sıra sağcılaştırılmış bu şoven söylemleri de teşhir edelim. Aykırı denilen tırnak içinde “bir haber sitesi” var. Bunlara daha önce de ifade ettim, yeniden söyleyeyim eğer iki kişiyi bıçakladığı söylenen kişilerin evlerine, insanları yönlendiriyorsunuz madem o zaman bu krizi asıl sebep olan AKP ve MHP genel merkezleri önünü de işaret edin, o yönde çağrı yapın. Türkiye’de göçmenler üzerine konuşan birçok kişi temelinde hiçbir şekilde AKP ile savaşmıyor, çatışmıyor. Herkes gariban göçmen ile çatışıyor çünkü kolay olan da sağcılaşan alan da tam olarak bu. Bu bizim ilkelerimizde yok. Bizim ilkelerimizde herkesin yaşam hakkı vardır. Eğer bu insanlar savaştan kaçtıysa devletin bu insanların hayatlarını garantiye alınabilecek önlemleri gerçekleştirmesi, koşullarını sağlaması ve de mülteci olup olmayacaklarını tespit edip incelemesi lazım. AKP bunu yapmıyor o ülkelerin de içini karıştırarak göçmenleri kullanıyor. Bizim sorunumuz AKP-MHP sorunudur, sağcılıktır, ırkçılıktır. Kürtlere, kadınlara karşı yapılan katliamlarda da bu saklıdır.”