Salgın Türkiye turizm gelirlerini dibe vurdu

IMF verilerine göre aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkenin bu yıl salgın nedeniyle turizm sektöründe yaşayacakları ekonomik kayıp, milli gelirin yüzde 2’si ile 6’sı arasında değişecek.

Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerin en çok vurduğu sektörlerin başında uluslararası turizm geliyor. Milli gelirinin hatırı sayılır bir kısmını turizmden sağlayan Yunanistan, Tayland ve Türkiye gibi ülkelerin bundan oldukça ağır bir biçimde etkileneceği bildiriliyor. Son yıllarda ekonomisi ciddi bir biçimde krizde olan Türkiye’nin on milyarlarca dolarlık kayıp yaşayacağı kesin.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan son rapora göre, salgın önlemleri kapsamında bu yılın ilk dört ayında başka bir ülkeyi ziyaret eden turistlerin sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yarı yarıya düştü. Salgın krizinin en yoğun hissedildiği aylardan Nisan’da otel rezervasyonları yüzde 70, uluslararası uçuşlar ise yüzde 80 azaldı.

YÜZDE 6’YA KADAR MİLLİ GELİR KAYBI

IMF’nin raporuna göre, Eylül ayında uluslararası yasaklar kalksa bile Türkiye gibi turizmin ekonomide önemli bir yer edindiği ülkelerin kaybı oldukça büyük olacak. Raporda, salgının gelişiminin nasıl olacağının kestirilemediği de vurgulandı.

Rapora göre, krizden en çok etkilenecek ülkelerin ilk iki sırasında Tayland ve Yunanistan geliyor. Bu iki ülkede bu yıl turizmden kaynaklı ekonomik kayıp milli gelirin yüzde 6’sına denk gelecek ve Eylül ayından sonra yasaklar kalkmaz ise bu kayıp çok daha yüksek boyutlara ulaşacak.

TÜRKİYE’DE ŞİMDİLİK YÜZDE 3 CİVARINDA

Yine IMF raporunda en çok kayıp yaşayacak ülkeler arasında Portekiz, Fas, İspanya, Mısır, Türkiye ve Avusturya gösteriliyor. Bu ülkelerde uluslararası turist sayısındaki azalma nedeniyle milli gelir kaybının yüzde 2 ile yüzde 5 arasında olacağı öngörülüyor. Ayrıca bu tahminler yine Eylül’den itibaren yasakların kalkması ihtimaline göre yapıldı.

Türkiye’nin kaybının ise yüzde 2,5 ile 3 arasında olması bekleniyor. Dünya turizminde ilk sırada yer alan Fransa’da ise kaybın yüzde 0,5 olacağı belirtiliyor.

Raporda turizmin yeniden canlanmasının aşamalı olacağına işaret edilirken, ayrıca salgın nedeniyle birçok ülkeden yurtdışına çalışmaya giden göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri paraların da azalacağına vurgu yapılıyor.

CİDDİ BİR KRİZ İÇİNDE

Kürdistan, Suriye, Libya gibi birçok ülkede ‘Osmanlı dönemi’ hayallerini gerçekleştirme iddiasıyla savaş ve katliamlara büyük paralar harcayan Türkiye’de ekonomik kriz 2018’den bu yana kendisini hissettiriyordu. Turizm gelirleri de birçok ülkenin Türkiye’ye seyahatlere kısıtlama getirmesi nedeniyle ciddi düşüş yaşıyor.

Türkiye’ye 2019 yılında gelen 45 milyon civarındaki turistin ekonomik getirisi 34 milyar doların üzerinde idi. Bu yıl ise salgın nedeniyle Nisan, Mayıs ve haziran aylarında gelen turist sayısı toplamda yüz binlerle ifade ediliyor.

Krizin etkilerinin henüz kestirilemediği Mart ayında otelcilik sektörünün bankalara borçlarının 82 milyar lirayı aştığı biliniyordu. Türk yetkililer şubat ayı sonunda dahi bu yıl 58 milyon turist hedefine ulaşılacağı propagandası yapıyordu.