Stuttgart'ta DAİŞ'li çeteciye hapis cezası

DAİŞ çetecisine Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi'nden ceza verildi.

Herbert Anderer'in başkanlık ettiği Stuttgart Yüksek Bölge Mahkemesi 5. Ceza Senatosu, 32 yaşında bir Alman vatandaşına "DAİŞ üyeliği"nden toplam 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Senato, 12 Kasım 2018'den bu yana 83 gün müzakere etti ve toplam 87 tanık ve bilirkişiyi dinledi.

Davalı Almanya'da doğdu ve 2006 yılına kadar Freiburg'da anne-babası ve kardeşleriyle birlikte yaşadı. 2006 yılında anne ve babasının menşe ülkesi olan Irak'ın Erbil kentine taşındı ve Lise mezuniyet eğitimini orada yaptı. 2014 yılında, 25 yaşındayken yine Almanya'ya döndü.

Senato, sanığın 2015 yılının başında Almanya'daki eski ikamet ettiği yerdeki DAİŞ çeteleriyle çeşitli sohbet odaları aracılığıyla temas kurduğunu kanıtladı.

Sanık, Haziran 2015'te Erbil'e giderek en geç 2016 yılının başında DAİŞ'e katıldı. "Görevi", yüksek rütbeli bir DAİŞ çetecisi ile Erbil'den tanınmış bir vaiz ve imam arasında aracılık yapmaktı.

(...) Temmuz 2016 sonunda, sanık tekrar Erbil'e gitti ve olası bir hedef olarak Başbakan'ın buradaki binasını gözetledi. DAİŞ'e iletmek için fotoğraflarını çekerken bu durum ortaya çıkarıldı ve iki ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, hapisten çıktıktan birkaç ay sonra, Temmuz 2017'de Almanya'ya geri döndü.
Verilen karar nihai değil. Sanık ve Federal Adalet Divanı'ndaki Federal Başsavcı, karara karşı Federal Adalet Divanı'na itiraz etme hakkına sahip.

Senato, mahkumiyet ölçüsünde sanık hakkında yeni bir tutuklama emri çıkardı.