SYKP: Rojava işgalini halkların tepkisi durdurabilir

SYKP, Rojava'nın işgalini halkların tepkisinin durdurabileceğini belirterek, "Öcalan’ın paradigması, sadece Kürtlere değil, bütün bölge halklarına özgürce bir arada yaşamayı teklif ediyor" dedi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa, Rojava'daki gelişmelere ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Emperyalist güçlerin politikalarına dikkat çeken SYKP, "Biraz daha fazla silah satabilmek, petrol kuyusu elde edebilmek ve ticaret pazarlarına hakim olabilmek için, yüzbinlerce insanın ölmesine, milyonlarcasının göç yollarına düşmesine neden olmaktan en ufak bir rahatsızlık duymuyorlar" dedi.

'ÖCALAN'IN PARADİGMASI HERKESE ÖZGÜRLÜK TEKLİF EDİYOR'

"40 milyonun üzerindeki nüfusuyla Kürtler, hâlihazırda pek çok devletin nüfusundan fazla durumda. Ortadoğu’nun en kadim halklarından olan bu halk, hâlâ en temel insani haklarını elde edebilmek için canlarını vermek zorunda kalıyorlar" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bugün Rojava’da PYD’ye ilham veren Abdullah Öcalan’ın 'Demokratik Konfederalizm' paradigması, sadece Kürtlere değil, bütün bölge halklarına özgürce bir arada yaşamayı teklif ediyor.

ABD’den Rusya’ya, Erdoğan’dan Esad’a birbirlerinin rakibi olan güçlerin önce Efrîn'de, şimdi de Rojava’nın geri kalan kısmında IŞİD’in karşısında en kahramanca mücadeleyi veren SGD/PYD’ye karşı aynı saflarda buluşması tam da bu tekliften dolayıdır.

Bölge’de bütün halkların özgürce bir arada yaşadığı değil, ezenin, ezilenin olduğu bu düzenin devamından yana olanlar bir kez daha Kürt halkını statüsüzlüğe mahkûm etmek istiyorlar.

Türkiye’nin Efrîn'den sonra Minbic’i, Kobanê’yi, Cizire’yi cihatçı çetelerle birlikte işgal etmesi sadece Kürt halkını değil, bölgede yaşayan bütün seküler toplulukları yeni bir kaosun içerisine sürükleyecek. Asuri, Ermeni, Êzidî, Arap, Türkmen yüz binlerce insanın daha ölüm tuzaklarıyla dolu göç yollarına düşmelerine sebep olacak."

'BU ZULMÜ HALKLARIN TEPKİSİ DURDURABİLİR'

Dünya halklarına seslenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu zulmü, vicdansızlığı durdurabilecek tek güç sizin 'hayır' demeniz ve Rojava’ya sahip çıkmanızdır. Şayet Kobanê’nin IŞİD’den kurtarıldığı süreçte olduğu gibi dünya halkları barışa, demokrasiye, insan haklarına sahip çıkar ve savaş tüccarı hükûmetlerinin karşısına dikilirse, o zaman bu devletler geri adım atmak zorunda kalacaklardır.

Kapitalist devletler halkın derdini çözmek için değil, sesini kesmek için çabalarlar. O yüzden Rojava halklarının derdinden ancak dünyanın emekçi, demokrasiden yana halkları anlayacaktır.

Bu çağrımız aynı zamanda Türkiye halklarınadır. Kürdün hakkını, hukukunu kabul etmedikçe, ona yapılan zulme karşı çıkmadıkça Türkün de derdi bitmeyecektir. Biz 'savaş değil, barış, eşitlik, kardeşlik istiyoruz' dersek, ne AKP ne de başka bir hükûmet halklarımızı birbirlerine düşman eden bu savaş politikalarını sürdüremez."