Türk rejimi ile ABD ‘ortak harekat merkezi’ kuracak!

Kürtlere yönelik yeni bir işgal saldırısı başlatma tehdidinde bulunan Türk devleti ile ABD arasında “ortak harekat merkezi” kurulması yönünde karar alındığı bildirildi.

ABD ve Türk yetkililerin “güvenli bölge” görüşmelerine ilişkin Türk savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı.

Bakanlığa göre 5-7 Ağustos tarihlerinde yapılan görüşmelerde, “bir an önce” uygulanacak bazı tedbirler üzerine anlaşma sağlandı.

Açıklamada, “Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması” kararının alındığı belirtildi.

Bakanlık, “güvenli bölgenin bir barış koridoru” olmasında mutabık kalındığını ileri sürerken, nasıl bir koridor olacağı konusuna açıklık getirilmedi. Aynı açıklamada, Suriyeli mültecilerin “ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması” konusunda da anlaşma sağlandığı belirtildi. Mültecilerin nerelere ve hangi koşullarda yerleştirileceğine dair ayrıntı verilmedi.

Türk rejimi şimdiye kadar mülteciler şantaj aracı ve iç politika malzemesi olarak kullanırken, son haftalarda sınırdışılara başladı. Türk rejimi mültecileri, özellikle işgal edilen Kürt coğrafyasında demografik değişim ve etnik temizlik kampanyası çerçevesinde de kullanıyor.