Van’da gözaltına alınan 15 kişi hakkında gizlilik kararı

Van’da Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni (MEBYA-DER) hedef alan ve 15 kişinin gözaltına alındığı dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı eliyle hedef alınan MEBYA-DER soruşturması kapsamında 19 Mayıs günü ev baskınları yapılmıştı.

Baskınlarda MEBYA-DER Eşbaşkanı Gülistan Önver, dernek yöneticileri Emine Şaybak, Ceyda Dindar, Mahmut Dindar, Cihat Aksu, Cevdet Bilekçi ve İsa Demirağaç ile Süreyya Azba, Azize Öner, Nuhi Alıcı, Savaş Encü, Şevket Kaplan, Halil Karakoç, Kamuran Çiftçi ve Nebi Kaçak gözaltına alınmıştı.

İfade işlemleri halen başlamayan MEBYA-DER’liler, keyfi ve sistematik olarak Kürtleri hedef alan "Örgüt üyesi olmak" suçlamasına konu oldu.

Gözaltındakiler, 24 saatlik avukat kısıtlılık kararının son bulması ardından avukatları ile görüştüler.

Avukatlar, müvekkilleri hakkındaki dosyaya ilişkin gizlilik kararı alındığı bilgisini verdi.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Gulistan Önver’in tansiyon hastası olduğu ve bir kere boynundan, iki kere de belinden fıtık ameliyat olduğu bildirildi.

Önver’in ailesi, gözaltındaki eşbaşkanın uzun süre ayakta ve koltukta oturması halinde felç geçirme riski olduğu endişesini dile getirdi.