Van ve Maxmur’da Deniz Fırat anıldı

DAİŞ çetelerinin 2014 yılında Maxmur mülteci kampına yönelik saldırıları sırasında şehit düşen gazeteci Deniz Fırat, Van’da mezarı başında anıldı. Maxmur’da da bir anma etkinliği düzenlendi.

Deniz Fırat, Van’ın Çaldıran'ın ilçesine bağlı Xeçxatûn Mahallesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Fırat’ın gazeteci arkadaşları ve ailesinin katıldığı anmada MKGP Üyesi Safiye Alağaş bir konuşma yaptı.

Alağaş, “Deniz karanlık güçler tarafından katledildi. Ama o karanlığa karşı Özgür Basın ve Kürt kadını için aydınlık bir yol açtı. Biz mezarı başında ona tekrar söz veriyoruz. Onun mücadelesinin yürütücüleri olacağız” dedi.

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, “Bugün Deniz Fırat’ı anmak için buradayız. Aynı zamanda 9 Ağustos 1992’de katledilen Özgür Gündem Gazetesi Ceylanpınar Muhabiri Hüseyin Deniz ile 8 Ağustos 1993’te katledilen Özgür Gündem Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe’nin katledilişinin yıldönümü” diye belirtti.

Altan, “Deniz Fırat, Mahmur Kampı’na dönük IŞİD saldırısında kamerasıyla en ön cephedeydi. Bir an olsun direnişinden vazgeçmedi. Saldırı yoğunlaştığında ona geri çekilmesini salık verenlere; ‘Ben kameramla savaşırım, siz gidin’ diye yanıt vererek, orada yaşananları dünya kamuoyuna duyurmaya devam etti. Nihayetinde vuruldu ve şehit düştü” ifadelerini kullandı.

Altan, Deniz Fırat, Ferhat Tepe ve Hüseyin Deniz’in Özgür Basın’ın yılmaz savunucuları olduğunu belirterek, “Bizler onların takipçisi ve mücadelelerinin sürdürücüsüyüz. Verdikleri mücadeleyi ve direnişleri unutmadık, unutmayacağız” şeklinde konuştu.

Deniz Fırat'ın abisi Seyat Yıldıztan, “Deniz'in arkadaşları, onun kalemini yerde bırakmadı ve bırakmayacak. Biz ailesi olarak onun mücadelesinin yürütücüleri olacağız. Kürt halkının başı sağ olsun” diye konuştu.  

Daha sonra Deniz Fırat’ın mezarına karanfiller bırakıldı ve dualar okundu.

Fırat’ın şehit düştüğü Maxmur mülteci kampında da bir anma gerçekleşti. Anma töreninde kamptaki gazeteciler adına bir açıklama okundu.

Açıklamada, Fırat’ın 8 Ağustos 2014’te haber takibi sırasında şehit düştüğü hatırlatılarak, “Hakikatin izinde onların mücadelesini yükseltme ve amaçlarını yerine getirme sözümüzü yineliyoruz” denildi.

Deniz Fırat’ın annesi Sultan Yıldıztan, tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, aynı günde Deniz Sarya isimli kızının da şehit düştüğünü belirterek, “Böyle bir günde her iki kızımın şehadeti ailemiz için büyük bir acıdır, ama aynı zamanda onlarla başımız diktir ve bizim için onurdur” dedi.