Yeni Yaşam, Siverek Cezaevi’nin güvenliğini tehdit ediyormuş

Siverek T Tipi Cezaevi’nin Yeni Yaşam gazetesini “Kurum güvenliğini tehdit ettiği” bahanesiyle sansürlediği ortaya çıktı.

Siverek T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün Yeni Yaşam gazetesine yönelik skandal bir sansür kararı aldığı ortaya çıktı.

Siyasi tutsaklar Ahmet Öztürk, Şerif Mesutoğlu, Gökhan Çiftçi, Abdurrahim Dağdelen, Mehmet Şirin Durdu ve Vedat Oktay adına gelen 11-12-13-14-15 Mart tarihli Yeni Yaşam gazeteleri, Cezaevi Eğitim Kurulu Başkanlığı tarafından “Kurum güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle verilmedi.

CEZAEVİ MAHKEME YERİNE KARAR ALIYOR

Cezaevlerinde İmralı tecridine karşı açlık grevlerinin devam ettiği bir dönemde alınan sansür kararlarında, gazetede açlık grevleriyle ilgili haberlerin yer aldığının öne sürülmesi dikkat çekti.

Gazetede, “Devletin birlik ve bütünlüğünü hedef alan açıklamalar ile örgütsel faaliyetleri destekler nitelikte yazıların yer aldığını” iddia eden cezaevi yönetimi kararına şu ifadeleri ekledi: “Mahkemelerce yasaklanmamış olsa bile, kurum güvenliğini tehlikeye düşürdüğü eğitim kurulu kararıyla tespit edilen hiçbir yayın kurumumuza kabul edilmez.”

SANSÜRLE UFUK GELİŞTİRME

Cezaevi Eğitim Kurulu yayınlarda aradığı kriterlerin dinci ve milliyetçi olduğu anlaşılıyor. Manevi kalkınma ile dinci yayınlara gönderme yapılırken, ilkelerden birinde Atatürkçü milliyetçiliğe vurgu yapılıyor. Dayatılan bu zihniyet ve yasakların ardından, “kültürel ufuk” gelişiminin öneminden bahsedilmesi dikkat çekiyor.

Yayınlarda aranan nitelikleri şöyle sıraladı: “a) İyileştirme ve eğitim programları ile derslere kaynaklık etmeleri; b) hükümlü ve tutukluların genel ve mesleki bilgilerini artırmaları; c) hükümlü ve tutukluların insan, yurt, millet sevgisini güçlendirmeleri; d) hükümlü ve tutukluların manevi kalkınmalarını sağlayacak vasıfları taşımaları; e) Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılaplarına uygun olmaları; f) Hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını değerlendirmelerini, okuma alışkanlığı edinmelerini ve kültür bakımından ufuklarını geliştirmelerini sağlayacak nitelikte olmaları gerekir.”