Yunanistan Parlamentosu Mısır ile anlaşmayı onayladı

Yunanistan Parlamentosu, Türk devletinin provokasyonlarıyla gerdiği Doğu Akdeniz’e ilişkin Mısır’la imzalanan anlaşmayı kabul etti.

Parlamentoda yapılan oylamada, Yunanistan ile Mısır arasında Doğu Akdeniz’deki yeraltı kaynaklarının paylaşımına ilişkin anlaşma onaylandı. Anlaşmaya 300 üyeli parlamentodaki 178 parlamenterden evet oyu çıktı.

Böylelikle iki ülke Doğu Akdeniz’deki karasularında petrol ve doğalgaz kaynaklarının çıkarılması ve işletilmesinde anlaşmış oldular.

Yunanistan Parlamentosu dün de İtalya ile yapılan bir anlaşmayı onaylamıştı. Söz konusu anlaşma ile Yunanistan’ın İyon Denizi’ndeki adaları vesilesiyle deniz sahanlığında ekonomik aktiviteleri yeniden vurgulanmıştı.

Bu anlaşmalar Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı biçimde Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerini arttırdığı ve donanmasıyla provokasyon peşinde koştuğu bir süreçte geldi. Öte yandan Türkiye’nin ABD ile bölgede yaptığı askeri tatbikata ek olarak Yunanistan, İtalya, Fransa ve Kıbrıs donanmalarının katıldığı tatbikat da yarına kadar sürecek.