Rojava’da büfe kitapçıları

Rojava’nın 7 kent ve ilçesinde kitap, dergi ve gazetelere daha çabuk ulaşabilmenin yanı sıra okuma kültürünün yaygınlaşması için büfe kitapçıları kuruldu.

Rojava’da 2019’da başlatılan büfe kitapçıları projesiyle Kobanê, Hesekê, Amûdê, Qamişlo, Tirbêspiyê, Rimêlan ve Dêrîk halkı, büfe kitapçıları aracılığıyla kolayca istediği kitap, dergi ve gazeteye ulaşabiliyor.

Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerindeki kitapların yer aldığı büfe kitapçılarında başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmaları, çözümlemeleri olmak üzere şiir, hikâye ve roman türlerinde kitaplar bulunuyor. Dil zenginliğiyle göze çarpan büfelerde, kitapların yanı sıra dergi ve gazete de bulmak mümkün. Şermola, Mizgîn, Lêkolînên Stratejik, Şarkul Avsat, Sîwan Dergisi, Serxwebûn, El Surî, Ronahî ve Rojava gazetesi de halka ulaştırılıyor. Yapıtların fiyatları ise 5 ila 30 bin Suriye lirası arasında değişiyor. Kırtasiye malzemelerinin yanında mahkemece adres gösterilen büfeler, arzuhalcilerin rolünü de üstleniyor.

Hemrîn Fethî Osman (24), Qamişlo’da bulunan büfe kitapçılarından biri. Şehir ve ilçelerin en işlek yerlerinde bulunan büfe kitapçılarıyla yapıtların halka kolay ulaştığına dikkat çeken Hemrîn, “Okuma kültürünün yaygınlaştırılması için başlatılan büfe kitapçıları projesiyle halkla doğrudan iletişim halinde oluyoruz. Farklı dil ve türden kitaplarımız, dergilerimiz ve gazetelerimiz var. Tabii okurların not tutmaları ve okula giden öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılaması için kırtasiye malzemelerimiz de mevcut” dedi.

Kış aylarında 09.00-16.00 saatleri arası, diğer mevsimlerde ise geç saatlere kadar açık olduklarının kaydeden Hemrîn, büfeye ilginin yoğunluğundan memnun.