21 yıllık dağ yürüyüşünün adı: Helwest Partizan

Bir devrimci olarak 21 yıllık gerilla yaşamını Kürt halkının özgürlüğüne adayan Helwest Partizan, Kuzey Kürdistan başta olmak üzere tüm gerilla alanlarında verdiği mücadele ile Güney Kürdistan'ın yaşamını yitiren devrimcileri arasında yerini aldı.

HPG’nin Güney Kürdistanlı komutanlarından Helwest Partizan kod isimli Hiwa Hamit, 1982 yılında Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. 

Irak Baas Rejimi, 1988 yılından itibaren Güney Kürdistan’daki Kürt halkına yönelik uyguladığı enfal politikaları ile Kürt halkını yok etmeyi amaçlar. Halepçe katliamının ardından Kürt halkı üzerindeki baskı politikalarını arttırır. Bu dönemde birçok Kürt ailesi gibi Helwest Partizan’ın ailesi de 1990 yılının başlarında Hewler’e göç eder. Güney Kürdistan toplumu bu yıllarda yoğun savaş yıllarını yaşar. Helwest Partizan ortaokula kadar okur. Halepçe’nin acılarının canlılığını koruduğu bir ortamda ulus, düşman gerçekliği ile büyür. Helwest, Kürt halkına yönelik gerçekleşen bu katliamlar karşısında halkı ve Kürdistan için bir şeyler yapmak ister. Özgürlük ateşi gençlik yıllarına damgasını vurur ve bu yıllar Partizan’ın arayış yılları olur. 1992 yılında Güney savaşının yaşandığı zamanlardır. Helwest’in kuzeni PKK’ye katılır. Kuzeninin gerilla saflarına katılmasının ardından Helwest de Kürt özgürlük mücadelesiyle tanışır. 1995 yılında PKK saflarına katılmak ister. Ancak yaşı küçük olduğundan dolayı gerillaya alınmaz. Helwest Partizan, 1996 yılında abisinin PKK’ye katılmasından sonra yeniden şansını dener ve gerilla saflarına katılır. 21 yıllık dağ yürüyüşünde Xakurkê, Zagros, Zap, Amed, Gare, Garzan, Dersim ve Mardin başta olmak üzere Kürdistan dağlarının birçok mevziisinde gerillacılık yapar.

KÜRT ULUSAL BİLİNCİNİ GELİŞTİRİR

Türk devletinin ‘Sandivic Operasyonu’ ile Güney Kürdistan’a yönelik başlattığı imha operasyonunda Xakurke alanında gerillacılık yapan Helwest Partizan, KDP’nin bu operasyona Türk devletinin yanında katılmasından dolayı çok öfkelenir. KDP’nin Türk devletinin yanında Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelik başlattığı imha operasyonunda yer alması ile Partizan için 1997 yılı, Kürt ulusal bilincinin geliştiği bir yıl olur.

PARTİZAN, TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINA CEVAP OLUR

Medya Savunma Alanlarında 2002 yılına kadar mücadele yürüten Helwest Partizan, aynı yıl Amed’e geçer. 2006 yılında Güney Kürdistan’a geri dönen Partizan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen tecrit uygulamalarına ve zehirleme saldırılarına karşı cevap olmak için 2008 yılında yeniden Amed’e döner. Devrimci halk savaşı ve gerilla eylemlerindeki yoğunluğun yaşandığı böylesi bir dönemde öncü düzeyde gerilla mücadelesine katılan Partizan, Dersim alanında da gerçekleştirdiği eylemler ve yaşamıyla dönemin ruhuna canlılık katanlardan biri olur.

Türk devleti Kürt Özgürlük Hareketi’ne ve Kürt halkına yönelik 24 Temmuz 2015 tarihinde imha ve tasfiye operasyonlarına başlar. Bu operasyonlarda; Varto, Cizre, Şırnak, Sur, Nusaybin başta olmak üzere Kürdistan’da ilan edilen öz yönetim direnişlerine saldırarak Kürt halkını imha etmeyi amaçlar. Türk devletinin saldırıları karşısında Kürt halkının onursal ve tarihsel direnişi için tüm gerillalar gibi Kuzey Kürdistan’a geçerek bu direniş içerisinde yer almak ister. Bu isteği ile 2016 yılında Mardin alanına giden Partizan, Türk ordusuna yönelik geliştirilen birçok eylemde yer alır. 19 Kasım günü, Mardin’in Bagok alanında bulunan Sırıncak ile Kutbê köyleri arasında, Türk ordusu ile girdiği çatışmada yoldaşı Zafer Bagok ile birlikte yaşamını yitirir. 

ÖRNEK BİR KİŞİLİK

PKK yaşamının ahlaki ölçülerinden ve tutarlılığından etkilenen Helwest Partizan, 21 yıllık gerilla yürüyüşünde, coşkusunu gülüşlerinde var edenlerdendir. Duruşu, kişiliği, yaşamı ve mücadelesi ile örnek olan Partizan, yoldaşlarına verdiği güç ve moral ile onu tanıyan herkeste büyük bir saygınlık kazandı. Kürdistan halkı uğruna yaşamını feda edecek kadar Kürt Özgürlük Mücadelesine inanarak yaşadı.

’İŞGALCİLİĞE KARŞI AMANSIZ BİR SAVAŞ YÜRÜTTÜ’

HPG Komutanlarından Helwest Partizan, gerilla mücadelesi içerisinde Amed, Dersim ve Mardin gibi alanlarda önemli görevler üstlenir. Helwest Partizan’ın edindiği tecrübe ve var olan yetenekleriyle güçlü bir komutan kişiliğine sahip olduğunu belirten HPG, Partizan’ın yaşamını yitirmesine yönelik yaptığı açıklamada şunları aktarır: “Helwest arkadaş; militanlaşmanın her koşul altında, Apocu çizgide kendini adamak olduğunu bilmiş, en son Mardin Eyalet Komutanlığında görev üstlenerek devrimci halk savaşında işgalciliğe karşı amansız bir savaş pratiğinin de sahibi olmuştur.”

GERÇEK BİR DEVRİMCİ

Gerçek bir devrimci olan Helwest Partizan, Dersim alanına ilişkin kaleme aldığı günlükleri ile gerillaya ışık tutmaktadır. Birçok yazı, makale, şiir ve anı kaleme alan Partizan, sonradan öğrendiği Türkçe ile Toprağın Gelini isimli bir romana da imza attı. 

GÜNEY KÜRDİSTAN’IN SEMBOLLERİNDEN BİRİ

Güney Kürdistanlı bir devrimci komutan olarak yürüttüğü gerilla mücadelesinde Güney'den Kuzey'e tüm Kürdistan’ın örnek alacağı yüksek bir fedakârlığın sahibi olan HPG Komutanlarından Helwest Partizan, Türk sömürgeciliğine karşı mücadele etmeyi yaşamının temel amacı haline getirerek, cesaretiyle emsal bir komutan oldu. Kürt ulusal değerlerin Kürt halkına gerçek özgürlüğü getireceğinin farkında olan Partizan, 21 yıllık kesintisiz devrim yürüyüşünde halkına sevdalanan, gözlerinde özgürlüğün umut ışığını taşıyan bir devrimci olarak, Güney Kürdistan'ın sembolleri arasında yerini aldı.