‘3 Ağustos soykırıma karşı eylem günü ilan edilsin’

Demokratik Toplum Kongresi,  Êzidî toplumunun 73 fermanla tarihin en acımasız ve vahşi katliamlarıyla yüz yüze kaldığını belirtti.

3 Ağustos Şengal katliamının 3’üncü yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi, ‘’Êzidî kadınların geçtiğimiz yıl  “3 Ağustos Kadın Kırımı Ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü İlan Edilsin” önerisini destekliyoruz’’ dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK)’nın Şengal katliamı yıldönümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Emperyalist-sömürücü ve yerel işbirlikçi devletler, Kürdistan başta olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu’da yüzyıllardır halklar üzerinde soykırım ve katliamlar yapmaktadır. Mezhep ve din savaşlarının merkezi olan Ortadoğu’da en çok Êzidî toplumunun 73 fermanla tarihin en acımasız ve vahşi katliamlarıyla yüz yüze kaldı.

DAİŞ çetelerinin eliyle 3 yıl önce 3 Ağustos 2014 yılında Êzidî Kürtlerin kadim ve kutsal yeri Şengal’a saldırarak, Êzidî kadınları şahsında Rojava Kürdistan’ında Kürt kadınları öncülüğünde gelişen Rojava Devrimi’ni boğmak istediler. İnsanlık düşmanı çeteler Êzidî halkını kırımdan geçirirken, binlerce Êzidî kadını köleleştirerek, pazarlarda satarak, sistematik cinsel işkenceye maruz bırakıldılar. Çetelerin elinden kurtulan ve Türkiye’de AFAD kamplarına yerleştirilen Êzidîlerin durumu, şuanda çetelerin elinde bulunan diğer Êzidîlerden farkı kalmamıştır. AFAD kamplarını zulüm ve işkence kamplarına çeviren Erdoğan-Bahçeli faşist diktatörlüğüne karşı ortak mücadele etmek ve Êzidîleri bu uygulamalarla yüz yüze bırakmamak gerekir.

Bugün Şengal kendi özgücü ve savunmasıyla korunması, Êzidî kadınların öncülüğünde, Êzidîlerin Rakka’da DAİŞ çetelerine karşı “Büyük Ceng’in içinde yer alması önemli kazanımların olduğu, bu kazanımlara sahip çıkmak ve Êzidîleri yeni fermanlarla yüz yüze bırakmamak için yaşamın her alanında mücadele içinde olmak tarihi bir görev ve sorumluluktur.

Demokratik Toplum Kongresi olarak, Şengal katliamının 3. yıldönümünde hala Êzidî kadınları çetelerin elinde bulunması ve uluslar arası güçlerin bu insanlık suçuna karşı sessiz kalması kabul edilemez olduğunu bilinmesini istiyoruz. 

Bu temelde geçen yıl Êzidî kadınların geçtiğimiz yıl  “3 Ağustos Kadın Kırımı Ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü İlan Edilsin” önerisini destekliyoruz ve her kesi bu önerinin kabul edilmesi için aktif bir şekilde çalışmaya katılmasını istiyoruz.

Tüm kadınları TJA tarafından “Kadın Soykırımını Durduracağız, Yaşamı Özgürleştireceğiz” şiarı ile Çarşamba günü Batman’da startı verilecek olan kampanyaya katılmalarını ve sahiplenme çağrısını yapıyoruz.