‘Êzidî halkı kendisine ihanet edenleri asla unutmayacaktır’

Yekîneyên Berxwedana Şengal (YBŞ) Komutanlığı, Êzidî halkının Êzidî katliamını gerçekleştirenleri, işbirlikçilerini ve onlara destek sunanları hiçbir zaman unutmayacağının altını çizdi.

Yekîneyên Berxwedana Şengal (YBŞ) Komutanlığı, Êzidî katliamını gerçekleştirenleri, işbirlikçilerini ve onlara destek sunanları kınayarak, "Êzidî halkımız kendilerine yapılan tüm bu ihanetleri hiçbir zaman unutmayacaktır. Halkımız bir daha bu ihanetçi güçlerin boyunduruğunu kabul etmeyecek ve direnecektir. Kirli ittifaklar yaparak bu halkı tekrardan bir fermandan geçirmeyi düşünen barbar zihniyetler bu direniş karşısında boğulacaktır. YBŞ sadece Şengal’in değil tüm bölgenin özgürlük teminatı olma amacını taşımaktadır ve bu amaç uğruna gereken ne ise yerinde ve zamanında yapacaktır" dedi.

YBŞ Komutanlığı 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidî halkına yaşatılan soykırımın üçüncü yılında yaptığı yazılı açıklamayla, Şengal'e saldırı ve soykırım kınayarak, “73. fermanın üzerinden 3 yıl geçti. Barbar DAİŞ örgütü ve işbirlikçi hain kesimlerin eliyle Şengal’de yaşayan halkımız bir soykırım kıskacının eşiğinden dönmüştür. Daha önce yaşanan hiçbir fermana benzemeyen 73. fermanın mesajı netti: Êzidî halkını hemfiziki hem de iradi olarak tümden imha etmek" ifadelerini kullandı.

YBŞ Komutanlığı, binlerce yıllık inanç ve kültür geleneğine sahip olan Êzidî halkının tarih boyunca bir çok kültürel ve fiziksel soykırımdan geçildiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: "3 Ağustos 2014 tarihinde yaşanan ferman, Êzidî halkının kendi savunması olmadan fermanlardan kurtulamayacağını kanıtlamıştır. Bütün denetim mekanizmalarını kendi ellerinde bulundurmakta olan işbirlikçi güçler, Êzidî halkının kendi toplumsal öz savunmasını gerçekleştirmemesi ve her alanda kendi özyönetim iradesini gerçeğe kavuşturamaması için yıllarca bu halkı kandırmışlar ve bir bakıma geçen zaman içerisinde kendi benliklerini unutmaları için de ellerinden geleni artlarına koymamışlardır. Bununla birlikte son olarak 3 Ağustos 2014 yılında gerçekleştirilen 73. Fermanın da bir anda gerçekleştirildiğini kabul etmek kendimizi kandırmamız anlamına gelecektir. Ferman öncesine kadar Şengal’in tek hâkimi olduğunu dillendiren KDP başta olmak üzere Irak merkezi hükümeti de dâhil bütün bu güçler adım adım bu son fermanın zeminini oluşturdular ve bu son fermanla birlikte bu kadim halkın bir bütünen yok olmanın eşiğine gelmesine göz yumdular. Bütün bunlara rağmen ferman birçok gerçeğin gün yüzüne çıkmasını sağlamıştır."

'HALKIMIZ İHANETÇİLERİ UNUTMAYACAK'

Şengal ve köylerinde yaşanan saldırının bir insanlık tradejisi olduğu, Şengal'i savunacağını belirten ihanetçi-işbirlikçi güçlerin DAİŞ saldırısıyla Êzidîleri korumasız bırakarak kaçtığına dikkat çekilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:

"Binlerce kadın, çocuk ve yaşlı DAİŞ çetelerinin eline düşmüştür. Yüzlerce Êzidî kadını çeteler tarafından pazarlarda satılmıştır. Êzidîlerin onuru ayaklar altına alınarak küçük düşürülmüşlerdir. Yüzlerce insanımız Şengal dağına yetişmek için yollarda kalarak açlık ve susuzluktan can vermiştir. Şu an Şengal üzerinde hak iddia edenler fermanda halkımızı yüzüstü bırakıp kaçan KDP ve benzeri ihanetçi-işbirlikçi kesimlerdir. Êzidî halkımız kendilerine yapılan tüm bu ihanetleri hiçbir zaman unutmayacaktır. Halkımız bir daha bu ihanetçi güçlerin boyunduruğunu kabul etmeyecek ve direnecektir."

'EZİDİ HALKI KENDİ ÖZ SAVUNMASINI SAĞLAYACAKTIR'

Açıklamada, Şengal'in özgürleştirilmesinin ardından Êzidî halkının kendi öz savunmasını yarattığına dikkat çekilerek "Êzidî halkı bu son fermanla beraber artık kendi özsavunma gücüne kavuşmuş durumdadır. Bu öz savunma gücünün adı (Yekîneyên Berxwedana Şengal) YBŞ’dir. Êzidî halkı artık kendini savunacak irade ve güce sahiptir. Kirli ittifaklar yaparak bu halkı tekrardan bir fermandan geçirmeyi düşünen barbar zihniyetler bu direniş karşısında boğulacaktır. YBŞ sadece Şengal’in değil tüm bölgenin özgürlük teminatı olma amacını taşımaktadır ve bu amaç uğruna gereken ne ise yerinde ve zamanında yapacaktır. Bu halk insanlık tarihinin utancı olan bir soykırım yaşadı ve biz YBŞ olarak bir daha böyle bir soykırımın yaşanmaması için fedaice bir çizgide kanımızın son damlasına kadar her türden düşmana ve gerici zihniyete karşı savaşacağız. Bundan sonra bir kez daha aynı acıların yaşanmaması için Êzidî halkımızın kendi birliğini oluşturması için de YBŞ olarak gereken öncülüğü yapacağız" denildi.

YBŞ Komutanlığı açıklamasında, son fermanda direnen, şehit düşen yüzlerce kahraman fedakar gencin anısına bağlı kalınacağı sözü verilerek "son fermanda direnen ve şehit düşen yüzlerce kahraman ve fedakâr gencimizi tekrardan anıyor ve anılarına bağlılığımızı özgür ve demokratik bir yaşam sunarak somutlaştıracağımızın sözünü veriyoruz. Êzidî halkımızın savunma gücü olarak fermanı bir kez daha en sert şekilde kınıyoruz" denildi.