'Êzidîlere özerk statü insanlığın boyun borcudur'

Yıl dönümü vesilesiyle Êzidîlere dönük katliamı kınayan HDK, 'özerk statü' çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Komisyonu, 3 Ağustos 2014'te DAİŞ çetelerince Êzidîlere dönük yapılan Şengal Katliamı'na ilişkin bugün yazılı açıklamada bulundu.

Katliam sırasında ve sonrasında yaşananlara değinilen açıklamada, "Sadece fiziki olarak insanlar katledilmedi; bir coğrafya, bir yaşam tarzı, bir kültür, bir inanç yok edilmek istendi" vurgusunda bulunuldu.

'SOYKIRIMA YANIT VERMEK İÇİN...'

"Şengal soykırımı, Ortadoğu’nun gerici iktidar odaklarının halkları dışlayan bir egemenlik arayışını hâkim kılma çabalarının adıdır" denilen açıklamada, şunlar da ifade edildi:

"Yüz yıllardır Êzidîlerin yaşadığı Şengal Dağı ve Şengal bölgesi yaratılmak istenen tek tipleştirmeci, soykırımcı zihniyete inat, Êzidîlerin kendi öz-yönetimlerini oluştuğu bir statüye kavuşturulmalıdır. Şengal’de Êzidîlerin kendi kendini yönettiği özerk bir statünün oluşturulması insanlığın Êzidîlere karşı boyun borcudur. Bunu görmezden gelmek, Şengal üzerinde kişisel hesaplar yapmak, Şengal‘in Êzidî kimliğini tanımamak, soykırımcı zihniyeti devam ettirmek anlamına gelir.

Yeni soykırımların olmaması ve 'bir daha asla' diyebilmek için; Şengal soykırımını doğru bilince çıkarmak, Êzidî inancını tereddütsüz hiçbir yere çekmeksizin, ön yargılardan arınarak tanımak, Êzidîlerin kendilerini yönetme hakkını teslim etmek ve Şengal’de kendi yönetimlerini oluşturmalarını desteklemek, soykırıma verilecek en doğru yanıt olacak.

Soykırımın üçüncü yılında başta BM olmak üzere diğer bütün uluslararası kurumları bu bağlamda yeniden sorumlu ve adil davranmaya çağırıyor ve Êzidî halkına uluslararası halklar hukuku çerçevesinde özerk bir statünün verilmesini talep ediyoruz."