Şilo Vadisi'nin dağ yüreklileri

DAİŞ'in Ağustos 2014'te Şengal'i işgaliyle birlikte Êzîdîlerin imdadına koşan HPG gerillalarından Ahmet Bagok, Şilo Vadisi'ne sığmayan yürekleri anlattı.

DAİŞ, Şengal'i işgal etmiş, bir avuç gerilla Êzîdî halkının yardımına koşmuştu. Şilo Vadisi, Êzîdîlere olduğu gibi onlara da kucak açmış. Ancak hiçbir yerle kara bağlantıları kalmamış, koridor kapanmış ve cephane tükenmiş. Şilo Vadisi'nin düşmesi, Şengal Dağı'nın yarısının işgali demektir. DAİŞ, saldırılarını yoğunlaştırır, ancak Kürdistan gerillası büyük fedakarlıklar göstererek direnmekle kalmaz; eylem yapar, cephane kaldırır, onunla yeni eylemler yapar. Bedel de öder ama intikam da alır. Kimisi orada şehit düşer, kimisi 2016'daki Kuzey Kürdistan direnişine uzanır ve orada şahadete ulaşır. İşte o dönem Geliyê Şilo'ya varan 6 kişilik bir grubun üyesi olan gerilla Ahmet Bagok, Alişer, Çeko, Kendal, Polat, Zinar,ş Berxwedan, Rüstem ve Cudîleri anarak, tanıklığından bazı kesitleri ANF'ye anlattı.

GELİYÊ ŞİLO'NUN KUCAĞI

Katliam sürecinde ilk grubun Geliyê Şilo’ya (Şilo Vadisi) geldiğini söyleyen gerilla Bagok, vadiden başlıyor: “Bu vadinin derin bir tarihi var. Çoğunluğu doğal mağaralardan oluşuyor. Bir yıldaki gün sayısı kadar; yani 365 mağara bulunuyor. Çok engebeli ve gizli bir yerdir. Fermandan kaçan halk ilk olarak buraya sığınmıştı. Aslında buraya sığınmanın çok eski geçmişi de vardır. Daha eski tarihlerde katliamlarla yüz yüze kalan Mezopotamya’nın kadim halklarından Asuriler, Ermeniler ve Êzîdî Kürtleri de katliamlardan kendilerini korumak ve yaşamlarını sürdürmek için buraya sığınmışlar. Kalan sembol ve motiflerden anlaşılabiliyor. Aslında buraya yaşam veren, doğal kaynak suyudur. Çünkü bölgedeki su sıkıntısından dolayı kendileri buraya atmışlar."

SAVUNMA İÇİN UYGUN

Kendilerinden hemen önce bir grup gerillanın geldiğini, çünkü buranın savunma için elverişli olduğunu, yıllardır savaştıkları dağlara benzediğini, dolayısıyla yabancılık çekilmediğini belirten Bagok, anlatmaya devam ediyor: "Canpolat ve Kahraman gelen ilk arkadaşlardı. Vadinin güneyinden kendilerini dağın yamaçlarına yakın bir yerde konumlandırıyor; sürekli hareketli olduklarından araziyi hemen tanıyorlar. Bu süreçte çetelerin saldırıları yoğunluk kazandı. Bare köyüne yönelik saldırıda arkadaşlar büyük bir direniş sergiledi, ancak cephaneleri bitti. Ferman sürecinin başında buraya gelen Polat, Zinar ve Cudi burada şehit düşünce köy bırakıldı."

6 KİŞİLİK GRUP GELİYOR

Bagok, o sırada Cidale köyündedir. Buraya gelmeleri iletilir. 3 HPG gerillası ve bölgedeki 3 Êzîdîden oluşan 6 kişilik bir grup oluşturulur. Grubun içinde YBŞ’nin basın sözcüsü ve ilk YBŞ komutanlarından Şehit Berxwedan ve Şengal merkezde şehit düşen Rüstem de var. Bir günlük yürüyüşün ardından buraya varırlar.

EYLEM İÇİN ULAŞIYORLAR

O süreçte Şengal ve Rojava arasındaki koridorun kapanmış olması hem cephane hem de temel ihtiyaçlar noktasında epey zorlayıcıdır.  Fakat Hayale köyüne eylem planı yapıldığı için diğer alanlardan da gelenler var. Fermandan 20 gün sonradır.  Şilo Vadisi'nde buluşup hazırlıkları tamamlarlar. Bagok, anlatmayı sürdürüyor: "DAİŞ, o akşam saat 21.00'de Geliyê Şilo’ya saldırdı. Tam olarak Deriyê Şilo (kapısı) dediğimiz yere yani iki dağ yamacını birleştiren stratejik yere saldırdı. Hazırlıklarımız vardı. DAİŞ saldırdığında daha önce yerleştirdiğimiz mayın ortalarında patladı, beraberinde sert yanıt verilince darbe alarak çekilmek zorunda kaldı."

KOL KOMUTANI ÇEKO ÇATAK

Bu eylemde kol komutanı olarak yer alan Çeko Çatak, daha sonra Kuzey Kürdistan direnişinde 2016 şehit düşer. Bagok, onun bir anısını da paylaşarak devam etti: "Bu eylemde sızma grubunda yer alıyordu. Onlara yolun üzerindeki satıra (toprakla yapılan mevzi) gideceksiniz, denildi. İlerliyorlar ve tam satırın üzerine çıkıyorlar. O esnada Çeko arkadaş yanındakilere 'bu satır dedikleri şey nedir?' diye soruyor. Yanındaki arkadaş da senin bastığın bu toprak mevzidir, diyor. O anda DAİŞ'liler kaçıp gittikleri için bir sıkıntı olmuyor. Arkadaşlar mevziye bakıyor; sadece DAİŞ'lilerin cesedi var. Cephanelerini alarak dönüyorlar. Şehit Çeko’nun bu Şengal’de büyük emekleri oldu. Buraya hangi gerekçeyle geldiysek Çeko arkadaş da aynı gerekçeyle Kuzey halkının savunması için gittiği Şırnak’ın Hezex (İdil) ilçesinde şehit düştü.”

KOŞULLAR GİDEREK ZORLAŞIYOR

Koşullar gün geçtikçe zorlaşır, çünkü koridor tamamen kapanmış ve karadan hiçbir yerle bağlantı yok. Dağlık alandalar. Cephane azlığından dolayı gerilla taktikleriyle eylem yaparlar. Gelen saldırıları da bu şekilde bertaraf ederler. Çünkü dağ savaşındaki tecrübeleri onlara üstünlük sağlar. Bu yüzden DAİŞ her saldırıda darbe alır.

Yine bir gün bulundukları Tepe Kun'e zırhlı araçlarla saldırı olur. Devamını Bagok'tan aktaralım: "Bir yere geldikten sonra mecburen yürümeleri gerekiyordu. Arabalardan inerek iki kol şeklinde saldırıya geçtiler. Bu saldırıda 10 DAİŞ'li öldürüldü ve 6'sı yaralandı. Darbe alınca geri çekildiler."

SALDIRILAR DEĞİL YOKLUK

Bu saldırılar bir kenara, koridorun kapalı olmasından dolayı ciddi erzak, cephane ve su sıkıntısı çekerler ama mecburun uzun bir yol yürüyerek gidip sırtlarında erzak getirirler. Etraflarındaki Şehit Newrez ve Şehit Agit tepeleri DAİŞ'in elinde olduğu için akşamları gidip gelmek zorundalar. İstisnasız üç günde bir çatışma yaşanır.

BARE'NİN İNTİKAMI ALINIR

Daha önceki saldırıda DAİŞ'in eline geçen Bare kapsamlı bir planlamayla ağır darbe vurularak tek kayıp vermeden tamamıyla temizlenir. Bare, hemen arkalarında olduğu aldığı için alınması rahatlatır. Bu vadinin başında ve girişinin sağ yamacında bulunan Şehit Alişer tepesine kalabalık bir sayıyla saldırı olur. Bu saldırı uzun sürer. Burada bulunan gerillaları geri çekerler. Ardından Bagok'un içinde bulunduğu grup harekete geçerek tepeyi DAİŞ'ten kurtarır. Burada göğsünden yaralanan Alişer şehit düşttüğü için adı tepeye verilir.

DAİŞ'İN CEPHANESİ İÇİN

Şilo hattının düşmesi demek Şengal Dağı'nın yarısının denetime alınması demektir. Bu yüzden hep saldırı olur. DAİŞ, cephane sıkıntısı olduğunu bildiği için dağ hattı olan Solak ve Geliyê Şilo’ya saldırır. Gerillalar, artık DAİŞ'ten kaldırdıkları cephaneyle savaşmak zorundalar. Bare’nin alınmasından sonra yüklü bir cephane ele geçirilir. Bunun üzerine Şehit Newrez tepesine eylem düzenlenir. Gerilla Bagok, şehitleri anarak anlatmayı sürdürdü: "Bir kol sızma, bir kol da sızma grubunun savunmasıydı. Arkadaşlar harekete geçti, kısa sürede tepeyi ele geçirdi. Burada bir doçka ve çok sayıda cephaneye el konuldu. Daha önce hiç destek olmayan Koalisyon, uçaklarla bu tepeyi vurdu. Arkadaşlar erken çıktıkları için son anda kurtuldu.

ŞEHİT KENDAL'IN BÜYÜK EMEĞİ

Bu tepenin alınmasında Şehit Kendal'ın büyük emekleri oldu. Heval Kendal da Nusaybin direnişi sırasında 2016'da şehit düştü. Geliye Şilo denildiği zaman akla ilk Kendal arkadaş geliyor. En zor süreçlerde, hep burada kaldı. Sebebi de burada şehit verdiğimiz içindi. Buranın koşulları düzelince ve çete saldırıları kırılınca Kuzey yolculuğu için bu alandan çıktı."