Adım adım Mınbiç…

Mınbiç’i DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonu devam ediyor. İki ana koldan başlayan operasyon, operasyonu yürüten hem askeri yetkililerce hem de bire bir savaşan savaşçıların değerlendirmeleriyle planlandığı çerçevede devam ediyor.

Mınbiç Askeri Meclisi’nin Mınbiç’i DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonu devam ediyor. İki ana koldan başlayan operasyon, operasyonu yürüten hem askeri yetkililerce hem de bire bir savaşan savaşçıların değerlendirmeleriyle planlandığı çerçevede devam ediyor.

Tışrin kasabası sırtlarında daha önce Tişrin operasyonuyla alınan, korunan mevzilerden başlayan Tışrin hattı geniş bir alanı kapsıyor. Hedef olarak önlerine koydukları Mınbiç şehrini DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonunda bu hat oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Bu hat üzerinden yürüyen Mınbiç Askeri Meclisi savaşçıları ve destek yardım sunan QSD savaşçıları Tışrin kasabasıyla Mınbiç şehri arasındaki geniş alanı büyük ölçüde kontrollerine almış durumdalar. Qereqozax hattı üzerinden Fırat Nehri’ni botlarla geçen savaşçılar ise kuzey Mınbiç alanını planladıkları çerçevede kontrollerine alıp birinci hattın yükünü hafifletmiş durumda.

Tışrın kasabası Mınbiç şehrine kadar sınır olarak ayrıldıkları Kobanê Kantonu’ndan coğrafi olarak önemli bir farklılaşma yaşamakta. Fırat Nehri’nin hemen batı yakasıyla birlikte bulunduğu düz coğrafya alanına göre tepelerin alana hakim olduğu bir görünümü yaşamakta. Fırat Nehri’nin doğu yakasıda dağlık ve tepelik ama birkaç kilometreden sonra düz geniş ova başlıyor. Ama Fırat Nehri’nin batı yakası Mınbiç şehrine kadar ova ve tepeler eşit oranda dağılım sergilemekte. Her tepenin etrafında çam ağaçlarıyla çevrelenmiş durumda. Mınbiç’e kadar uzanan ara ovalarda ise başta zeytin ağaçları olmak üzere üzüm asmaları ve köylülerin kendileri için ektikleri bahçeler sarı ovanın diğer rengini yani yeşili de ortaya çıkarıyor.

1 Haziran’da başlayan Mınbiç’i kurtarma operasyonu dört günü arkasında bırakmış durumda Tışrin sırtlarından başlayan operasyon Tışrin’ı daha arkasında bırakarak Mınbiç köylerini önemli oranda çetelerden temizleyip, temizlenmeyenleri de kuşatmaya alarak ya da köylerin üstlerindeki hakim sırtları ele geçirerek önemli bir aşamaya girmiş durumda.

Bu aşamanın operasyonun ilk başladığı günlerden farkı Mınbiç Askeri Meclisi ve QSD savaşçılarının artık Mınbiç topraklarında savaşı yürütüyor. Savaşçılar artık Mınbiç şehrinin 4-5 km yakınında yer alıyorlar. Bu mesafede yer alan savaşçılar ovayı denetim altına almış durumdalar. Tışrin kasabasından başlayan hat yaklaşık 20 km tamamen savaşçıların eline geçmiş durumda. Bu mesafeden sonra kontrolü sağlanmış köyler ve şehre 4 km mesafede ise hem şehir tarafındaki hem de kendi arka cephelerindeki ovayı denetim altında tutuyorlar. Qereqozax hattı daha geç ve planlamada tutacağı kurtaracağı alan daha az olduğu için Fırat Nehri’nden 6-7 km ilerlemiş durumda.

Bu operasyonda çetelerden temizlenen alanda çok sayıda büyük ve küçük köy tamamen denetim altına alındı. Kuzey-güney olarak aynı ismi bulunan Hasan Ağa köyü ve aynı adı taşıyan mezrası çetelerden temizlendi. Yine Xırbeterus, Xırbetilaşır, Cıba Şame, Galgale ve Naimiye başta olmak üzere birçok köyü çetelerden temizledi. Bu ilerlemeyle şehrin dış mahallelerine 4-5 km yaklaşıldı ve şehir artık gözle görünür oldu. Güneyden şehrin önemli bağlantı yollarından biri olan Mınbiç’le Tapqa oradan da Rakka’ya uzanan yol çok yakında savaşçıların eline geçmek üzere, bu yola yaklaşık 2 km yakınlaştı meclis savaşçıları.

Bu topraklara 22 Ocak 2014’de bir kabus gibi çöken DAİŞ zulmünün sonu operasyonun arkada bıraktığı sonuçlardan belli oluyor. Operasyon arkasında uzun bir mesafe temizlenmiş güvenli bir alan bırakıyor. Bu güvenli alan sadece savaşçılar ya da DAİŞ zulmünden kaçıp Kobanê Kantonu’na sığınan yerel halk için değil aynı zamanda dört gündür savaşın içinde birebir köylerinde yaşayan halk için de geçerli. Savaş sırasında özen gösterilen en önemli yön DAİŞ çemberinden çıkamayan onları bir canlı kalkan olarak kullanan halkın can ve mal güvenliğiydi. Köyleri kuşatmaya alan Mınbiç savaşçıları ilk önce halka uyarı yaparak halkın köy dışına çıkmasını sağladılar. Hatta bu durumu fırsat bilen DAİŞ çeteleri kendilerine zaman kazanmak için köylülerin çıkmasını engelledi. Bu durum planlanan operasyon süresinin de uzamasına neden oldu. Ama her şeye rağmen Mınbiç savaşçıları tarafından halk zarar görmedi. Köy dışına çıkarılan halk köyün güvenlikli hale gelmesinden sonra evlerine geri dönüp bağ ve bahçelerine su verirken hayvanlarını otlatmaya devam etti. Bu yüzdendir ki kendilerini DAİŞ zulmünden kurtaran Mınbiç savaşçılarına şükranlarını sunuyor. Kimileri şükranlarını evlerini açarak sunarken kimileri de gözü gibi besleyip koruduğu koyununu kendi elleriyle kesip kendi elleriyle pişirerek sunuyor. 

...