AFAD kampından atılan Êzidîler sokakta kaldı

Mardin'in Midyat İlçesi'nde bulunan AFAD kampı yetkilileri kamptan kalan Êzidîleri, akşam saatlerinde kamptan attı. Midyat'ta bir parkta kalmaya başlayan Êzidîler, Kürt halkına "Sahip çıkın" çağrısı yaptı.

Şengal'e 2014 yılı Ağustos ayında DAİŞ çetelerinin soykırım saldırıları ardından Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan AFAD kampına yerleştirilen Êzidîler, işgalin yıldönümünde, Türk devlet güçlerinin insanlık dışı uygulamasına maruz kaldı. AFAD yönetimi kampta bulunan Êzidîlerden yaklaşık 50 kişiyi herhangi bir yer göstermeden kamptan atma kararı aldı. Dün kampta bulunan Êzidîlere 3 gün içerisinde kamptan ayrılmaları için bilgi veren AFAD yönetimi, verilen süreyi de beklemeden akşam saatlerinde 6 kişiyi kamptan uzaklaştırdı.

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen "Uluslararası koruma başvuru sahibi kayıt belgesi" bulunmasına rağmen kamptan atılan Êzidîler, Azam Khider Hamad, Khalaf Ali Kanan, Zedan Khalef Kje ve Hussein İsmail Qasa, Midyat'ta bir parka yerleşti. Parka yerleşen Êzidîler zulme tepki göstererek yardım çağrısında bulundu.

'TÜRK DEVLETİ BİZE DAİŞ ZULMÜ UYGULUYOR'

Kamptan atılan Êzidîlerden Azam Hamad, Türk devletinin kendilerine DAİŞ gibi zulüm ettiğini belirtti. AFAD kampında zaten bir zulüm ve baskı ortamı olduğuna dikkat çeken Hamad, "En azından kalacak bir yerimiz vardı, şimdi kalacak yerimiz de kalmadı" diyerek yaşadıkları zulme tepki gösterdi.

Hussein İsmail Qasa, ailelerinin de Çarşamba günü kamptan atılacağını ifade ederek, asıl trajedinin o zaman başlayacağına işaret etti. Qasa, kamuoyunun kendilerine sahip çıkmasını istedi. Türk devletinin zulmünü tüm dünyanın görmesi gerektiğini altını çizen Qasa, DAİŞ'ten sonra Türklerin zulmünü yaşadıklarını dile getirdi.

‘KÜRT HALKI BİZE SAHİP ÇIKSIN'

Khalaf Ali Kanan, kimlikleri bulunduğu halde, kendilerine bir açıklama yapılmadan kamptan atıldıklarını ve gidecek bir yerleri bulunmadığını söyledi. Türk devletinin hukuksuzluğuna dikkat çeken Kanan, kamplarda Êzidîlerin yeni bir işkence ve soykırım ile yüz yüze olduğunu kaydetti.

Zedan Kje, geride çocukların ve kadınların kaldığını aktararak, yaşadıklarının kimsenin kaldırabileceği türde olmadığını söyledi. Yakında çocuklarının da atılacağını dile getiren Kje, Kürt halkı ve kurumlarının kendilerine sahip çıkmasını istedi.