Ağrı Newrozu'nda da 'HAYIR' mesajı: Cenazelerimiz için!

Ağrı'daki Newroz kutlamasında konuşan HDP'li Taşdemir, referandum mesajı verdi. Taşdemir, "Savaşa karşı, Cizre, Sur’da yerde kalan cenazeler ve tutsak alınan iradelerimiz için 'Hayır' diyeceğiz" dedi.

Ağrı’da günlerdir hazırlıkları süren Newroz kutlamaları başladı. “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla Belediye Açık Otoparkında düzenlenen Newroz kutlamasına halk, HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünden ücretsiz kalkan otobüsleriyle gelmeye başladı. Newoz’un bütün renklerini giyinen kadınlar ve çocuklar Kürtçe ezgilere eşliğinde halaya durdu. 

Halkın yoğun ilgi gösterdiğini kutlamanın gerçekleştiği alanda sahnenin bulunduğu platforma “Mutlaka kazanacağız, Newroz piroz be“ pankartı asıldı. Alan HDP DBP bayrakları süslenirken, halk “NA” flamalarını da taşıdı. 

Günlerdir köylerde, ilçelerde yapılan çalışmalarının ardından binler alana aktı. Alana girenler iki arama noktasından sonra içeriye alınırken, alanın çevresi bariyerle kapatıldı. 

Kutlamaya HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Taşdemir, Berdan Öztürk, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, görevden alınan Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık katıldı.

Tertip komitesinin yaptığı selamlama ardından program başladı. 

Tertip komitesi adına HDP Ağrı İl Eş Başkanı Olcay Öztürk, halka teşekkür ederek, selamladı. 

Ardından HDP Ağrı Vekili Dilan Dirayet Taşdemir söz alarak halkın Newroz’unu kutladı. Başta eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere tüm tutsakları selamlayan Taşdemir, ”Tüm zindan direnişçilerine selam olsun” dedi. 

'CEVAP 16 NİSAN'DA VERİLECEK'

Taşdemir, 2013 Newrozu'na dikkati çekerken, şunları söyledi:

"2013 Newrozu'nu barış ve demokrasi içinde kutladık. Ama son 2 yılda vahşi saldırılar gelişti. Biz Sayın Öcalan'ın mesajıyla barış içinde yaşayacağımız günleri özlerken, AKP masayı tanımadı. Kürtlere köleliği dayattı. Tek milet, tek dil diyorlar. Kürtler bunu kabul etmeyecektir. Kürtler, bunun cevabını 16 Nisan'da verecektir. Bir bakanları Avrupa'da engelledi diye ‘zulüm yapılıyor’ diye kıyamet koparıyorlar ancak onlarca seçilmişimiz cezaevinde. Kimse size inanmayacaktır çünkü aynanız Kürt halkıdır. Suriye'de, Ortadoğu'da Kürtlere düşmanlık yapıyorlar.  Şimdi Minbic diyorlar, bir zamanlar 'Kobanê düştü düşecek’ diyorlardı. Ama tüm Ortadoğu halkı direndi ve şimdi de özgürlüğe yürüyor” diye konuştu. 

Taşdemir, "Belediyelerimiz sadece hizmet üretti. Yıllardır ikiyüzlü bir siyaset yürütüyorlar. Kürtçe tabelalara tahammül edemeyenler kendi araçlarına 'erê' diye yazıyorlar. Kreşleri bile mühürlüyorlar, siz ikiyüzlüsünüz, artık hiçbir kürdü kandıramazısınız.  Bunu da 16 Nisan'da göreceksiniz" şeklinde konuştu. 

HDP’li Taşdemir, “Bu anayasada Kürt yoktur, kadın, işçi hakları yoktur. Barış yok, özgürlük yok. Bir tek padişah ve sultanın hakları var. Biz tüm bunlara karşı 7 Haziran ruhuyla 'hayır' diyeceğiz. Savaşa karşı, Cizre, Sur’da yerde kalan cenazeler ve tutsak alınan iradelerimiz için hayır diyeceğiz" dedi. 

Taşdemir’in konuşmasının ardından tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajı okundu. Tutuklu Ağrı Belediye Eş Başkanı Mukades Kubilay da bir mesaj göndererek, Ağrılıların Newroz'unu kutladı.

Okunan mesajların ardından görevden alınan Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık konuşmasını yaptı. 

Sakık, “2013 Newrozu'nda Sayın Öcalan’ın mesajı cennete yolculuk mesajıydı, demokratik siyaset hayat bulacak, silahlar susacaktı. Bunun için her türlü görevi kabul ettik, üstlendik” dedi.  

Sakık, referanduma değinerek, şöyle konuştu: “Şimdi Kürtlerin ölüsüne Fatiha okumayanlar yeni bir anayasa yapacağız diyorlar. Bunlar Kürtlere özgürlük getirmezler. Gerekirse savaşırız diyorlar, sizin savaşınızdan korkmuyoruz. Ülkücüler 12 Eylül'de solcuları, Kürtleri, Alevileri katletti. Biz sizin nasıl katlettiğinizi biliyoruz, ama biz sizden korkmuyoruz, halkı bu şekilde baskı altına alıyorlar. Bilmeliler ki hiçbir baskı sonuç getirmeyecektir. Acil ve şart olan tek şey 2013'te Sayın Öcalan’ın mesajında belirttiği gibi demokratik siyasetin alan bulmasıdır. Bu süreç yeniden başlatılmalı. Avrupa’yla, Amerika’yla, Ortadoğu halkı ile kavganın bir getirisi yok.  Bu kavgada yoksullar ölüyor. Şimdi artık kardeşliği, demokrasiyi büyütmeliyiz."

Sakık’ın konuşmasının ardından katılımcılar Newroz ateşini yaktı. Newroz’un sembolü ateşin yakılmasının ardından sanatçı Nurcan Demirci sahne aldı. Müzikler eşliğinde binlerce kişi halaya durdu.