AKP Afganlardan korucu ordusu mu oluşturacak?

Türk devleti son dönemlerde binlerce mülteciyi Hakkari ve Van’a getirdi. Mültecilerin bölgenin demografik yapısını değiştirmek için kullanılacağından endişe ediliyor.

Türk devleti, Hakkari’nin nüfus yapısını değiştirmek amacıyla Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesine binlerce mülteciyi getirdi. Mülteciler 4 aydır Derecik Jandarma Taburun bahçesinde çadırlarda bekletiliyor. Van'a her gün yüzlerce mülteci gelirken Van ve çevresindeki kentlerde çadırkentler kurularak bu mülteciler oralara yerleştiriliyor.

AKP’nin Kürdistan’a başlattığı savaşla birlikte bölgenin nüfus yapısını değiştirmek için, bölgeye mülteci yerleştirmeye devam ediyor. Kürdistan’ın birçok kentine binlerce mülteci yerleştiren AKP, şimdi de Hakkari’nin demografik yapısını değiştirmeyi hedefliyor. Şemdinli ilçesine bağlı Derecik merkezinde bulunan Derecik Jandarma Taburu’na 5 bine yakın mülteci bulunuyor. Suriye, Afganistan, İran ve birçok ülkeden gelen mülteciler yaklaşık 4 aya yakın süredir çadırlarda bekletiliyor.

Taburun bahçesinde bulunan mültecilerle görüşmek, iletişim kurmak ve fotoğraf çekmek yasak. Hakkarili yurttaşlar, AKP’nin başta Şemdinli olmak üzere Hakkari’nin nüfus yapısının değiştirilmek amacıyla mülteci getirdiğini söyledi.

KÜRDİSTAN KENTLERİNE MÜLTECİ AKINI

Hükümet tarafından daha önce ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından, İran’dan Türkiye’ye mülteci akını devam ediyor. Hükümetin bu söyleminden sonra başta Van olmak üzere Kürdistan’ın birçok kentine her gün yüzlerce mülteci geliyor. Gelen mültecilerin bir kısmı bölgedeki kentlere yerleştirilirken, bir kısmı ise Türkiye’nin Batı kentlerine gönderiliyor. Özellikle son aylarda Van otogarında toplu şekilde mülteci gelişleri de dikkat çekiyor.

Hükümet tarafından daha önce, ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklaması yapmıştı. Afganistan'dan ve ağırlıklı olarak Türk kökenlilerden oluşançoğunluğu genç yaşta Afganların oluşturduğu yüzlerce mülteci, Bitlis’te Süphan Dağı civarında Çadırköy kurularak yerleştirilmeye başlandı.

 AKP'nin özellikle Afganistan'dan gelen mültecileri bölgede kurduğu çadır kentlere yerleştirmesi özellikle, 1930'lı yıllarda Kürdistan'ın bir çok kentine Türk nüfusunun gönderilerek nufus yapısının değiştirilmesi girişimlerini de yeniden hatırlatıyor.

HALK AKP POLİTİKASINA TEPKİLİ

AKP’nin kirli oyununun başarıya ulaşamayacağını belirten yurttaşlar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AKP yıllardır Kürdistan’ı boşaltmak ve demografik yapısını değiştirmek için her türlü kirli oyuna başvurdu. Ama her seferinde başarısız oldu. Yaylarımızı,köylerimizi ve dağlarımızı yasakladı. Bundan da başarılı olamayınca bölgeyi insansızlaştırmaya çalıştılar ama Hakkari halkı buraları boşaltmadı. Her türlü oyuna boşa düşen AKP ve Erdoğan, şimdi de dışarıdan insanları bölgemize getirip, yerleştirmeye çalışıyorlar. Bunların amacı bölgemizde nüfus yapısını değiştirmek. Ne yaparlarsa yapsın, yine de başarılı olamayacaklar. Jandarma taburu bahçesinde binlerce mülteci ayladır bekletiyorlar. Derme çatma çadırlarda, bu kadar sıcağın altında bu insanları bekletmelerinin bir nedeni olmalıdır. Özellikle mültecilerle görüşmek ve kaldıkları yerlerin fotoğrafları çekmek yasak. Mültecilerin kaldıkları çadırlara kimseyi yaklaştırmıyorlar ve çok sıkı korunuyor.”

Bölgenin demografik yapısını değiştirilmesi çalışması daha önce Kenan Evren döneminde başlatılmıştı. 1982’de Evren tarafından getirilen Kırgızlar 1930'lardaki Zilan katliamında devletin el koyduğu topraklara yerleştirildiler. Kırgız köyü bugün yüzlerce korucuyla en çok korucu sahibi olan köy konumunda.

Afgan mültecilerin bölgeye yerleştirilmesi demografik yapısının değiştirilmesine yönelik girişim olarak görülürken, mülteci olarak gelen Afganların bir çoğunun kendi bölgelerindeki iç savaş deneyimleri nedeniyle gelecekte PKK ve Kürtlere karşı korucu olarak görev verileceği tartışmaları da yapılıyor. Bilindiği gibi Türkiye, Suriye'den gelen Türkmenleri eğiterek Rojava'da Kürtlere yönelik saldırıları organize etmeye devam ediyor.