GÖRÜNTÜLÜ

AKP fonuyla 'Evet' dolandırıcılığı

Van'da Sosyal Yardımlaşma Fonu önünde bekleyenlerin yanına gelen AKP'liler, ellerindeki formları göstererek, "Evet, deyin kazanın. Bu formu doldurun seçimden sonra size yardımda bulunacağız" dedi.

Türk devletinin dinci-ırkçı bileşenleri, devletin bütün olanaklarını kullanarak ‘Evet’ kampanyası yürütürken OHAL koşullarında ‘Hayır’ kampanyasına karşı bütün kurumlarıyla engel olmaya çalışıyor. Bununla da yetinmeyen iktidar, dolandırıcılığa da başladı.

AKP-MHP iktidarının referandumda tek adam yönetimindeki tekçi devletin ömrünü uzatmaya olanak tanıyacak sonucu almak için başvurmadığı yöntem kalmadı. Referandum çalışmaları başladığından beri devletin tüm zor aygıtları, DTK ve HDK bileşenlerinin üzerine boca ediliyor. En az 2 bin kişi gözaltına alındı, 400'ü tutuklandı. HDP’nin 6 etkinliğine polis saldırdı, 6 seçim aracına el konuldu. ‘Hayır’ diyenlerin etkinliklerine yönelik saldırı, engelleme ve yasaklama sayısı 100'e yaklaştı. ‘Hayır’ diyen kuruluşların onlarca eylemine resmi kurumlarca yasak getirildi. Saldırılar sırasında ‘Hayır’ diyen onlarca kişi yaralandı. ‘Hayır’ diyen bir kişi, AKP'li biri tarafından pompalı tüfekle katledildi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yüzlerce HDP’li sandık kurulu üyesini 'iyi ün sahibi olmadıkları' gibi bir gerekçeyle kabul etmedi. HDP’nin "Bêjin Na' şarkısı tüm Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yasaklandı. Kürtçe yazılı afişleri "İçeriği anlaşılmıyor” denilerek kaldırıldı. Hakkari'de Urfa'ya kadar birçok ilde her türlü gösteri, toplantı, yürüyüş, standa açma, pankart asma, çadır kurma gibi etkinlikler yasaklandı. ‘Hayır’ dediğini açıklayanlar işlerinden oldu. “Sigaraya Hayır” yazılı afiş ve broşürler toplatıldı, “Kadına Şiddete Hayır” konferansı iptal edildi.

VAN'DA AKP'YE YAKIŞAN DOLANDIRICILIK

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi Van'da başka bir yönteme de başvuruldu. Bir vatandaşın cep telefonuyla kayıt altına aldığı, AKP dolandırıcılığı, dün saat 13.00 sıralarında Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Sosyal Yardımlaşma Fonu binası önünde gerçekleşti. Ellerinde formlarla gelen AKP’liler, halka "Evet deyin kazanın, bu formu doldurun, seçimden sonra size yardımda bulunacağız" diyerek kimlik, telefon ve adres bilgilerini de istedi. Halk tepki gösterince AKP’liler ellerindeki formu alarak Sosyal Yardımlaşma Fonu binasına geri döndü.

AKP'YE DERS VERMEYE HAZIRLANIYOR

Çalışmalarına ara vermeden devam eden HDP Van İl Örgütü ise bir yandan AKP-MHP iktidarının neden durdurulması gerektiğini anlatıyor, politikalarını teşhir ediyor, diğer yandan da sandık güvenliği için tedbirler alıyor. Kent genelinde 834 okulda kurulacak bin 934 sandık için 2 bin 500 kişiyi görevlendirdi. Her türlü bilgi akışının toplandığı kriz masası oluşturuldu. 671 bin 895 seçmenin gideceği sandıklarda görev alacak ve müşahitlik yapacaklara hukukçular tarafından eğitim verildi.

HDP Bilgi İşlem’de görev alanlardan Cahit Bozbay, dihaber'e yaptığı açıklamada, 16 Nisan için hazırlıklarının büyük oranda tamamlandığını dile getirerek, “Tüm okullarda itiraza yetkili arkadaşlarımız var. Sandık kurulu arkadaşlarımız var. Görevlerine ilişkin eğitimler partimizin hukukçuları tarafından verilmiş durumda. Hazırlıklarımız büyük ölçüde tamamlanmış durumda. En önemlisi sandıklara herkes sahip çıkmalı. Van genelinde 2 bin 500 arkadaşımız görevlidir, o gün sandıkları koruyacak, görevlerini yapacak. Ancak halkımız da oylarına , sandıklara sahip çıkmalıdır” dedi.