GÖRÜNTÜLÜ

Albay Uğur’un çetesi, fidye gelmeyince Hıdır Öztürk’ü katletti

Albay Uğur’a bağlı çeteler kaçırdıkları kamyon şoförü Hıdır Öztürk’ün ailesinden 10 bin Mark istedi, aile istedikleri parayı temin edemeyince Öztürk katledildi. Öztürk, ailesi Albay Uğur ve çetesinin cezalandırılmasını istiyor.

Kızıltepe Jandarma Komutanı Albay Hasan Atilla Uğur, 90’lı yıllar boyunca Mardin ve çevre illerde sayısız faili meçhul cinayet, adam kaçırma ve işkence olayına imza attı. Albay Uğur ve çetesi bunlarla da yetinmeyerek, kaçırdıkları kişilerin ailelerinden serbest bırakılmaları karşılığında fidye istedi. Kızıltepe’ye bağlı Kurwune (Bağış) köyünde 1994 yılında kaçırdıkları kamyon şoförü Hıdır Öztürk’ün ailesinden fidye isteyen çeteye aile fidyeyi veremeyince Öztürk katledildi. Öztürk’ün amcasının oğlu Celal Öztürk, o tarihte yaşananları ANF’ye anlattı. 

‘KAPIYI KIRARAK HIDIR’I KAÇIRDILAR’

Hıdır ile komşu olduklarını belirten amcaoğlu Öztürk, 1994 yılı Ocak Aralık ayında akşam 19.00 sıralarında evinin yüzü maskeli asker tarafından basıldığını söyledi. Evine baskın düzenleyen askerlerin Albay Atilla Uğur’un ekibi olduğunu aktaran Öztürk, kendisini evden aldıklarını ve ardından amcaoğlu Hıdır Öztürk’ün evine gitmek istediklerini kaydetti. Hıdır’ın evini söylemediğini ve askerin elinden kaçmak istediğini dile getiren Öztürk, ancak bunu başaramadığını belirtiyor. Öztürk, devamında yaşananları şöyle aktarıyor: “Bu sırada Hıdır’ın kamyonu kapıda duruyordu. Hıdır’ı sürekli takip ettikleri için kamyonu tanıdılar ve evi buradan tespit ettiler. Kapıyı kırarak içeri girdiler ve Hıdır ile birlikte kardeşi Bekir’i de alarak kaçırdılar.”

’10 BİN MARK İSTEDİLER, VEREMEYİNCE KATLETTİLER’

Hıdır ile birlikte kaçırdıkları kardeşi Bekir’i bir süre sonra geri bırakırlar. Bekir köye döndüğünde Hıdır’ın ellerinde kaldığını ancak bırakılacağını kendilerine aktardığını ifade eden Öztürk, “Bekir’i bırakarak, ‘Git ailene söyle 10 bin Mark hazırlasınlar, paraları bize getir kardeşini bırakalım’ demişler” ifadelerini kullandı. 

Bekir’in aktardıklarından sonra ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyen Öztürk, hemen o gece istenen fidyeyi temin edebilecek durumda olmadıklarını söyledi. Sabaha kadar beklediklerini kaydeden Öztürk, “Ancak Albay Uğur’un çeteleri aynı akşam para götürülmediği için amcamın oğlu Hıdır’ı sabaha doğru katlediyorlar” dedi.

‘ALBAY UĞUR VE ÇETESİ CEZALANDIRILMALI’

Amcasının oğlunu katledildiğini sabah çağırıldıkları Kızıltepe Jandarma Karakolunda öğrendiklerini anlatan Öztürk, jandarmanın kendilerine Kızıltepe’ye bağlı Alibeyköy yolunda bir cenaze bulunduğunu ve Hıdır Öztürk’e ait olduğunu aktardıklarını söyledi. Öztürk, parayı götüremedikleri için çetelerin Hıdır’ı katlettiğini, ancak parayı götürmeleri durumunda da çetelerin Hıdır’ı serbest bırakacağına inanmadıklarını belirtiyor. 

Amcaoğlu Öztürk, Albay Uğur ve çetesinin mutlaka cezalandırılması gerektiğini vurgulayarak, Uğur ve emrindeki ölüm mangalarının Mardin ve çevresinde ki onlarca cinayet, kaçırarak katletme, fidye ve kirli organizasyondan sorumlu olduğunu hatırlatıyor.