Alçı ve sıva işçileri emeklerinin karşılığını alamamaktan dertli

Çalışma koşullarının zorluğundan dert yanan alçı ve sıva işçileri, günlük 13 saatte taşıdıkları 35 kiloluk 200 alçı torbasının karşılığında 35 TL kazanabildiklerini söyledi.

Urfa’nın merkez Haliliye ilçesi Sırrın Mahallesi'nde apartman inşaatında çalışan alçı sıva işçileri, hükümetin Suriye politikasından ve emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yandı. Urfalı işçiler, alçı sıva işinde daha ucuza çalışan Suriyeli mültecilerin kendilerini emeklerinin karşılığını alamaz duruma getirdiğini söyledi. Suriyelilerin taşeron şirketler üzerinden çalışmaya başladığını dile getiren sıva işçisi Eyüp Kaya, “Kendi memleketimizde yabancı olduk” dedi.

9 yıldır sıva işi yaptığını söyleyen 27 yaşındaki alçı sıva ustası Neşet Deniz, alacaklarının müteahhitler tarafından sürekli geciktirildiğini söyledi. Müteahhitlerin işi daire karşılığı yaptırtmak istediğini ifade eden Deniz, “Benim yaptığım iş 20 bin liralıktır, dairenin fiyatı ise 200 bin liradır. Bizde bu şekilde işi yapamıyoruz. Bu sefer de taşeron şirketler devreye giriyor. Taşeron şirketler ise bizim sırtımızdan bizden çok kazanıyor. Taşeronlar işi komple daire karşılığı yapıyor. Bizde onlara mecbur olduğumuz için ucuza yaptırıyorlar” diye belirtti. 2008’de alçının metrekaresini 2,5 liraya şu an ise 3 liraya yaptıklarını vurgulayan Deniz, bölgedeki diğer iller de alçının metrekaresinin 5 liraya yapıldığını söyledi.

13 SAATLİK ÇALIŞMANIN BEDELİ 35 TL

Hayali Eczacılık olan ancak sıva işçiliği yapan 20 yaşında ki Eyüp Kaya ise, 2 yıldır bu işte çalıştığını dile getirdi. İşe sabah saat 07.00’de başlayıp akşam 08.00’de paydos ettiklerini kaydeden Kaya, toz alçı torbalarını kaldırmakta zorlandığını aktardı. Kaya, torba taşımaktan dolayı bazı işçilerin fıtık olduğunu ifade ederek, alçı tozunun ise kendilerini kötü etkilemesine rağmen belli bir süre sonra buna alıştıklarını söyledi. Kaya, 35 kiloluk alçı torbalarından günde 200 tane kaldırdığını söyledi. 13 saatlik çalışmanın sonunda 35 lira aldığını söyleyen Kaya, “Normalde benim 50 lira almam gerekiyor. Suriyeliler bizim işte daha ucuza çalışmaya başlayınca piyasayı düşürdüler. Hükümetin Suriye politikası yanlıştır. Suriyeliler hem normal hayatımızda hem de iş hayatımızda huzursuzluk yaratıyorlar” dedi.