'Öz yönetime sahip çıkıldı'

DTK, TJA, DBP, HDK ve HDP, referanduma ilişkin HDP Amed İl Örgütü binasında bugün basın toplantısı düzenledi.

Amed'de parti ve kurumlar hileli referandum sonuçlarına ilişkin toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan TJA Sözcüsü Kaşan, Türkiye ve Kürdistan kadın hareketlerinin ayaklanma içerisinde olduğunu söyleyerek, "Bu hileli oylamaya karşı mücadelemizi yürüteceğiz” dedi. DTK Eş Başkanı Güven de, halkın 'Hayır' diyerek öz yönetime sahip çıktığını vurgularken, DBP Eş Genel Başkanvekili Şimşek ise "Demokratik özerkliği savunan Kürtler kazanmıştır" dedi.

DTK, TJA, DBP, HDK ve HDP, referanduma ilişkin HDP Amed İl Örgütü binasında bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, halkların yeni bir anayasa isteğinin olduğunu ancak tüm halkları kapsayan bir anayasa çerçevesinden söz ettiklerini belirtti. AKP’nin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine değinen Güven, Türkiye halklarının Kürdistan’da baskı altında oy kullanımına gidildiğini görmesi gerektiğini belirtti. Güven, seçim startının verilmeden hemen önce siyasi soykırım operasyonlarının başlatıldığına dikkat çekti.

'ÖZ YÖNETİM İSTEĞİYLE HAYIR DENİLDİ'

Suruç’ta seçim çalışması yaptıkları sırada özel harekat polislerinin bozkurt işareti yaparak çalışmalarına engel olduğunu aktaran Güven, ne yapılırsa yapılsın Kürt halkının mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini söyledi. Referanduma Kürt halkının ‘hayır’ diyerek cevap verdiğini aktaran Güven, öz yönetim alanlarında yaşanan katliamlara rağmen halkın öz yönetim isteğinin açık göstergesi olduğunu vurguladı. Güven, halkın öz yönetim talebinin önemli bir mesaj içerdiğine dikkat çekerek, “Kürdistan’da AKP’ye oy çıktığını söyleyenler Kürdistan’daki durumu bir kez daha gözden geçirsinler. Sandıklar korucuların ve askerlerin elindeydi. Müşahitler gözaltına alındı, oylar çalındı. Buna rağmen büyük çoğunlukta ‘Hayır’ çıktı” diye konuştu.

Halkların ‘hayır’larına hala sahip çıktığını aktaran Güven, metropol kentlerde halkların ayaklandığını ve oylarına sahip çıktığına değindi. Güven, metropol kentlerde ‘hayır’ın kazandığına vurgu yaparak, halkların ‘hayır’ demesine rağmen ‘evet’in çıkmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı’nın YSK olmadığına dikkat çeken Güven, Anadolu Ajansı’na göre balkon konuşmasının yapılmasının hukuksuz olduğunu ifade etti. Güven, “Kürt oyları üzerinde en son konuşacak kişi Miroğlu gibi kişilerdir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Her şeye rağmen ayakta kalan özgür basın aracılığıyla sesimizi duyuruyoruz” dedi.

'TÜM BASKI VE SALDIRILARA RAĞMEN...'

DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek ise, referandumdaki ‘Hayır’ın halkın mücadelesi sayesinde açığa çıktığını belirtti. Referandum içerisinde ortaya çıkan sonuçları halkın kazanımları olarak gördüklerini dile getiren Şimşek, halkların yokluk içinde açığa çıkardığı gücün tüm iktidarlar tarafından görüldüğünü ve hazmedilmediğini aktardı. Şimşek, tüm baskı ve saldırılara rağmen Kürt halkının yılmadığının altını çizerek, “Newroz süreci saldırılara karşı mesajını vermiştir. YSK’nın ihlalleri halk tarafından kabul edilmemiştir. Bu anayasa halkı ikiye bölmüştür. O yüzden bunun gözden geçirilmesi yeni bir referandum sürecine gidilmesi gerekiyor. Tekçiliğin bu ülkede yeri yoktur. Demokratik özerkliği savunan Kürtler kazanmıştır” dedi.

'HİLELİ SONUCA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

TJA Sözcüsü Fatma Kaşan ise, 5 bine yakın göç vermiş olan Kürdistan’da halkın ‘Hayır’a ses vermesinin ayrıca saygı duyulması gereken bir durum olduğuna vurgu yaptı. Kürt halkının genel olarak imha ve asimilasyonunu hedefleyen bir anayasa tasarısıyla karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Kaşan, Kürt halkının ‘Hayır’ diyen bir duruşa sahip olduğunu kaydetti. 8 Mart süreci ile birlikte Türkiye ve Kürdistan kadın hareketinin her alanda bir ayaklanma içerisinde olduğuna değinen Kaşan, “Kadınlar referandumda da 8 Mart ruhu ile hareket etmiştir. Kürdistan’da ortalama yüzde 70 oranda ‘hayır’ çıkmışken seçim günü sandığa bir darbe niteliğinde müdahalede bulunulmuştur. Sonucu kabul etmiyoruz. Bu hileli oylamaya karşı mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.